真正減肥大法

589 回覆
2373 Like 47 Dislike
其實睇左好多試左好多方法
生酮低碳168 低脂etc
最易做係飲多d水 高蛋白質 唔炒/炸/高脂野
夠protein自然食唔落碳水 無咁快餓 唔會口痕

理論係calories in calories out
實際實行試得一句食少d只會令人食慾大 好難堅持
有咩自己煮既早餐好介紹
重訓撚係咁撚戇鳩
操得多搞到腦部啲養份去哂肌肉度
你咪撚玩啦
有Fd 15x 3x kg
戴埋帽d人 以為佢生cancel咁
我以為只要搬去上海就得
所以節食減唔到係代表卡路里減得唔夠?
通常嗰啲後生女食水煮餐瘋狂做cardo一開始係會瘦到 到老咗就會越減越肥
唔係睇唔到之後
D肥西只會記住呢句野然而食住講減肥唔使做運動
認同樓主
同埋樓主嘅分享都以心態為主,點解咁都可以變做有氧無氧定只靠飲食嘅爭論

首先要唔好餓
再戒餐與餐之間食果D垃圾
再去調整食咩
痴線對女人要求洗唔洗咁高呀
講到最後都係心態問題,你唔自律加冇自制能力就收皮啦
起步根本就唔難
係D肥西自制能力低幾萬樣藉口
計卡路里多數會計埋自己tdee
我當初嘅目標就係1700 但有100當buffer食到1800都冇所謂
例如平時食開雞胸一舊200鬆啲 飯一細碗200鬆啲
咁姐係一日兩餐坐底1000左右 再加埋調味同油都仲有5/600剩(所以唔洗水煮)
咁我好鍾意飲咖啡 溝豆奶100多啲 都仲有幾百quota 懶又唔口痕嗰陣咪飲下protein shake 有時可能食多兩隻煎蛋 或者加啲鍾意食根莖類
慣咗個計法 就知道每餐肉/飯/油可以食幾多 同埋一碗麵/飯大概有幾肥 出街食比太多飯就可以唔食曬咁
或者係知道食幾多算太多/超quota可以停口
有做重訓,仍然都係肥仔一個
戒唔到口唯有喺訓練上面做多啲
做埋重訓減到50kg
就算159 39都好撚恐怖啦
低過bmi啊大佬
3字頭根本係小朋友嘅體重
控制飲食確實>>>>>>>運動
好多人高估左運動帶來嘅消耗
一個140磅嘅人 連續跑60分鐘
只係消耗多一碗飯嘅卡路里
減肥黎計,依賴運動帶來額外消耗確實好唔efficient

點樣提高代謝率,同點樣減少卡路里攝取而又minimize對營養攝取/個人滿足感嘅影響,先係減肥最大嘅課題

增加肌肉量 (先針對chest同leg兩組大肌肉做訓練) --> 提升代謝

增加蛋白質嘅比例 (假設一餐都係食600卡,應該有300卡係來自protein), 盡量係維持calorie deficit嘅情況下食到自己體重(kg) * 1.2gram嘅protein
-->有做重訓嘅前提下可以促進肌肉增長,同時減少飢餓感

減少食carbs, 可以試下用蒟蒻麵/cauliflower rice取代
一方面可以減少卡路里攝取,另一方面減少insulin釋放從而減少飢餓感同脂肪形成

游水 --> 純粹講消耗卡路里黎計,游水真係好撚有效,而且唔會傷膝頭,最岩肥人
見識過一個滿口理論嘅肥仔淨係做重訓唔肯做帶氧
結果佢由肥仔變成結實嘅肥仔,成個shape都係波咁圓,只係撳落去係硬
肥人先減脂再諗增肌啦
我唔食早餐幫唔到你 我飲杯咖啡就可以等食晏
不過早餐一般都得carbs 可能食下蛋掛
無糖greek好好食喎唔食得奶製品嘅表示羨慕
cut左糖和其他carb,根本好容易減肥。 同埋補返好脂肪。 之前嚴格生酮減肥嗰陣成日食五花腩,雞皮,肥牛,芝士而家都有習慣唔食糖少d carb, 但係肥嘢照食又Keep到fit
唔認同8

運動係一定要做
減肥真正目標係減體脂唔係減磅數
淨係靠飲食身型唔會靚
以前有冇做開運動
心態真係最緊要,唔好諗一步登天

分清楚有咩係需要同想要,想食咪過下口癮

上年半年減咗2x磅,但都經常食KFC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞