[電鑽撚撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖

1001 回覆
84 Like 6 Dislike
我都係工程用
鑽石屎都唔洗用力 加埋吸塵機又沒塵
美馬買平到笑
係香港賣到咁貴
係香港買 買大有都嫌貴
Hilti賣既係售後服務
一個電話去地盤門口交收 果時三部磨機換粒淨係收52蚊(一部14蚊)
我壞部紅M自己買粒掣換淨料都十蚊
平時番工要鑽大門門框,買邊款
Hilti 12V太重
22V 磨機個罩幾好用
震鑽都OK 最少比用過既18v紅M/大有好 打16都爽入
始終6s2p輸出都大啲

呢家18v及以上黎計
一係就廢時煩用Hilti
一係就貪平大有+濕電多 呢家除左天花佬因為衝擊批會用紅M系統之外其他都越黎越少見
咪郁奇 得徫 波鼠呢啲中價位係香港工程早就俾紅M稱霸左 係今年先見咪郁奇有啲流動展覽車show下野 希望多啲競爭 得益既始終係消費者
好在紅M差唔多價,TD 171 齋批官網標23,200羊計6算都千四,係香港買日水特別色都係千二三左右。

Bosch新機
好似幾勁咁
新手想請教下各位ching
想自己鑽牆裝個mon臂

跟左兩粒m8螺絲同膠塞
說明書話用9.5mm鑽咀
但搵左好多五金鋪都冇 得10mm
各位ching有冇解決辦法
落鴨寮街搵3分鑽咀

呢把岩用?
新手求助
想上ikea啲牆架,石屎牆,邊隻最啱用?
同埋啲開洞頭要買邊隻,定係成個套裝買費事煩
Thx
我唔係買set呀,淨係問呢把drill,可以無視個兩粒電,只係間鋪成set賣
Icic 我再睇睇先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞