[電鑽撚撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖

1001 回覆
84 Like 6 Dislike
木/石膏板唔洗用鎚鑽個mode不如買df333
收3.6都嫌佢轉得慢
針線又唔實
呢支野我地檔人曾經人手一支 但最後都係換晒TD022
最近買多支DF012 全面升級7.2
馬來西亞 Bosch GSR120/GSB120 7舊幾都夠
GSR120Li跟GDR 120 跟一充兩電都係8舊左右
無平價Makita咁玩具feel
電燈佬唔做鐵器齋收口埋膠器/收螺絲7.2完全夠用
電燈佬本身都多野袋緊係袋輕啲
新手買大有三件套啦
想問下牌子應該點揀?
底板同顯示卡

見fb好多台仔都話asus好快壞?多數推msi
但唔知係打手定點
Sor睇左post
msi z690 + 12600K + ddr4 3600 + win11 = shit
想問用膠塞點先知要用幾粗鑽咀
你去五金鋪,話要咩色膠塞配鑽咀
親看係大角咀見過有個著住Hilti衫既人主動同佢打招呼
仲話有睇佢D片
講起沙磚
如果鑽中磚與磚中間會唔會冧牆 或 裂開埋隔離啲磚?
輕身磚/空心磚真係難搞 間牆果啲渣到自攻直扯都唔得仲衰過drywall係咪要種藥水螺絲先得
SDS+本身都有虛位既 太fit可能會啜住打唔入
咁裝修唔多鐵器 除左油壓鑽磨機呢啲本身大食既真係12v夠殺
想要dewalt 線鋸同埋pipe threader
全電動做喉好正
https://www.youtube.com/watch?v=0s79peI440g
睇頭一分鐘,佢自己話Hilti唔俾佢入去,因為佢講過Hilti啲機唔得
有日行過買野,店員服務態度真係好好,唔係以往果種老屎忽樣
佢地有啲都係賣得比較貴...
可能貴在態度好?
反而深水埗果d鋪好大競爭,局住要平,因為唔鬥價唔得
只係平心而論佢地Youtube算係咁 有心做
廣東話channel得昌師傅 大匠夫 C-fuChan 達人巷比較認真(雖然宅sir有時會做WORX打手)
台灣channel就睇職人工廠同超認真少年啦
喬工社都可以 (不過係支拿人台)
但最可惜都係佢地前身轉咗人頂手之後就真係斷涯式衰落
女又唔得 又外行
如果我係五金街老闆一定好後悔,親手趕走晒班創始人,連主持都留唔住
不過中国人做生意係咁,見做起咗就諗住食埋你果份,結果迫走晒啲人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞