[電鑽撚撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖

1001 回覆
84 Like 6 Dislike
大有都冇人講,點開電鑽post, 又平又輕
其實我睇咗YouTube都係唔明電鑽同衝擊批嘅分別,有冇Ching可以解答下
係咪紅m代理開po
全部都推紅m
衝擊鑽同衝擊批既分別?
因為真係多人用
其他牌子比外國貴好多
我眼中,兩者最大分別係個頭
衝擊批係六角快拆,而電鑽就係索頭
因為索頭係夾到13mm直徑以內既野,所以我會傾向用電鑽
有喎 我都推DIY用大有震鑽加紅M電批
衝擊批最大優點係同級可以俾到索頭批幾倍既扭力(好似話DF332 35nm TD111 130nm)同時冇反作用力
收自攻拉爆要大扭力/有大量上螺絲需要都係衝擊批好用

不過係家用DIY黎計同筆直緊係買支乜都做得既索頭批實用
得偉波鼠米沃奇我冇用過唔敢推
仲有樣野 紅M18v仲有園藝工具吸塵機
對家用其實幾吸引

利伸買左紅m吸塵機
波鼠咪撚玩啦屌
我係咁講大友啦
電鑽 用3角夾頭
電批 用六角頭
鑽金屬開窿用電鑽方便D
係 索頭多用途衝擊批專攻高扭力/上螺絲減輕手腕負擔工作
就算地盤成箱架撐任揀都唔少師傅鐘意索頭枇萬用啲
我除左學師冇錢果時買過一set mosta之外一直都用紅M 真係唔知波鼠落場粗用既表現
不過大有打下膠質螺絲 少少拉爆就得
大手吊絲桿打平爆就體會到同架仔野爭幾皮 有聲無畫
冇反作用力係因為衝擊批個衝擊係斷開既橫向衝擊。就好似用錘仔不斷咁打士巴拿去慢慢鎖緊舊野咁。因為佢係分次橫向衝擊所以先感覺好似冇反作用力咁。缺點大扭力個陣係幾嘈

衝擊鑽係靠直向衝擊去打碎舊磚
會扭手,但家用就算係實用得多囉
但石屎牆都係要油壓鑽
當年得麥太保人壓鑽一路鑽一路屌
所以我呢家叫人係千祈唔好買人壓鑽
要多用買震鑽配索頭冇咁嬲
輕輕一推
衝批收石屎膠塞實好多
好埋枝野輕啲無咁攰

香港大部份石屎牆
我自己就建議買油壓鑽加衝批一套
鑽果下易入好多,扭螺絲又慳力
又唔使係咁換批頭
買支TD022就係專攻膠塞螺絲 收下3.5都好好用
又輕又夠力

好多老鬼又要手收又要懶
一係打大半mm(飛機塞打6.5/綠質打7)一係收8號根本發揮唔到粒膠塞應有既負載能力
衝批收石屎膠塞實好多
好埋枝野輕啲無咁攰

香港大部份石屎牆
我自己就建議買油壓鑽加衝批一套
鑽果下易入好多,扭螺絲又慳力
又唔使係咁換批頭
買支TD022就係專攻膠塞螺絲 收下3.5都好好用
又輕又夠力

好多老鬼又要手收又要懶
一係打大半mm(飛機塞打6.5/綠質打7)一係飛機塞收8號根本發揮唔到粒膠塞應有既負載能力
屋企裝修好舊
我換條軌燈發現佢夠膽死入一粒一寸綠質算
仲要個洞大到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞