真正減肥大法

589 回覆
2373 Like 47 Dislike
本身bmi 32 減到依家bmi 22
只係用左個半月,好癲
咁食少啲碳水化合物會唔會冇咁易肥?
樓主快走
生酮邪教好快入黎
樣樣都認同 除咗覺得要食早餐
身邊經驗話我知,睇少啲理論派嘅嘢

首先要搞清楚食嘢係「口癮」定「肚餓」
(想飽肚其實飲水都好易飽)
我個人嚟講飽腹感唔重要,滿足感先重要
咩粗糧/優質碳水對我嚟講係bullshit,食碗白飯/菜肉包/鬆軟嘅三文治,畀到我嘅滿足感係令我個腦唔會長存食物嘅慾望
如果你係好易餓嘅人,用你嘅意志力餓半個月,餓一世無可能啫,餓半個月嘅意志力都無咁你可以摺埋
你會發現人嘅胃口其實好有彈性,個胃真係會神奇地縮細,就算之後你好想食好多嘢,其實你已經變成為「口癮」多過因為肚餓

你無控糖需要係唔需要睇升糖脂數,你要知道你肥唔係因為無食糙米飯走去食白飯,本質只係你真係食咗好撚多嘢落肚

菜一定要用油炒,白烚食到成口水嘅感覺真係好核突
自己炒菜就知,真係少少少少油已經炒到好香,個滿足感同白烚比係升天,好過你專登走去食咩優質脂肪(nuts/牛油果)轉個頭又死老豆咁嘅樣去啃烚菜

除咗沙律醬朱古力醬呢啲油脂類醬料,好多調味汁料其實並唔恐怖,用少少嘅汁料將食物由無味到有味,未必好好味,但「有味」嘅喜悅度係大過你落磅5kg

以上提到嘅建議同減肥速度無關,唔係嗰啲雖然減得好慢但減得開心嘅自我安慰式「快樂減肥法」
有人照咁樣食一樣減得好快,減肥本質就係你食得太撚多嘢,你需要控制嘅係份量而唔係食得勁刁鑽

最後建議所有減肥者斷六親,你肥其實唔係好關其他人事,肥帶畀你社交精神健康上嘅影響係唔會轉嫁去你個fd到,所以佢哋可以無壓力咁繼續質你食嘢,後果係你本人揹返
減少聚餐,自己煮自己食,做唔到就安心做一個肥人算啦

成功減肥變正常人先再諗點變得更fit,呢個時候先有需要睇理論
我過重減肥為健康啫,又唔係要做model、溝女
成堆係咁話人身形柒都痴撚線
減埋肌肉已經唔係健康啦
講經
無糖greek很好吃!
咁大篇野做乜卡路里赤字同埋介糖已經夠
玩開ring fit
初頭都係純粹玩下,後黎發現有減到就keep住玩
唔想出街做運動既最佳選擇
節食減唔到
代表你基礎代謝率 (bmr) / 總熱量消耗 (tdee) 太低

簡單啲黎講
你只要生存 呼吸緊 你分分秒秒都消耗緊卡路里
肌肉越多 消耗得越多

有啲完全唔做運動既女仔
假設160cm 50kg 25歲
tdee 一日可以低到得1200~1300
其實出面食一個all day breatfast 已經成800 ~1000 kcal
你自己諗吓佢地點解會肥啦

減肥既最大原則就係
食幾多既kcal - tdee
如果係正數就增重
負數就減重
差唔多就不變
+- 300kcal 左右
寫得好好
健唔健康我自己知啦,駛撚你講
講咁多其實都係靠第一點,習慣性健康飲食同習慣性運動已經攪惦,講咁多做乜撚
生酮真係好癲

無視對身體的損害,真係訓住減肥,身邊d肥婆多數用呢個方法,加埋個口罩變曬大波靚女
窮撚慳食法
早餐照食面包 三合一咖啡
晏晝有時唔食 食一個飯糰或者一個包
中間有時會行上行落 搬下抬下
跟住夜晚屋企食 自己整普通急凍雞扒 菜 加啲雞湯
三四個月瘦左10kg
中一次武漢肺炎包瘦
你知條毛咩
知就唔會係度9up啦
我都會食哂成包
咁睇落買筒裝好啲 可以控制吓份量
High cholesterol let's go
講得太好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞