真正減肥大法

589 回覆
2373 Like 47 Dislike
例子1:烚蛋,豆漿/牛奶加奇亞籽,香蕉
2:杏仁奶麥皮加奇亞籽,藍莓
3:番薯,味噌麥皮

利申:習慣早餐食飽,素食
各位ching我宜家卡咗起14%體脂,每個禮拜做三日gym,手臂平時都顯青筋,上腹嘅腹肌都有輪廓,但係個肚腩就點都整唔走

已經每日早餐食吞拿魚煎蛋加蔬果,午餐兩舊即食雞胸加齋啡,夜晚食屋企正常家庭餸搭糙米飯,平時唔飲甜嘢唔食零食,已經唔知可以點再cut落去
每星期只抽1-2日食瘦肉或雞肉,
會唔會太過分
其實你有冇睇#1
你呢兩餐加埋都冇500kcal一日 唔係食得少同清就得
不論男女都係太撚少 又唔夠營養 一啲蛋白質都冇
一開始你可能會減得好快
但之後你會平台期
而且你TDEE同BMR會愈黎愈低
一啲都唔健康 咁既diet亦都唔會maintain到

擘大你對眼睇多次#1
計下自己TDEE同BMR
食低過TDEE但同時都要高過BMR
你重複做乜 答你都嘥氣
答啲傻系係你嘅事
多謝你先
我試試再改下個餐單
一係飲食習慣,有D女每餐只食7成飽長期都瘦,就算偶然食自助餐打邊爐,最終都會還原返瘦。

一係就運動習慣,每星期打幾次波行下山。咁都可以唔需戒口鐘意食就食都唔會點肥。
其實最重要係要克服自己
想食嘅慾望

只要一諗起食 你就會有好多計算
如果你想減 你自然會去揀適合自己嘅食物
係咪腹橫肌冇力呀試下訓低個肚腩係咪會流走
有冇順便check埋內脂幾多度
肚腩位內脂影響大啊
降內脂要長期靠飲食
我又係一食碳水就勁易水腫
但係唔食又會覺得冇energy 集中唔到精神
你有冇呢個問題

真係講習慣
反而覺得食碳水個人好易眼瞓
內臟脂肪可以點減……
豬閪 夠鐘上床玩電話啦 屌您
有樣嘢叫內臟脂肪
易唔易肥係細個睇你老豆老母有冇俾飽飯你食,有嘅話,脂肪細胞就會多,冇就會少。

而多脂肪細胞嘅人食少嘢會易肥,少脂肪細胞嘅人食多嘢都難肥,但係唔代表啲脂肪唔會喺血管同內臟積聚

一年前讀,唔知有冇記錯
我覺得無糖greek 自己加蜂蜜同生果 好過 有糖乳酪
ching 你要計咗tdee 先
你可以google 下啲calculator, 例如呢啲
https://tdeecalculator.net/

計完就按佢嘅建議睇下減脂/增肌要食少多
有啲會話埋俾你知需要幾多protein, carbs 同fat
按返比例按排餐單
大概得架啦
肯咁做已經成功咗一半

淨返要操返body shape 嗰啲記睇你自己有冇心想操

大家減肥晚餐有咩介紹 最好唔好太多材料同好難整
最簡單你可以焗/煎/蒸一份肉
烚啲菜,驚唔夠飽烚啲蕃薯/薯仔同蛋咁
不過最緊要係你要計下全日攝取量

我通常夜晚都自己煮
所以就用日頭食左咩黎就返
如果日頭食得多澱粉,夜晚就主力多啲蛋白質
但都要計埋卡路里
平時你每日食幾餐
多謝巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞