Football Manager 2022討論區 (6)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
我又唔覺電腦真係會捉到路,同一套戰術用足三年都無問題仲越踢越順

反而似係某啲球隊個戰術本身就剋住咗你,試過用曼聯模擬哥迪奧拿個戰術嚟玩,兩次對狼隊都苦戰輸晒,但個季最後接近100分+入咗110球奪冠,唔覺有畀人睇穿

不過如果你真係想調整,可以先試小執球員角色/改吓球員instructions 先,例如本身inverted winger 可能企得太接近中路無空間突破,咪試吓stay wider 等佢係邊路拎波,如果對面踢緊收縮防守嘅話,隻iw 企邊咗就已經多咗空間用波出波,已經有機會有效果

無效先嘗試改下戰術指示,有心機咪睇下data hub 諗吓當前有咩可以改進,甚至睇吓球賽highlight 同球隊表現睇吓衰邊瓣,例如傳波成功率好低嘅咪試吓畀波短啲節奏慢啲,失好多傳中波就唔好收縮防守加強返邊路嘅保護先

都係唔掂先考慮吓轉埋陣式,例如一對中堅係咁畀對手拉散咪考慮轉3中堅,但季中突然轉常用陣式係幾高風險嘅事,一係大好一係大壞,所以我自己會當係最後手段,衰咗就等炒轉工
想問而家game入面歐聯仲有冇作客入球?
我玩冇 但歐戰換人都係得3個
有冇得參考吓哥迪奧拿個戰術
我都係用獌
但呀朗d coaching ability幾差下
同埋原本想簽美斯,點知話收購
跟住有轉會禁令,出唔到價,美斯就退左休
印象中收購每季都講一次
但到第四季都未成功
呀朗既coaching ability 係差
希望有得升

做咩過唔到ffp

我第3季中已經有人收購左
無聲無色地
可能有message但我冇留意掛
足總盃決賽 對利

踢到12m

出個細路射失 輸左

之後佢話佢會step up again

但欣賞佢mentality 可以重用
唔係過唔到ffp
係佢傾收購期間有transfer embargo
等到佢傾成或失敗先可以重啟transfer

阿仙奴真係On 9 第一隊收錢仲多過第二隊
原來喺記者會屌球證同VAR班記者會勁撚開心
阿狗主席真係痴孖根,幫佢賺大錢贏榮譽,續約仲減我一萬鎊人工
雖然唔俾都得,但真係好撚九
個細路係咪叫Saka
次次都拍檯屌
又冇後果既,又唔使罰錢
唔係會比足協警告
再犯就停賽一場咩
點解有綠木仔用 我開save已經無咗

開左個新save 去到2022 world cup
成日都係英撚贏冠軍
但今次重點係剛果打到4強先輸係咩事
16強贏Italy,8強贏Spain
2024歐國盃,捷克冠軍,蘇格蘭亞軍

之後

佢就成功了
有冇人係將大半隊u23成員借哂出去
我啱啱開始玩見啲人話18歲以上要多啲出場所以借左十幾條友出去
冇試過
其實想知借出去踢正式賽升得快,定留響有好訓練設施u23u18好
因為係佢出事之前開嘅save 嚟
首先睇下你自己啲教練同訓練設施係點
然後睇下外借球會嘅設施係點
再諗下隻人你打唔打算畀機會佢出

如果打算出佢,自己個package 又唔差,就唔使外借出去
參考下Zealand 個訓練schedule 再自己微調下,基本上唔使長出都升得好快

如果未用得/唔打算用住,就借出去,前題係間外借球會訓練設施有返咁上下同promise 咗至少會係important player
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞