[電鑽撚撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖

1001 回覆
84 Like 6 Dislike
哩套唔係頂級但都係無刷,叫做導你入門/家用嘢
Max Torque 60nm

M18 頂級FPD2 135nm 32500BPM
兩把都無刷但力度爭一倍

M18 Fuel頂級套裝3499 一叉2舊5.0電

電買新款XC電用21700 好過用舊款18650 ,
Fuel系列機用新電會好力咗,用舊款電就跟翻Spec 封頂。

用新款電落FPD2鑽主力牆都好快手搞掂
試過M12 FPD做天花都出奇地幾肯入
利申6mm嚟,每次唔多過10個窿
香港官網好似無xc電?
Milwaukee Electric Tools 2997-22 Hammer Drill/Impact Driver Kit https://www.amazon.com/dp/B077ZD6BQS/ref=cm_sw_r_cp_api_i_D0TBKXM727PDYDGBW00G

呢set好似唔錯
粗用黎講一定係大友
自己用就hilit 同德偉
12v/18v工具佢都多
只係你有冇$$$$

12v唔好渣,但係超好力
18v-》直接水機,之後香港買叉機

一係$20000回$5000超市
12v收下螺絲
輕啲好似幾方便
佢而家跟12V 6A=6cell
唔輕過18V 5cell好多

同埋下插電

佢唯一好係冇放棄過12V
一真出
唔少新tool 12V 大力過上一代18V
上面Amazon果套點睇
支drill好重,你當電批用會後悔
drill功能就一流

支impact扭入好用,但係扭出唔好用
同埋砌ikea好易收爆/有入冇出

你想用佢其他工具,可以用來起首
但係one & only
當電批就一定後悔

6A 10cell超重
咁有冇推介話邊款好

我用完18v 796之後
用番牧田12V算

我唔係整車,12v夠力
你可以去睇吓牧田18v最輕個set driil+油壓($2680)

or
紅米最輕個支18v drill
佢show room有

再決定12/18v sys
得閒落旺角睇吓先
元朗/mk
暫時屬意紅米
紅色型啲
美水叉機好似110限定
叉機香港買480
計埋把美水短頭衝擊批
慳唔到1K,無咗行保養,無咗長頭衝擊批
唔算好抵
咁直接落去買算
又有得試
行貨保養都係得幾個月
外國三年

我支dewalt
電池爛咗
影張相
caim到$50usd
FID 有4個Mode,用Mode 1其實唔算難控

FPD2 落3.0 21700 電有5.0 力但輕好多

成套嘢最大問題係110叉同價錢唔平

水M18 孖批大概249-299 USD就抵玩

但Milwaukee同心度都唔係特別好,唔好期望太高
milwaukee 2804-20本身就唔平
$130usd

同埋佢真係drill
唔係for人用來螺絲批

2902-20先係compact size可以當螺絲批
所以2804set唔會平
HILTI 世一
大佬 上天反掛一定係拉爆 用膠塞真係會出事
前題你粒拉爆要打得岩
HILTI呢
香港版嗰隻唔得
大陸買嗰隻可以
都係睇吓你負荷幾重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞