[電鑽撚撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖

1001 回覆
84 Like 6 Dislike
點解要買電鑽
電鑽伏LIST
咁都有po 2
牧田 - 220V 24mm 帶線油壓鑽 HR2470X5
$1248

百得 - 600W三用油壓鑽 (附送3枝油壓鑽咀)
$899

拎黎鑽牆/廁所裝下掛勾咁,家居用
邊隻好D?
會唔會伏?

諗住去HKTVMALL買,定有其他更快既好選擇?
入門乞兒版
有線bosch 油壓鑽 68x / Stanley 油壓鑽 380
beiter 16v衝擊批 兩電一叉6xx

乞兒版
大有5401 18V油壓鑽兩電一叉套裝1050
大有18v 衝擊批 5xx

紅M12V 家用入門版
牧田 Dt111 Dsae 12v衝擊批兩電一叉套裝1100
牧田 Hr166 12v油壓鑽 8xx

下邊全部淨機 套裝多幾七八舊到一千樓上不等 睇包咩電

紅M 18v 家用進階版
牧田18v DHR 171油壓鑽 9xx
牧田18V DTD155 衝擊批 8xx

紅M18 V家用終極版
牧田 18V DHR 182 油壓鑽13xx
牧田18V DTD172 衝擊批 日本製 1380。黃色1650

家用DIY粗粗地 12V紅M 18V大有夠做有突
家用野 越平越好 你要鑽瓦仔 地磚既話再同你講
成日都想開鑽 但驚牆身後面有電線
好小會打斜行喉 不過你都係慢慢鑽 鑽兩下攞電筒照下有無喉啦
電鑽都有post
Lm
想要呢類post好耐
買部機可以掃到鋼筋燈喉
廁所果D係唔係瓦仔?
係諗住DIY
但見D裝修網話鑽牆都要用油壓鑽,普通電鑽要2分鐘,油壓2秒
唔該晒高手ching
好似乞兒版幾抵玩,應該裝完d浴室掛勾/掛牆風扇,個鑽就少機會拎出黎

如果我想買上面幾種,應該去五金舖walk in,定ching有咩網推介?
我見hktvmall得我上面果兩隻
旺角上海街 深水埗 大角咀 都係個D地方買
你想搞依D野 就去買 1枝油壓鑽(電鎚) 1枝電鑽(電批/衝擊批/衝擊鑽)
你啲掛勾可以拎啲強力膠紙貼風扇浴室用?都唔大把? 可以考慮買細細把 有得夾嗰啲
咁唔會方便啲?你仲要唔識依啲
有買過貼既掛勾同掛物架,用得耐就甩,仲要成牆都係果d膠水印,反而當初叫人加釘上牆既置物架同毛巾架就好實,所以家母話想實在上牆
風扇仲有ikea層板同窗簾桿等等都想搞搞佢

因為全家都唔識,有入過d傢伙舖問,幫我地整呢d立雜野,逐件計就安裝費2舊水,但要係一日內完成,又或者一工$1500
所以諗住買把鑽返黎自己diy
1枝油壓鑽(電鎚) 1枝電鑽(電批/衝擊批/衝擊鑽)

兩把都要?
我以為一把油壓鑽就得

睇睇下,風扇咁重睇黎都係叫師傳整
唔該晒上面專業巴打
冇所謂嘅,你咪當自己學下嘢玩下
不過買完之後,鑽窿都要預番長度 窿大細 之類啦
就咁鑽磚牆/石屎牆 一把油壓鑽就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞