[電鑽撚撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖

1001 回覆
84 Like 6 Dislike

執野

dewalt set當年水貨$2500
粒2a電 TB全新$200
220v牛 $400

行貨一支796都$3000

上面支牧田,$960+(電池fd送)+叉電器$350

ps, dewalt 18v/54v幾年都hit唔起
開始轉會
屌 根本係個代理食水深
經多重,到華輝同華輝樓下果間賣俾你仲貴
買得偉真係去amazon買好過
外國買1/3年保
香港買,三個月

反正都係冇保,點解唔玩水貨?

我重有set 996+887+54V電
4年都冇大作為

而家紅米12V重勁過當年18v
牧田都唔再用膠gearbox
我放棄dewalt了
轉會都係一個幾艱難嘅決定,要買過晒啲電
但支持嘅,真係太貴,好用都假
dewalt工具 tb/ebay/amz唔貴
最大問題係工具少

18v
紅M多
紅米專

12v更加得2支有刷,2支無刷
唔洗討論
no la domino得festool 有
其他牌子(唔計抄festool)都係biscuits jointer嚟。兩種強度差好遠下
我都想返唔到轉頭,但冇錢
利申全紅m
220v係

18v佢唔出
直接貼logo
個logo好貴
見到外國又saw stop又festool成套,好羨慕
紅m都可以嘅,但同festool比真係有一段距離
我見香港都好似冇乜人做festool
我d frd都係外國訂
個人覺得Milwaukee會仲好過紅M,學你話齋,專
milwaukee 12v選擇實在太多
如果diy,返工非heavy duty其實12v好夠用
佢12v唯一缺點
唔好渣,太肥

不過而家12V 6A
足夠DIY用

我另外一間屋,用牧田BL 12V
反正都係砌ikea

牧田18V有啲行貨工具,同紅米同價(etc拉釘槍)

我而家想緊純18V
定12V drill+18V tools

砌ikea, 12V happy D
真啊,佢個揸手位包埋電池真係設計敗筆。雖然成枝結構compact好多,但balance同揸手真係唔太舒服
當年dewalt 9.6V ni-mh->12v用左14.4v/18v個設計(即係而家12v牧田)

超好渣手

但係棄置play左n年

反而紅米發力
12v工具 追到18v數量
同力水

諗多陣先

我而家只欠圓鋸係必買
要改衣櫃size
個人圓鋸用緊紅m 18v 165mm
印象中紅米12v同18v都有呢個size
如果有得揀,假如價錢唔係大問題
我會想投入紅米12v懷抱

當年為咗usa而買

5-6年之後
重係工具少過人
紅m 好似$1340(碳刷 $650)
紅米 $2200(水ebay $1800)

紅米12v $1800
紅m $640(垃圾嘢)
我有好多床/衣櫃要cut

Jigsaw唔夠靚
所以諗緊(雖然12v夠力,但係18V可以切埋木方)
紅m 12v鋸真係狗也不屌
如果你有電其實紅m好抵屌
你有曲線要鋸先考慮jigsaw啦
紅米應該12v都夠切方
你有冇紅m電先
有就單鋸啦
紅米香港都幾貴,又唔齊款
其實點都要零開始

我12V 牧田332D BL drill(另外一間屋)
220v 油壓

主力18v 牧田油壓
18v dewalt 796+887+電筒

公司
996+887+220v油壓(2支)
10.8v 牧田 drill*3

而家只有兩條路
18v牧田,工具算多+平
18v/12v紅米

新18v移民可以帶走
dewalt留hk or 賣
AMAZON個D套裝抵屌D

打膠好C服
單買,會比較啱我
玩得紅米,都志在多$500hkd

我impact 比較鍾意用4分(預第日整車)
香港始終比較少需要好大力十字

而家只係鍾唔鍾意紅米個把手咁鬼肥

今晚計吓數就知道點買坻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞