[電鑽撚撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖

1001 回覆
84 Like 6 Dislike
makita好過bosch好多
家用無刷同有刷唔重要
批咀 其實你買常用個D就可以 十字頭 一字頭個D 幼既鋒鋼鑽咀開木開鐵窿收螺絲用
老實一個正常用家 裝修好仲邊會鑽咁多野

看門口 舊電放到打柴 未會鑽多個10個窿
咁咪買濕電
一靚雞條鑽 , 1把石屎鑽 濕電攪掂
220v 有線油壓鑽 有無介紹?800$budget
我想講既係就算你鑽中條喉都唔洗驚
因為你石屎鑽咀係99.99999%鑽唔穿條膠喉
鑽中左最多改位, 買乜鬼探測器
屋企想搞下鑽牆掛下野, 想買支鑽牆用嘅油壓鑽
我見到呢個<牧田 Hr166 12v油壓鑽 8xx>幾抵同牌子都好似唔錯, 但上網睇幾個網站價錢見到全部都大概千六蚊成套連鑽嘴咁, 有D問題想問下:

個價同上面8XX差咁遠, 因為係剩鑽定還是再有分有線/無線?
套裝個價錢同出面油尖旺其實差幾遠?
呢D套裝($16XX)值唔值買?

本身得一支幾年前買落嘅電批仲要得返一兩支細嘴, 如果上面果套嘴用得返落去, 同埋網購如果差一兩百, 我其實都接受到比較傾向網上買, 始終好少有時間行街揀。感謝各位解答。
8XX應該係淨機 即係無電池
18v DHR182連吸塵機 full set
1步到位
買左返黎成年都係轉左4個6.5洞
家用收膠質螺絲only既話唔好話TD111 TD022都夠用

由TD170果期開始18v已經係專業大手收螺絲(鬥木/天花/幕牆)/兼任埋電卜(電燈埋巴)先諗
利申 有18 12 7.2 衝擊批 越買越細支平時只會陀住支7.2算 嫌其他重(1.6>1.1>0.56kg)

另外一般家用都係12索頭批貪佢多用途
衝擊批太專門收螺絲DIY有啲大材少用
DIY入門我會推DF332/333視乎筆直+大有震鑽
鑽細野收螺絲可以用細電批 真係要鑽大野震鑽落螺
索頭都夠用
米王一律建議去Hilti叫職員介紹
第一水Lion架生係得hilti 22/36叫好用
冇記錯同期仲有bosch 24v nimh呢啲真係on9既野
去到呢家如果叫我爆過牆窿我都會揀TE6-A36 雖然重但都叫重得有道理 打落去真係有力個減震都舒服
例如話你廳鑽窿唔好淨係睇廳既蘇
要睇埋背面有冇房蘇
見過啲新樓落完石屎改圖迫住打斜飛
果個盤裝櫃九成九會中喉
筆直?用途?
睇下DF332岩唔岩
等等
有人問掃到燈喉水喉鋼筋,個掃係detect 到咁解
點解你個掃好似解直屌屌爆佢地
無刷只係一種摩打技術 主要分別係:
效率較高(同功率較大輸出/同輸出較慳電)
唔洗換碳精(家用冇幾可用到換)
一千頭或以下
點會 有時啲濕鳩膠喉起個生90度都裂
一伙總有幾條喉會俾人打中
閪黑起上嚟啲蘇兩頭塞線都覆唔到要補喉都成日有
呢支千頭
啲吸塵配件唔捨得買 屋企拎部普通吸塵機接住算
牧田係真係實淨
我把12v 隻批套裝用左6年仲未壞
仲未計用大塵環境,唔保養同成日係交剪台跌落黎
真 我有把浸過都冇事
太重
其他公司已經追到
唔得啦 啲18v打一個32窿都嘔晒油
地盤又成日跳掣用插線起唔到貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞