[電鑽撚撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖

1001 回覆
84 Like 6 Dislike
你用嚟上咩先
type c方便好多
用途?如果開工用感覺完全唔得,唔夠力粒電又唔㩒用。暫時試過威威同波鼠都唔得先谷氣買7.2
換制面呀
最好1200加type c
大力冇咩用
放屋企咋 開工用公司垃圾
紅m7.2?
type c個枝算
3.6V個定位好唔上唔落
業餘未必會特登買支收螺絲(收得唔多好多手批算
而且幾舊水已經有好多大陸電批揀好少會揀支3.6電批仔)
但又應付唔到落場粗用既需求
優點真係螺絲批咁大支
不過缺點幾多
電池只能應付低用量
輸出低基本上收口螺絲仔已經fullload上得好慢

後來又諗 支3.6唔夠力谷得多好易壞 又要一break就叉電 用幾個月舊電一谷殘左仲一個晝都頂唔到 不如上7.2 真係用壞到時買齋批都係幾舊水 兩電一充又可以邊充邊用
我最初都係諗住拎黎收3.5螺絲,專收3.5唔介意佢慢都OK既,小心啲個叉電位,我支威威放架撐箱叉電食完飯返黎俾人壓在係底撬閪左要撬住先叉到電。
自己diy掛嘢上牆係咪買飛機塞唔好買綠色膠塞?
飛機塞上面灰色果隻叫咩牌子?
同埋飛機塞係用咩螺絲?
用普通電鑽唔用衝擊批係咪都夠力上實?

唔好意思新手好多問題
用緊大有
最近有啲身痕想換全套milwaukee
想掛咩先
https://youtu.be/WeQvaAq_GGs
其實功能都差幾遠
外國好多時係磚/木
Impact drill係夠力既

所以我一開頭都有問巴打知唔知係水泥定磚
其實Impact drill官方好多時直頭唔會寫可以鑽石屎

Sales唔同啦
一定係吹到一舊嘢乜都做到
然後叫啲人買返去看門口
投影機約10kg
吊天花?咁唔好用綠色膠
我次次都問外父拎 佢次次都畀幾支拉爆畀我
如果天花用咩飛機塞好?
有冇試過snap on 電鑽?
直接上拉爆
不過衝擊批應該鑽唔到牆

https://youtu.be/1GQXcESb1y8
直接紅米

snap on而家得返手動工具係得
電批=電鑽 = 鑽鐵 收螺絲
電鑽扭螺絲點知用咩扭力?
有冇話通常咩螺絲大概用咩?
轉速較最慢?
較1 速再較3至5度力收到彈槍再用手批試試
飛魚牌飛機塞
Fisher
用普通鋼牙螺絲,拎去五金鋪講要幾長就得,好平
普通電鑽都夠力上
之前用Bosch GSR把垃圾都夠收
其實用Dewalt 996/999
或者Milwaukee FPD2 都未至於講哂粗口嘅
打主力牆收兩粒飛機塞都唔係話太辛苦,一把做哂所有嘢慳錢又慳位
M12個Hammervac仲可以收落FPD2 到用
BPM越高就預你會鑽石屎用
基本上過3萬BPM都夠輕鬆鑽天花裝路軌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞