真正減肥大法

589 回覆
2373 Like 47 Dislike
我既理解係減脂就帶氧為主, 重訓為副, 增肌就重訓為主, 帶氧為副, 兩樣都缺一不可, 咁先可以maximize個成果。
只做一樣都可以既, 雖然未必係最佳成果, 但最重要係個人本身鐘意做果種運動。
最好既運動就係本人最鍾意既運動, 最重要係有恆心同自律, 好多運動都減到肥
女人瘦到咁好睇咩
真 樓主其實好似都冇特別貶低帶氧
純粹想望落瘦 磅數正常 唔洗追求線條咪唔好做重訓囉
講真就算係跑開步既其實都需要適量腳部重訓去增強下肢肌肉啦
不過減脂黎講重訓既後燃作用係絕對抵過帶氧
講到尾幾樣野都冇衝突 真係睇你需要啲咩同鐘意做咩
去健美比賽都唔食水煮的
一樣first call out
呢個post值得置頂
其實應該係飲食>>>>>>重訓>帶氧
仲有女仔減肥只做有氧唔做重訓好易波都冇埋
d人情願用曬d時間去搵其他“快捷方法”
都唔肯接受減肥只係好簡單既出>入

又keto又168又蘋果又detox
其實點解咁執著要做HIIT
低強度cardio又有效又冇咁辛苦
流得多汗唔代表你燒多左脂架
減脂不減波係天生
DNA唔強既一減就減波先
認真
多數人低估自己要減幾多
先可以望落好瘦
最大問題係好多人唔識扮識/以為自己識姐
佢地只要著條熱褲短裙大把港男溝
做帶氧多數用到全身肌肉 做重訓係local training
同埋增肌≠減脂 做重訓可以一直有效增加肌肉量但脂肪無減少(撇除飲食factor)體重一直增加 咁樣睇返減肥效率咪低
65歲有6舊腹肌仲想點
會反彈得仲勁
就算係修線條都要八成帶氧,兩成肌力
班重訓撚好似唔相信帶氧都係運動嚟、都會增肌
總之你唔做重訓就係異端、係魔鬼
買set啞鈴同健身椅番去,咩都做到,椅要買張穩陣既,唔好貪平淘寶
帶氧增肌效果的確係極少甚至無喎
總之齋做帶氧就係傻西,最終一定會反彈, 就算唔反彈身型都一定唔會靚, 但明明個topic 係講減肥
其實肥咪就係食得多過身體需要既能量

忍唔到口,冇自制能力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞