真正減肥大法

589 回覆
2373 Like 47 Dislike
同問
淨係有隔日跑步
巴打好有心
另外想請教下點戒stress eating?
之前堅持咗半年 但工作壓力一大就放飛自我
ching心水清
同埋好多人話其實係心態問題 而我都有講係心態問題
不過要有咩心態唔係個個知/有真正面對
嗰種廢老語氣真係
我身邊冇一個肥西覺得好食 你是咪瘦身yoga女上面仲擺一堆靚靚生果
原子習慣
我同你差唔多

只食兩餐,午餐 & 晚餐,夜晚 20:00 之後唔食嘢,飲水都盡量唔好咁夜飲,會眼袋腫,同埋要屙夜尿

聽收音機成日都聽到營養師講 謬論:「一日最緊要就係食早餐,仲要食得最豐富就係早餐,如果唔食早餐,中午嗰餐咪要食好多囉」

我覺得啲營養師好離地,一個打工仔,可能只得一個鐘頭以下食飯時間,要行去快餐店,排隊畀錢,排隊等攞外賣,又要行返公司食,有乜可能夠時間食好多嘢,唔通佢會認為打工仔大把時間胃口可以食一個午餐 A 及 一個午餐 B 。佢哋只識講理論,計數,但實際係習慣咗唔食早餐就唔會中午食多嘢,只會越食越少,所以唔食早餐至可以減肥
除咗掌上壓同squat都諗唔到 不過本身肥做squat好易整親 最好都係上堂/睇多啲片學好姿勢
Keep住做重訓都係好討厭
純粹想keep住個身型唔好太過分
覺得做重訓會上癮嗰啲人根本就係鍾意
成日講呢句嘅根本就冇考慮過真係唔鍾意做運動嘅人嘅感受
無糖可樂係咪除咗爛牙 真係唔怕飲
skinny fat 點搞
幫推
我有時都會 其實唔洗戒 唔好太頻繁就得 同埋好彩我啲stress唔係好long lasting
我會諗stress eat原因係唔開心想食好野減壓
咁姐係想食好野而唔係想食好多野 咁就會控制份量
例如我stress eat一定係揀炸雞薯片之類 咁我就剩係會食炸雞/薯片 唔會再叫埋薯條加個意粉咁
真正減肥大法: 食少d
有冇真正增肥大法
利申:underweight
唔好飲太多囉 主要都係過下口癮 我最多一日一罐
有人話代糖好有問題 但冇實際證據支持
同埋我係想減肥係想好睇唔係想健康 所以我唔會因為佢可能有健康問題就唔飲
本身66減30kg?
9. 同老母反面

10.係老母煮野食之前要盡快煮自己既餐
姐係佢食嘅野同佢消耗量一樣
我講減肥係講身材 佢唔重訓身型好睇極有限 如果本身肥底仲會skinny fat 咁去到呢個階段你滿意咪叫減完 我就繼續追求更加好睇咪會做埋gym
不是,想練心肺功能但懶閪一個
托賴飲食+基因好(奶製品過敏+唔易肥+幼骨架)
唔鍾意食炸嘢飲甜嘢+唔食得蛋糕雪糕
所以都算ok係有少少鬼鼠肉
我都好想食greek再擺堆士多啤梨
以前只係跑步
一直加到15k 後膝頭痛
應該係core+下身肌力不足

其他運動無
大概每日15-20mins yoga stretches
如果純粹想短時間內減肥去船p/影結婚相
講真節食算鳩數啦 總之3600kcal=1磅
自己計減幾多同有幾多時間
另外減埋鹽等自己睇落冇咁腫啦
但就預撚左事後一定會火箭式反彈

如果有心想keep嘅
我就建議分幾個階段

1. recovery phase ~2 weeks
- 將卡路里控制係tdee左右
- 每星期四日做低強度運動,就算只係急步行1個鐘都好,重點係要建立個習慣,而又唔會做死自己

呢個階段要俾自己身體開始接受新嘅生活模式。呢段時間你嘅外觀唔會有咩明顯變化住。

2. Warm-up phase ~2 weeks
- 開始提升運動強度
- 卡路里攝取調節到200kcal below tdee

呢段時間開始warm up一下自己身體,準備認真做運動同減肥嘅日子

3. Recomposition Phase ~ 3 to 12months
- 每日早上去完廁所,未飲水食野,就要磅重同體脂
- 持續提升運動強度,每星期至少4日運動,每次都要包含重訓同適量cardio
- 卡路里攝取調節到200kcal below tdee

戲玉黎啦,呢段時間就係進入全面減肥mode, 你會經歷body recomposition。呢段時間要每日早上去完廁所,未飲水食野就磅重磅體脂。短期波幅唔係重點,重點係Over a period of time 要呈下降走勢,每2星期review一次個diet同schedule係咪有效。

4. maintenance phase - rest of your life
黎到呢步,你應該已經achieve到自己理想嘅身形。但隨住年紀增長你嘅metabolism, bone mass, muscle mass都會下降,你要keep住調節自己嘅diet同activity黎keep住個身形。呢個會係你呢世人嘅爭扎,只要一日未死你都可以輸返晒
Greek撈whey好正喎
其實一定要食早餐係邊條撚樣講出嚟
我起身個胃未function到完全食唔落
細個畀屋企人迫我食食到我想嘔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞