[電鑽撚撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖

1001 回覆
84 Like 6 Dislike
伏喺邊 真係未用過
咁咪Milwaukee
我諗價錢差唔到幾多
香港買鬼佬牌都幾貴 最尾個個買返晒紅m
但得偉同紅米都恃住自己有鐵粉,所以香港代理唔會冧價,等你願者上釣
有時想用靚野都係Amazon買好過
我用開12v 電鑽無理由買把18v
另外想問電鑽上自攻螺絲係用1定2 mode? 扭力較最大(20)? 我成日都搞到螺絲撻牙
技術問題,㩒L實枝批黎收啦
Milwaukee係香港公司TTI,其下品牌歐美Ryobi, AEG=RIDGID,日本Ryobi唔關佢事同埋已經收皮歸入京瓷

Dewalt 係Stanley旗下分枝,某d野轉個logo就出例如儲物箱tstak system

Dewalt有行貨鴨記近廁所有間專賣店華輝我諗100%水貨黎因為代理無比佢賣

外國買架餐係平過同新過香港,我都唔明外國有稅都可以賣得平過香港無稅好癡線
唔想扭手又想大力得電批啱用不過香港得好小靚鑽頭

電批即係只可以鎖6角尾個種唔係用索頭
關枝批嘴事換枝靚批嘴啦

同埋索頭批收自攻如果鐵太厚收到天光都未鑚穿,6角尾既電批轉速快好多
公廁隔黎果間幾好,我間中都幫襯
但華輝係咪水貨真係唔知,不過冇理由咁近整兩間得偉
公廁個間都係問代理拎貨賣,最簡單分辨就係盒面行貨貼紙,我見華輝show D貨係無既

不過水貨行貨都係咁用只係無保養,但如果玩水貨自己去ebay Amazon home depot買好過啦計埋運費平過香港買
3.6級真係貪佢手批size慳位 用途唔同接受到缺點咪得
如果落手大手做野最少都紅M7.2 3.6拆少少野就OK
買18 一舊6Ah一部叉機都千五加埋把鑽3叉野
家用太貴喇
DF012+TD022用家 錢多想買少人用但好好用既工具誠心推薦
有機會係枇嘴閪,一有阻力就咬唔死。
呢家用緊Anex 龍勒系列,對應18v果隻10零蚊(165定185買左一排10支)用左幾個月多鋼牙少自攻十幾次連電批轟落地都仲直同冇乜蝕,感覺幾好。
咁都有可能係螺絲閪

我用開sunflag,基本上是旦一款都無投訴
電批仔做釣手野最好用,天花收鑼絲拎大批手都軟

需要用力既野一定用12V 18V
買2.5ah電咪平D,屋企無咁多野鑽

不過唔多用買把平平地220V油壓鑽看門口就夠,舊電放得耐唔用會死
玻璃鑽咀 尖頭個隻 買咩牌?
家用就求其啦咩牌都要落水
落地盤裝廁所野 鑽幾下閪一枝
搭單一問 最近買左東成手電鑽 16V 可唔可以鑽牆?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞