[電鑽撚撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖

1001 回覆
84 Like 6 Dislike
要濕電啦我 震機 磨機個堆我都用濕電
1) 唔好係到帶風向啦我話你螺絲都未識收你就話外國點點點,你唔㩒實黎收一字十字六角定星批都係撻架啦,同埋香港都用左包頭批盪料膠沙好耐架喇成日係到踩香港好威咩。

2)一黎我係講膠塞正確用都受到力你就一味話膠塞唔好用做唔到飛機塞咁方便,鬼唔知你阿媽係女人咩,我都話要自己買都用飛機塞唔用膠塞喎。
我係話唔識用唔好賴粒膠塞閪咋冇讚過膠塞好用,你踩膠塞難用我係絕對認同。

二黎你記唔記得你上面係講咩啊「永遠冇飛機塞咁深」,我問你點同住打咁深當二吋計點樣飛機塞深啲你又係到搬龍門扯開話題話咩飛機塞吋半等於人地三吋。

三黎黎正常吊櫃係裝修階段定左冇批盪冇瓦仔底直接裝係清水面到;
就算真係後加牆身瓦仔批盪除非牆唔平要靠批盪追平否則一兩分瓦加兩三分膠沙咪4-5分厚,做左瓦面又點會唔平?係你就屌柒泥水佬啦。
就算真係計到你一吋厚瓦仔批盪三分板啦,打個2吋半窿得入面吋一有力,再退多步當得一吋,用上面果隻膠塞計收口十號鋼牙都有1.2KN,仲要係拉力喎,洗唔洗吹到三吋半。

成段回覆都係扯開話題唔願面對自己連電批都未用得好收口十字都撻同埋踩膠塞,平時掛錶板5吋鋼牙都未收撻過啦係到賴。工具都未用得好就係到踩啲野唔得。
主要係本身都用緊12v 好多電同叉機
叉電野一入左一個牌子好難轉架 想通用晒啲野
濕電一睇有冇牌子信仰,二睇有冇快拆,
磨切機應該都有調速,而且插電大家功率差唔多,我自己會揀鐘意既牌子有快拆就算,快拆換碟個體驗差好多。
留名學嘢
之前裝修佬鑽我幅牆,鑽鑽下牆後面(牆前面係廳,牆後面係房)甩左忽石屎。而家想自己鑽野都唔太敢,好似是幅磚牆
如果真係要鑽既慢慢入,唔好鑽咁深,係目標深度到劃一筆/包圈電燈膠布落去做記號鑽夠深就算。
1係話你係到扯開話題咋,地盤廢老我都日日見
同埋地盤一早用左呢啲「找平器」好多年啦我都想問下,本身凹左入去用果啲「找平器」扯返出黎唔係仲易空心咩?唔係咁神心仲會插泥油種返滿掛?

2會扯出黎幾多係正確安裝幾多係鳩裝大家心照啦。
我一直都係講正確咁裝冇問題,因為我從第一句就係話膠塞俾啲偷工減料既師傳整臭個朵嘛,其實你就一路用鳩裝/裝唔好黎做例子都係認同我果句咋喎。

3 我係講正常打晒黎裝直上清水面唔冇咁厚就算瓦面直上都冇咁大條數,又係到扯開話題係到講咩上手裝唔正頭頂有部機用咩螺絲。

4仲好笑,唔係我話5吋長啊,係你話
「十字本身唔係for人幾寸長去收
外國係用星花t20/25/30先食力」
又話
「問題係香港興十字
8號,兩吋十字,你用綠色膠質
九成都係收到撻牙」
我先講下咋,人收螺絲你收螺絲個個冇事得你九成撻唔係你唔識收唔通係我啊?

次次正面答唔到就想帶人遊花園唔係就話自己用過咩咩咩去幫自己遮醜。
你不如整理下自己想講咩先啦,淨係覺得你漫無目的咁見一點想帶人遊一次花園。

我既觀點好簡單

膠塞一啲都唔好用,如果有得揀貼錢都會用飛機質。
但係膠塞用正確既方法裝一樣係可以用既工具。
絕大多數老屎忽鳩裝先會令佢俾人一種好撚兒戲既感覺。

至於你拖落水既咩「十字唔係for人幾吋長去收」「8號二吋九成會撻」我拎5吋做例子又話「5吋好長?」呢啲我建議矛盾位你係發文前整理下前面講過咩先唔好搞到我引你啲說話變左我錯咁。
drill有力度set,岩新手用好多

呢點我係認同的,有時大手埋房口啲箱懶都係拎支電枇收MCB又唔怕收唔實又唔怕收爆。
衝擊批要就住落都冇咁快手。
1咪就係功架唔夠又淨係依賴找平器,個底都唔夠泥夾硬扯平先空心囉。同埋扯太遠,你無啦啦講包頭料「找平器」我話香港一早用緊你又係到遊花園,既然呢到係電鑽post我想完左算。

2係啊,理想與現實。但個理想只係人地要求打6.5唔好走去打7mm人地要求50深唔好打25深剪一半貪圖一時方面。
最少有要求情況下我都會盡做囉。

3單純係情景延伸出黎無必要無限延伸。

4 不如請你重新定義一下「長螺絲」
前面就話8號2吋收綠塞易撻(最少我仲用緊綠塞個年代都冇事),後面又話5吋都唔長。
我夠知PH2唔受得力,收過啲閪自攻要用PH3要專登飛的出輯記買一邊買一邊屌點解唔用六角頭。不過PH2有冇你講到咁弱8號2吋9成撻先?

如果有設備肯做我絕對支持巴打你
不過見到第一條片粒野,我更想知道啲標榜18v甚至40v對應既批咀係幾多nm會崩
見sunflag同ANEX都出到40v對應想知係咪真係受得住TD001 220nm既破壞力
不嬲都M6飛機塞收10號吋半,8號扯個箱埋牆都冇力,係咪你呢款先係M6用4-5號?

18v nimh
我淨係用過啲牛肺9.6-12v nimh 開工第一件事叉電唔係螺絲都收唔到一口更唔好諗收得斷

幾大扭力冇度過真係唔知,作為一個濕鳩電燈佬除左埋巴埋蛇最多都只係拆下天花,拎住把170唔係慢速就係楽らく,所以先越買越細支到呢家拎支022算。
想支啲枇咀有冇吹牛主要都係中過木井方伏,話自己對應18V但係俾波鼠go2都撻,從此永不錄用。
以前wiha 10支裝果隻圍返唔洗十蚊支雖然都會崩但係表現同耐久都好過扇牌呢家又搵唔到。

當然40v我係唔會考慮單純係想知聲稱受到40v既批咀有幾強勁。
攞得震機 都唔慌好做 買濕電算撚數
想請教下屋企有把風扇去搬過啲,鑽同一幅牆,同一把鑽之前開得好輕鬆,但依家試咗幾個唔同位都轉得唔夠入,可以點做
如果鑽舊位附近嘅地方都係入得曬嘅
係咪主力牆,係就有機會中鐵
用電筒照下鑽唔入既窿,睇下有冇啡色野
應該係主力牆嚟,但幾個窿都係見到白色
係咪用油壓鑽? 係咪用緊石屎鑽咀?
用緊Bosch GBH 2-18 RE鑽咀就唔肯定,喺屋企搵嘅
睇下插支仲有磁力既螺絲批入去有冇吸到鐵粉
中鐵唯一解決辦法係鎮過隔離 佢一係橫一係直 平移都中就試下高低再打過
兩樣都試過都係鑽得唔夠入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞