真正減肥大法

589 回覆
2373 Like 47 Dislike
兩餐
我都係2餐
而家仲執緊個餐單
呢個真
唔食carbs 嘅嗰日,相對地冇咁攰
你計左自己tdee未
你上面果啲極端減肥餐單
開頭一定好見效(每日冇食野咁滯)
長遠keep唔到+食返正常就反彈

一定要每日都有足夠蛋白質先減到肥增到肌
俾你參考下
我BMR得1100
但日日運動,TDEE去到2000
我每日食1300-1500卡路里(多數計少,我估實質有1500-1600左右)

每個月減大約3磅
已經持續左8個月減左廿幾磅
如果你要好快有效可能真係要食好少
但好難維持

我通常午餐正常出街食(都有揀過唔會食太肥)
夜晚自己煮飯控制返全日攝取量
如果你要好快有效可能真係要食好少
呢個係我原本想法,最優先要做的事
減到咁上下先調整餐單

見到你哋咁講
而家我會再執個餐單
你不如講下啲基本資料(本身幾高幾重目標幾多)
你想短期減到之後反彈都冇所謂?
如果只為短期達成目標(某日子前減肥影相之類)
要快啲都理解,但減肥for長遠健康唔好搞壞身子

你如果用咁極端方法黎減(一日200-300卡路里)
我當你tdee1500,一日deficit1200
三日就一磅,一個月就十磅
但之後你食返正常少少每日1200kcal左右
Deficit 300,要差不多兩星期先減一磅
同埋初期可能會即刻反彈重幾磅
倒不如你一開始穩定咁減
目標20kg咁多就唔好諗住用快方法啦
食得夠做多啲運動好過

你TDEE有2200左右既話
Deficit 500都夠做啦
7日都一磅
同埋男人操下好過淨睇磅數跌

你男人老狗食咁少梗係會減好多
但都會好快反彈丫嘛
仲有佢咁食tdee會愈來愈低
慢慢平台期之後佢要食更少先會再跌
我都試過大半年減過20kg
但一開始日日都食到1200kcal 之後慢慢加到1500kcal
日日都食得好飽唔使捱肚餓
而且有做重訓+有氧配合
有效減肥係要食得啱 唔係食得少

話想極端減肥 之後會轉正常
但當你極端完見到可以落磅落得快
心理上好難會接受到之後會反彈少少
好多人都係咁減反而愈減愈大壓力 極執著數字
最重要係減到冇線條根本唔會好睇 望落會勁殘

本身我plan都係一星期有五日食2餐清淡
一日食正常餐 (例如湯米線, 食飯)
一日cheat day
每星期抽最少三日做最30分鐘以上運動

我本身個心態就係心急 想快啲達成目標
想完成之後再調整自己的飲食
大佬呀你果五日「清淡」係烚菜+生果
加埋唔好話500,200卡路里都唔知夠唔夠
而講緊你基礎代謝都1600啦
點維持你一日所需?
同埋你一日正常,仲要一日所謂cheat day
另外果五日真係可以食咁少唔餓仲有力做運動?

你個目標可以訂半年減20kg
但唔係開頭一個月減10kg再調整咁樣
咁做只會玩壞自己身體

尤其目標要減得多
先更加唔可以俾咁大壓力自己

我一開頭都冇樣樣計咁準
都係由戒甜同食少啲carbs開始
減左一排先嚴格啲計卡路里同加強做運動
之後一路穩定跌

Set到一開始太辛苦,好快頂唔順
不過有唔少人係好堅持要咁病態去減
明明呢幾年已經多左好多營養師玩social media
大把資訊可以睇 但好似都仲有唔少人唔願去相信
#1已經講得好詳細 要堅持玩極端咪玩囉 His body will tell
我之前試過可以五日清淡 2餐
做運動都夠力做
原先諗住咁

而家會諗住改四日清淡 2餐
2日食正常餐
一日Cheat day
運動配合

而家嘗試埋少糖 凍飲可免則免
少飲樽裝飲品, 就算買都係買無糖綠茶, 農茶舍嗰啲

佢應該冇睇#1就回

鬼唔知唔食野/食勁少一定減得快咩
之後點維持先係關鍵

我廿頭果時試過做gym減到廿幾磅
之後冇特別點keep
兩三年重返晒

想再做返gym減但一啲效都冇
之後都覺得年紀越大越難會減到半放棄

其實只係爭在有冇用啱方法同堅持落去
道理好多人都知,但現代人就係想快心急有成果
你果四日「清淡」都最少食1200-1500卡路里呀唔該

其實你食到咁少仲cheat咩day
即係四日食烚菜一日任食放題自助餐咁?
由佢啦
我開始冇力講落去
唔係任食放題自助餐
Cheat day 食想食的嘢 例如炒飯/叉燒飯

4日清淡2餐會再執
佢唔會聽架喇
所謂「執」左嘅餐單係由5日減到4日全日食200kcal
就知佢係冇意欲去消化大家打嘅字
好啦唔回喇
佢鍾意點就點
你計下自己BMR/TDEE先
戒唔戒/食幾多要睇埋你生活習慣
要視乎你係男定女 幾高幾重
食低過TDEE就可以

唔一定要戒 但要減量
麵唔好食油炸過嘅 米粉/全蛋麵最好
米線高鈉 間唔中一次都可以
最好睇下包裝上面嘅營養標籤 高鈉要避
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞