[電鑽撚撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖

1001 回覆
84 Like 6 Dislike
唔該幾位師兄我聽日搵支試試,好似屋企嘅批都冇磁
係咪吸唔到嘅話就可以搵支勁鑽繼續?
唔好撚用18v 啊
唔撚識又沒力既一用好易扭親手 見好多一開機成隻手打交叉
想買牧田12V HR166 看門口
但諗到舊電太耐唔用會瓜柴

所以諗住買埋部CL108
咁舊電池就可以經常run住

但唔知12V吸塵機夠唔夠力?
想請教各位ching
嚟梗想幫自己間房砌個櫃同電腦檯
順便看門口唔洗畀錢人轉窿

如果可以嘅最好個鑽唔會太大部
TD022係咪都夠用?
還是DF331/332嗰啲會好啲?

唔該晒
唔洗鑽牆DF332 可以用鈴梳開圓窿 木工野基本上都應付到

TD022只係一支高級螺絲批 唔係大量收啲手收可應付既螺絲又想偷懶唔好諗喇
啱啱試咗吸唔到磁粉係咪應該換支鑽?
影你枝鑽 同埋鑽咀黎睇下

唔該師兄
把鑽識唔識震 定係平鑽
有無試過 順時針 同逆時針個掣
再唔係就買過枝鑽咀
佢有兩個mode,平時都係用震嗰個
好呀我試試借支勁啲嘅鑽係驚幅牆唔鑽得,夾硬鑽會出事
想請教下,鑽到電/喉之前會唔會有先兆?定係要鑽好入先會掂到

試過依粒掣未
如果驚中喉 你就 用平轉mode 慢慢鑽入去 幅牆第一浸係灰黎 第二浸係英泥 第三浸先到石屎
裝修佬做燈喉埋牆 係個石屎面度劏條坑出黎埋落去 再用英泥抆返好
呢個未喎,我以為係好似電批咁,一邊係鑽入另一邊係鑽出
明白明白,我再試一試
唔該ching
我啱啱係到諗梗砌好櫃同電腦檯之後會想整幾塊層板
如果想鑽主力牆嘅話呢把鑽係咪會唔夠力?

還是畀錢出面師父賺就算
唔值得買把更貴嘅?
點解諗到咁複雜
TD022 = 電動羅絲批(只夠力代替你隻手)
DF332 = 電批 可以開窿
你想鑽野 鑽牆就要買把電鑽
你依枝DF332 依個價錢
其實可以 買 大友 油壓鑽+電鑽 咁就解決左問題
唔該晒ching
啱啱睇多幾條YouTube片而家識分邊隻鑽有咩用途
其實吸一吸塵 用燈照下見到銀色就知中左
多謝ching介紹
搵日出新填地睇吓先
又唔得 大有兩電一叉冇記錯都1000上下
再配支大有膠索頭齋枇都千五左右埋單
針一日線就知TD022好用
口口都手扭到最緊咁好力 閪位都輕鬆完成任務唔怕頂手頂電批唔怕鬆線
人力收收到腕隧道綜合症都似
請問各位,有冇用過牧田嘅12V吸塵機?

因為想買HR166,想舊電可以經常run住
18快樂使用中 大把電 7舊買部吸塵機幾好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞