[電鑽撚撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖

1001 回覆
84 Like 6 Dislike
搞到外行人覺得膠塞=冇力 少少野都話要落拉爆
其實一般情況綠塞都好好力
你哋用開邊款飛機塞
有時買啲大陸野送嗰啲好廢
搞到我印象麻麻地
只係感歎下明明係啲人偷工減料搞到綠塞俾人污名化啫 咁都俾人叫廢老
我買咗set ikea負重都唔錯
掛牆應該大部份時間夠用

天花可能真係跟巴打買返啲
有無話咩牌子
收喉碼鐵箱果啲用普通灰塞
掛fuse箱果啲用Hilti質
再重好似話槽 大箱果啲先用拉錐
巴打係玩DIY多? 地盤連Hilti m8都冇見過 通常m6質再上就係拉爆拉錐多
咁有證書嘛 出左事有得賴皮
你話用飛機塞施工方便就係既,呢家有得揀我都會用飛機塞。
但當上圖果重 7*32一粒可以1.5KN吊下櫃點會唔夠,試過一個幾十公斤既吊櫃落4-6口綠質圍返一口10KG都冇都試過俾啲客問夠唔夠力喎,咁都唔算俾已有印象污名化咩。
Sor 廢老我又真係未見過手木好既鬥木佬吊個櫃會甩出黎
厚批檔飛機塞都要打深啲啦
咁膠塞都係打深啲落吋半/2吋塞啫
呢啲個根本都係施工不當冇發揮到膠質應有既負重
仲唔係偷工減料令膠塞污名化係咩

利伸返先 有得揀都一定唔會用垃雜膠塞麻煩到仆街
會收螺絲收到撻係用家問題,㩒唔死支枇又唔就住落由得枇嘴掃口螺絲乜質都死,唔識收買支衝擊批啦。
更唔好提你成日話飛機塞打得深,同住打吋半/二吋深跟返用咁長膠塞又點樣飛機塞深啲。

膠塞係舊時代產物,係唔好用,係狗都唔屌,俾我我都會自己打本買飛機塞唔用垃圾綠塞,但唔好唔識用走去賴粒膠塞閪囉唔該。
綠質打7 可以連螺旋搵鉗抆出黎
想買把萬用寶定叫震機 買咩牌好
正宗你有你死佢有佢返屋企,仲有啲係用6.5但撥大個窿話唔撥大難入喎,永遠懷念果個要袋住把燈錘為左招呼粒綠塞既日子。
你問紅M打手只會答你紅M SOR
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞