[電鑽撚撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖

1001 回覆
84 Like 6 Dislike
班台仔係咪收晒錢 個個都又麥太保又bosch
1)台仔收入低
2)好多業配

3)波殊只係平
但係如果開工,因為力水細
你會蝕返人工錢
bosch唔平啦 咁能垃圾賣咁既價
佢非21700好平
不過好多野差過aeg/B & D

以前都有個版主好鍾意波殊(出名on9)
bosch 德國(大陸)
貴野比人重,但唔夠人好力
平野唔夠同級大陸平(大友支油壓 毒人用佢full set)

之前都重有D特別tools
而家間間都多過佢

除咗平,冇sell point
買一支冇問題
買全set一定後悔

講開膠槍想買呢支 窄位好用啲又細支啲但唔知好唔好打
波鼠係以前搭電油壓鑽個年代見過下,叉電野地盤佬都唔屌
留名
以前有個版主
成日講抵用

重話12V紅米油壓轉好用

我吊 ,0.7定1j力

慢過220v慢慢拉線
12V油壓鑽只係俾啲一年打十個八個窿既輕度用家用
直到呢家我都唔會用12v油壓鑽 輕左一口鑽耐左都嘥左啲力啦 搭電拖線都唔諗佢 除非同人壓鑽比
瓷磚/雲石面重講得通

不過而家牧田18v,開始追到dewalt/hilti最低速順滑

我乜嘢面都係一支咀,同一個mode,慢慢入,唔會爆

真係新手,可以考慮worx貴機(有限速mode)

你見我自己入18v牧田,就知12v唔work
輕好少,但力水
牧田 油壓
18v 171 2.8kg
12v 166 2kg

大約差1kg

1個孔差30秒-1分鐘
同一孔數一日可以慢1-2hr
反正打左中心冲,1kg分別唔大

hammer drill
12v 332 1.1kg (35/21nm)
18v 483 1.3kg(40/23nm)

差2cell電
一共差500g內
唔打算買其他工具
12v唔差
紅米
美國五年
重要港資
講開貴我覺得達人巷都好貴
可能係鬼佬size,亞洲人唔太啱
宅sir要養個鞋抽面
我覺得係緊湊設計
你見其他電池突出黎果啲個手柄都係會做返窄身
見佢都算多片出 都想支持下呢啲本地youtuber
但銀包同我講撐唔落 唯一一次入去買野係見佢支紅M熱風槍特價完唔貴先幫襯左
worx吹奏師
評乜都好,好多綜合最好都係worx
睇評測去返project farm 算啦
Exactly 收咗錢賣廣告咪講囉,又要懶科學做評測,但根本就唔撚科學,明眼人一睇就知係偏幫WORX,專登用其他牌子低level d嘅機去捧WORX
想問下Makita 牧田 HP333DSAX1 12V 充電式衝擊電鑽呢款用黎鑽石屎牆夠唔夠力?
我買12v 間唔中鑽幾個窿 夠用又輕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞