真正減肥大法

589 回覆
2373 Like 47 Dislike
蛋白質食bw(kg)*1.5-2
如果你本身唔係好肥其實食翻Tdee都可以
操夠訓夠
反而你已經日日重訓/有氧
仲有時間做TRX/pilates嗰啲?
除非係你興趣/你本身mobility差
呢啲我又覺得唔係必須/用黎replace有氧
比自己身體休息下好過
有時間通常lunch 上嗰d 班
放工就做重訓/有氧
Join 咗pure 諗住唔好嘥
全倉美股咪得
飯都無得開一定瘦
同埋磅數上唔洗點減的話可以減少有氧
招絲打一齊247
利申肥西一名但減左25kg
減肥係女人一生嘅事
我lunch 太得閒成日心思思走去做cardio
其實lunch 做cardio 放工重訓係咪唔太好
隔住做係咪即係起碼一日重訓一日cardio 好d
如果平日體力勞動唔大
日日食足3餐好易食到滯
Ideally就唔好同一日做 身體係要休息
但又唔係話唔好嘅 係會攰姐
你leg day完第二日都辛苦啦
同埋如果你係減肥 太多cardio又食得少對波會縮
肥閪救星
8 我唔太同意

做運動長遠對你減肥定健康都有幫助
冇時間嘅就chur 啲 做強度高啲嘅運動 HIIT
增肌令自己消耗量增加 冇咁易肥返
見到身邊啲人168加低碳減得好快 半年左右就瘦咗差唔多15kg
我就差唔多成年先減到10kg
有時仲要比人問 點解你減得咁慢嘅其實真心有少少壓力
依家唯有同自己講減得慢可能之後無咁易反彈啦
你依家個身型係咪厭食症身型
係,應該一眼睇得出
每星期抽最少2-4 日運動

食水果、雜菜

少吃澱粉質

幫唔幫到
戒糖 會唔會連水果都唔食

Carbs可以少食 但水果點都要食
基礎代謝要2000卡左右可以點食?
計埋tdee
你身邊果個係咪200磅既死肥西減15
同你150減10都唔同啦
我而家都係每星期唔多於一至兩日食澱粉質

水果 食橙同火龍果
我明你
有時會心思思想試吓戒澱粉
但一嚟好唔慣
二嚟覺得唔係長遠方法
人人起點同個approach唔同 本身好撚肥一定減得快過少肥好多
千其唔好過份比較
但如果兩個星期磅數同體脂都冇跌就真係要檢討係咪行錯方向

推介間唔中氣炸蕃薯代替白飯 食兩條仔已經好飽
過來人分享下戒澱粉
我係有試過生酮飲食
戒哂碳水十日你已經見到個效果,加埋運動仲顯著
比起齋做運動真係減得快好多
不過如你所講,呢啲唔係長遠
我宜家食法係想放鬆果陣都會食想食嘅野
但平時都盡量唔食澱粉同甜野
宜家有反彈,但都係少少唔會話肥返去以前咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞