[電鑽撚撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖

1001 回覆
84 Like 6 Dislike
電鑽可以玩到好講究
超認真少年幾好睇,個台灣仔講嘢幾好,好似係五金世家嚟,佢老豆都係做五金工具定工程
https://www.youtube.com/watch?v=poUbSdhHudU
呢個大陸仔都幾正,淘寶29蚊電鑽,要幾垃圾有幾垃圾
話晒都專業工具黎,由一把萬能睇門口一年用唔到一次到一支專攻一種螺絲日日用都有。對唔同既客人當然要有唔同既產品。
賣得好貴
入門看門口 有線得啦
平咁多
無線舊電好日唔用 要用嗰日攞出嚟先發現打柴
睇樣似「震切機」以前叫鬚刨呢家叫萬用寶。
如果比打磨/切割既話
磨機多死角 切得唔深但轉速高切割速度快
鬚刨相對冇乜死角但工作效率低,我個人最多拎佢開下石膏板/木板,金屬盡可能會用番磨機。
當然啦,同磨機比鬚刨最大既優點係安全
同操作不當容易爆碟,以前仲係尾開關見識過一插電就衝出去既暴走磨機,隔離個𡃁仔磨野冇揸實一chok成部機跌落浴缸玩爆旋陀螺倒老細米呢啲不堪回首既事蹟比(雖然後兩樣係換左指公位只會鎖唔死既推掣後就幾乎冇可能發生)鬚刨相對安全巧多。
佢地間野個啲服務比鴨記個啲,好似大信心啲
真,festool都算
堆唔同guide啊jig個堆先貴
就算唔係電動,手工具都貴
日本野個價會好少少
應該唔係全部?
但見佢track saw/ saw guide都係紅m
同一樣貨貴幾成
festool貴到癲,但聽講係好好用,同埋吸塵好勁
一啲啲,鴨記好多間做牧田都好平,不過就唔知係咪水貨,或者假嘢
有啲大陸假牧田造得好似,我有啲師兄都中過伏
一拎去代理度整,代理話係假嘢
我諗佢吸塵同dust extraction整合上係好過其他牌子好多。另外有部份機, eg domino joiner得佢有。木工上festool 係冇得輸,除咗價錢
不過講起,木工貴既唔係電動工具
刨啊jig啊個類先貴
佢地一啲啲,有啲真心貴出面一截
不過我主要都係睇佢地啲片,廣東話channel嚟講算拍得好,反正我買嘢都係鴨記買,果邊多d嘢行,同埋可以格價
反而佢地舊東家搵咗其他人接手之後就真係跌晒watt
教d嘢錯撚晒,完全外行,然後條女又柒
好似啲餐廳易咗手換咗廚師,d嘢即刻勁難食
但好嘢真係要咁貴
講真festool用過未必返到轉頭
利申:木工架撐full set得偉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞