Football Manager 2022討論區 (6)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
一年容易又FM, 正式版已推出

咁正式版幾時出?
: 11月9日

幾時會有特價??
: 聖誕/新年呢啲大節日(通常75折至9折)
忍到手就下年復活節/暑假先買(割價出售)

Pc game pass 第一個月$10 打後每月$29

FM22有咩新功能?
- 比賽畫面將會有新engine, 球員動作更流暢
- Match Engine改善(大幅增加4231 gegenpress嘅懲罰)(聲稱)
- 新Data Hub助你更了解球隊表現

- 轉會窗最後一日會有更多市場球員動態提供予玩家
- 新戰術角色: Wide Attack CB
仲有其他小改動, 例如領隊見工個陣可以要求球會提供教練課程俾你上, 國家的Youth Intake將可以跟國家的聲望而有變動等等等等

相信大家都會好奇, 紐卡素有幾多轉會費?
: 200m轉會費 + 600k人工

點解日本/德國/祖記係假名, 阿積士冇晒職員?
: 請下載Real Names Licence Fix:
https://sortitoutsi.net/content/58921/fm2022-licensing-and-real-name-fix-file-not-released-yet

邊度有真樣,真衫,真logo?
[正式版出個陣再update]

XBOX Game Pass資訊區
1. 係咪第一日出Game Pass都有得玩?

2. 有冇Beta?

3. 可唔可以name fix, 裝logo patch個d?
可以

我係新手, 隻game點玩?
: FM, 又名Spreadsheet manager 比起fifa更著重管理球會, 控制戰術, 不能直接控制球員比賽
建議新手可以玩一季大球會(雙曼,利,車,皇), 基本上又有錢又球員高一班波, 慢慢學吓d野就明

Touch同PC有咩分別
: Touch最多只可以開3個聯賽,同埋d功能少過PC

點解d人合約到期都免簽佢唔到?
: 唔同聯賽先可以完約半年前簽
同聯賽要完約一個月前簽

經常有傷兵點解決?
: 球員受傷有好多因素影響,軍醫質素、軍醫數目、訓練時間表、訓練強度、輪換強度、球員易受傷嘅程度(hidden attribute,球探scout球員都會提你球員容唔容易受傷,仲可以睇injury history)等等
當然最終都係機率問題,所以唔排除有極黑仔情況,官方曾經有解釋過fm受傷頻率係同現實好接近
真係頂唔順可以下載減半傷患patch真實少少

點解成日會有球員完約前果年唔肯續約,放幾低價都冇人要?
: 現實一樣,就完約一定貶值,仲可以等多唔夠一年等佢完約free transfer,正常情況嚟。

成日俾PSG,皇馬,曼城等等出口術想買我嘅人?
: 冇野可以做到, 或者用拖字闕話季尾先放

**球探報告D星代表咩?**
: 首先, 俾星星都要睇球探嘅能力
同埋星星係睇你成隊平均能力, 例如可能Lingard借去英冠球隊就會有4星半,但係係曼聯入面睇就只會得3星
*睇翻球員自己本身嘅能力最好

點解一到1月隊波就好似唔識踢咁狂失分?
: AI都會熟悉你隊波嘅戰術, 通常到咗半季就會對你戰術有針對性嘅設置,所以唔會一開季咁順

想玩港超/港隊?
: 建議等有心嘅巴打整個patch先, FM入面提供港超數值條友不嬲亂咁黎玩唔過
年經:屌你老母Frank Ng

個人認為必用嘅patch!!!
: Newgen Facepack (下面仲係2021版本, 等有update再更新)

https://www.youtube.com/watch?v=pmdIkhfmY6w&ab_channel=Zealand

最後: 點解單刀唔入? 射門50vs2 都輸0-2?
歡迎加入fm呢個家庭

留名
出左個青訓香港幻幻,叫榮偉昌,check返個英文叫:Yung Wai Chun
Lm
試下排哥帥個陣

前鋒可換PF 中場RPM換埋MEZ都得 睇球會有咩人
前場3個加中場2個都靈活跑位
用過喺啲控球類球會都幾好效果
最煩係冇咩球會有IWB 可能要買啲防中場用轉位打
另外好似PSG咁啲人傳控勁但冇咩耐力/跑動量
就唔太適合逼得咁勁 可能壓逼反擊換重組陣腳好啲?
fm個me重現唔到現實tikitaka
單前鋒攻力唔夠
仲要f9
好難入到波
布力般爆到機
歐聯決賽贏左巴塞
我用過最勁ge regen 前鋒天外飛仙打開紀錄
布力般自己青訓龍raya (真人係賓福特果個成場神救8.8分)
lukaku 2 goals 1 assit

lm
好似已經接近玩厭
出埋最後一次球員推薦先

lm
聽鬼佬podcast有啲玩嘢challenge

有人跟A-Z次序每個字母國家嘅聯賽都贏一次咁集郵
唔渡假要玩幾耐
有冇巴打newgan manager都係加唔到新樣? 好似話係22.4更新之後就開始唔work
我玩普通野大會都要渡假

過一日要㩒幾次右上
有冇得較㩒一次過長啲時間 除左holiday
我加到
ching newgen係咪用緊最新版? 我用緊最新版揀preserve 新一批啲假人加唔到
如果揀重新generate應該係得 但我唔想啲樣重置晒
version: v1.3.1
第2次整新regen face step:
入game search player 做第1次果陣做過ge step
->filer regen 做個新RTTF file
->去newgan manager
->select profile: 揀1次no profile 先, 會clear 晒下面D野
->再揀番第1次個profile
->image directory 冇變唔駛郁
->RTF file 改做岩岩整果個
->mode preserve + allow duplicates
->replace faces
->入番game 去preference
->reload skin
搞店
之前我第2次都試左好耐
去到2027個squad 冇咩好大執
又有好多小將
有百幾m transfer budget 差不多400k wage budget
唔知有咩目標好
set左自己負責進攻訓練
去左渡假係咪會無人train佢地
冚家剷

有冇試過教國家隊

但無啦啦同球會不和唔俾召佢地啲球員
起球場
好少見
多數三月叫上半場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞