[電鑽撚撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖

1001 回覆
84 Like 6 Dislike
過3萬BPM既平極有限
Impact drill可以
不過我一般打碼仔 3mm
or
6-8mm沙磚only
唉 屌你老母 搞到我都想買dewalt
唔好
我以前係dewalt fans
個時牧田仲係用膠gear box
未出橫入式12v

我手上有dewalt
12V set)行
18V有996+796+887+887+電筒(ebay)

全部都係同心度低過其他牌子

18v更加因為加速快,好易甩夾
(雖然佢個電變係同紅米一樣順)

而家先出垃圾水槍
工具又少過人
我另外一間屋都轉會用牧田12V+18V
(不過牧田12v一般)

要平就worx/牧田
有錢就紅米
今日鑽鐵板鑽撚到傻
我成日都想買個救轉咀 機
不過近年興用寶塔,又放棄左
d一盒盒批咀套裝 有無咩心得 買咩牌 就快比d梅花頭玩能死
咁大數字力度係咪唔洗用?
拆螺絲都係用3-5?
請教廁所洗手盤櫃層板想上螺絲駛唔駛買到電鑽
一set個D好睇
好收藏
但唔好用

1)冇靚野
2)用頓左又買唔番

而家我都係TB膠盒收好
用到死左,帶我去朋友度磨
部野5xx
drill同油壓轉
買一支,用一世

只係需要討論
用叉電,定係220v
師傅教落拎磨機磨 方便快捷 唔係彎唔係斷既話可以用好耐
不過呢家唔知係咪失傳左
一係就買成樽一堀就換一支 尤其分半二分一支十幾蚊支既細鑽嘴
再唔係刨筆咁磨都見過 好地地一支四分俾佢磨到大細邊仲要刀口反左鑽唔到 要救要成個頭磨走
磨得靚野我記得既十隻手指數得晒
而家人工貴
術業有專攻

用貴工具去cover時間反而賺更加多
聖誕樹麻麻好用,開大窿令梳慳水慳力,開細窿又唔想用佢。
除左用量低又想鑽埋大窿外唔係好諗到有咩優勢,買左隻拎黎梳鐵箱太強差人意,結果放在係箱到留返要發大個窿先拎返出黎。
我屋企冇位
唔係想買紅米工具箱/工作枱

而家買野,要考慮清楚
好多時只係用得多刀口頓左,跟返刀口形狀hi一hi已經好返好多,幾十秒執完鑽個窿爽啲都係返到。
同埋落場執生既野,學多樣冇壞。
咁冇位齋鑽薄料用量唔多既話聖誕樹係幾好。
批嘴都有得磨。
如果你係整細野電子野果啲買膠盒幾十個頭果啲都方便
如果想拆埋六角頭可以搵下呢啲卜頭套裝 地盤阿公果套有齊公英制卜頭 六角匙 星匙 冇咩佢拆唔到配支卜柄仲可以裝落電批到
如果用手批仲扭到好多咪較大2級試下,直至彈槍後手批幾乎收唔到
因為個個螺絲位要既力度唔同
收膠窿收鐵窿收牆身膠質位,要既力度都唔同,真係冇話用死邊一級力
拆又係3至5級開始,彈槍唔郁就又扭大兩級
不過小心唔好未壓實螺絲頭就開槍,到時撻牙就麻煩
同問
我掛部4.5kg嘅電子畫框,隻嘢係頂 (上半部份) 有兩個位掛上去螺絲度
想問點決定用幾粗、幾長嘅螺絲?
掛石屎牆

用開Duopower
佢有圖同表教你點預
Diyer攞粒塞去五金鋪佢會問你幾長,粗佢都大概識預
長度你預返粒塞+ 5mm
另外個螺絲頭大概要留幾多出嚟掛個畫框當都係5mm
咁就頭尾共10mm+粒塞嘅長度
你唔怕隊穿牆就鑽深多啲,螺絲預長多少少都唔怕

懶就直接諗辦法買一盒連螺絲嘅塞就算

你把普通電鑽夠力扭入去就得,
驚唔夠就買支細喇喇扑再駁長佢就乜都夠力收
Milwaukee 大家點睇
想成套轉做佢
粗粗地27000 bpm
紅米無刷套裝1999
一叉兩電
一支CBLPD Impact drill
一支CBLID impact driver
勉強都夠不求人一年出動兩三次嘅
起碼慳位又夠多用途
1999咁平???
18V無死錯人爭價錢,行貨d優惠家陣唔算吸引
款好一段時間無Update,特別12V把油壓鑽同FPD
可以的話,買水貨抵好L多

但衝擊批水貨短咀用唔到雙頭批咀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞