真正減肥大法

589 回覆
2373 Like 47 Dislike
有fat Greek不知幾撚好食
0%就唔好食,但撈其它野後都可以好食
推,有用
其實享受酸痛感算唔算m底

我會享受achievement 但唔會享受酸痛感
男人skinny = fit ?
呢樣真, 我ig見到好多健身腹肌男跑步pacing慢我好多, 明明佢身型fit過我
想請教下各位巴打,我塊面同條頸好肥 但個身唔肥,可以點減條頸同塊面
skinny fat
Tedd減200之後就等於bmr
1000kcal好難食得飽
知道要增肌
不過冇inbody好難計得好準
skinny fat就增肌先啦唔好諗減脂住
咁某個階段點定義?睇bmi個數?
減左兩個月12-13磅
未做運動 靠飲食減
希望黎緊四個月減多20 磅
減夠廿磅就想跑下步 肥人跑步好辛苦 好熱
唔做都得 如果唔介意心肺功能嘅話
平時行多幾步/做下家務都一樣有卡路里消耗
啲阿媽成日做家務 出街買下餸 冇刻意做帶氧都係一樣咁瘦
wfh肥晒落個肚腩同patpat度
係咪水腫?
操腳會暈
仲要帶住個閪罩
真係唔知全身都唔肥但淨係塊面同條頸好肥如果真係水腫可以點搞
一磅肌肉多6kcal bmr咁上下 仲要講緊增肌本身就係好耐 分分鐘成個減脂期都係多3-4kg肌肉 (新手黎計)計落影響唔大
重訓最大好處我自己覺得都係建立運動習慣同提升運動能力
當然仲有身型睇落firm啲 有啲線條

當一個人tdee 2000 用tdee -500去減
純靠飲食可能只係食到1500kcal
做埋運動(當消耗到100-200卡)係食到1600-1700kcal嘅嘢 容錯空間都大少少
真正既減肥大法係生飛滋
生飛滋自然唔想食野
生飛滋3日減左1.2kg/0.5%體脂,爽到呢
Lm
過來人,當年靠cardio同飲食108kg減到67kg,用左7-8個月,之後落左嚟開始做返gym操肌,已經成功維持3年72-75kg,體脂13.5%,飲食都冇再特別戒口,不過高飽和脂肪+高膽固醇+反式脂肪嘅嘢都盡量少食
習慣真係好緊要
如果一開始set 目標 set得太嚴謹 堅持唔到落去 體重好快反彈
我自己覺得最緊要係有自己啱用嘅mindset
呢個世界大把飲食法 生酮 素食 斷食 地中海飲食 原始人飲食 或者單純節食...
運動又有人靠帶氧 有人靠重訓 有啲直程唔額外做運動
都總有成功例子 又唔洗非黑即白 又唔會話掂到少少糖/油 做少日運動就前功盡廢咁
最緊要都係有個方法係自己覺得有滿意進展嘅咪得 同埋加上少少耐性
減得快 身型會唔靚
睇你點定義身材好啫
65歲唔肥有做運動
比起佢地個大肚腩老公梗係身材好
仲有中武肺
中招期間-3.5kg
好返之後食量得返以前嘅6-7成
好多後生唔肯帶飯
但其實做左gym基本上帶飯先吸收多想要既營養
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞