IPad Pro 10.5 用家討論區2

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
有無人用左10.5 之後未開過部Macbook
MBPR 15 + iPad Pro 10.5 kb+pencil 開心使用中

巴打覺得取代到咩

我用途範圍係可以用iPad Pro 代替到MacOS, 長期執相同埋繪畫為多。可能加埋NAS 用,唔洗擔心容量同埋網上下載file

你地用ipad係咪用支筆 黎上網

巴打有冇用開Notability?
佢個palm rejection好唔好?
之前用goodnotes總係detect到隻手掌

我同你嘅concern 一樣,都係讀緊u
首先apple pencil 你真係唔洗擔心
你當完全係揸緊枝筆寫字就ok
Notability 應該係最好嘅jot note app
Palm rejection 好好
最正係佢用手指掃係scroll
用筆掃就係寫,唔洗轉黎轉去

巴打入咗手?
本身有冇macbook pro?
依家好驚買咗先發覺唔好用

本身有macbook air,ipad pro 入左手三個星期
買完之後真係冇乜點開過電腦,開頭會唔慣
但試下迫自己用ipad,用用下就會覺得電腦冇乜用

我本身係將所有handout同assignment分曬folder放喺iCloud Drive度嘅
咁Notability個iCloud sync係咪獨立架?
Macbook個Finder搵唔搵到?定係一定要開notability

Notability 同 apple notes 點比?

我記得初用 iPad 時,真金白銀買晒幾個試,最後都係 stick with PDF Expert

PDF Expert 背後間公司 Readdle 專攻 Mac / iOS app,幾有心機做

利申:試過 Notability、Good Notes、iAnnotate
PDF Expert 最好,其次應該係 Notability

btw Apple 本身個 Notes,真係急時先用,因為唔似 PDF 咁 universal 可以邊度都睇度,加上佢係新 iOS 11 (?) 先可以手寫都做到 OCR

我覺得如果你電子化 d notes,冇 OCR 不如你用返傳統紙筆,然後買部 ADF scanner 掃返入部電腦算

所以基本上用 iPad 都係係 PDF 打字,方便日後搵到份 notes by typing in just the keywords

感謝感謝。我開始用 PDF expert
有咩game係容易上癮
有咩game係容易上癮

pokemon go
MBPR 15 + iPad Pro 10.5 kb+pencil 開心使用中

我賣咗部Macbook Pro 15", 買咗iPad Pro 12.9

執相(Affinity Photo + Pencil)剪片(我剪Gopro片)完全冇問題,用得好爽

當佢出埋IOS 11 可以drag and drop 同埋有File Brower 就好相似部電腦烏

去旅行返酒店沖個涼剪片+上下網,拎部IPAD PRO 輕鬆過MACBOOK

淨係火牛都唔洗帶多個
Keyboard 比想象中好用。 btw, 點解速成打字冇聯想?
讀緊U想買部ipad Pro jot notes
但係買之前有幾個concern 想各位入左手既巴打解答

本生已經有部MacBook Pro Retina 13"
上堂用preview 開pdf handout 再加文字欄位入去jot notes
但係一直都有個問題
就係每次jot notes都要㩒好多個掣
搞到有時miss咗lecturer講嘅嘢

另外就係 有啲科溫書個陣要畫圖
依個係我想買ipad pro 加支pencil嘅最大原因
但係之前買過支adonit jot script 喺ipad mini 2 用
覺得好大latency 同好唔自然
依家支ipad Pro 加apple pencil聽講得20ms延遲
有冇巴打可以講下用成點

唔使擔心支pencil,基本上自然到好似係張紙寫字咁

巴打有冇用開Notability?
佢個palm rejection好唔好?
之前用goodnotes總係detect到隻手掌

我同你嘅concern 一樣,都係讀緊u
首先apple pencil 你真係唔洗擔心
你當完全係揸緊枝筆寫字就ok
Notability 應該係最好嘅jot note app
Palm rejection 好好
最正係佢用手指掃係scroll
用筆掃就係寫,唔洗轉黎轉去

巴打入咗手?
本身有冇macbook pro?
依家好驚買咗先發覺唔好用

本身有macbook air,ipad pro 入左手三個星期
買完之後真係冇乜點開過電腦,開頭會唔慣
但試下迫自己用ipad,用用下就會覺得電腦冇乜用

我本身係將所有handout同assignment分曬folder放喺iCloud Drive度嘅
咁Notability個iCloud sync係咪獨立架?
Macbook個Finder搵唔搵到?定係一定要開notability

應該係獨立,但好似會sync google drive dropbox 果d

我賣咗部Macbook Pro 15", 買咗iPad Pro 12.9

執相(Affinity Photo + Pencil)剪片(我剪Gopro片)完全冇問題,用得好爽

當佢出埋IOS 11 可以drag and drop 同埋有File Brower 就好相似部電腦烏

去旅行返酒店沖個涼剪片+上下網,拎部IPAD PRO 輕鬆過MACBOOK

淨係火牛都唔洗帶多個

我都覺得個火牛係我唔想帶notebook出街嘅最原因
見有巴打share annotations 既app
我又講少少

Good reader
個file system基本上同電腦一樣
而我主要用作sync OneDrive 用
Set好佢每12個鐘就sync一次等我d document全部localize係ipad度方便係無wifi環境下都開到我仼何一個document
Onedrive官方隻app好on9 無得成個onedrive 入面既file download落ipad度

GoodNote 4
就用尼教學用(annotations)
佢最大好處係可以開tab
有時我教書同學生做ex可能要同學生一齊refer返note 有tab就方便我跳尼跳去

Notability 有得錄音囉我主要係自己備課時錄自己音睇下有咩甩漏咁
但佢又無得開tab又無得好似goodreader咁同onedrive 做sync
所以本人就唔係好推介

大家交流下
見有巴打share annotations 既app
我又講少少

Good reader
個file system基本上同電腦一樣
而我主要用作sync OneDrive 用
Set好佢每12個鐘就sync一次等我d document全部localize係ipad度方便係無wifi環境下都開到我仼何一個document
Onedrive官方隻app好on9 無得成個onedrive 入面既file download落ipad度

GoodNote 4
就用尼教學用(annotations)
佢最大好處係可以開tab
有時我教書同學生做ex可能要同學生一齊refer返note 有tab就方便我跳尼跳去

Notability 有得錄音囉我主要係自己備課時錄自己音睇下有咩甩漏咁
但佢又無得開tab又無得好似goodreader咁同onedrive 做sync
所以本人就唔係好推介

大家交流下

談到錄音,

如果想如make written remarks 般在notes 裡做錄音 remarks ,哪個app做得好?又可sync to cloud?
手痕,玩左陣iPad Pro 10.5

但無上癮

淨係火牛都唔洗帶多個

10.5 真係剪片無問題?FHD? 4K又得唔得?
其實Apple Pencil跟身幾日就冇曬電… 做乜懶聰明一郁佢就wake up
apple note d字無得轉色已經on9
其實Apple Pencil跟身幾日就冇曬電… 做乜懶聰明一郁佢就wake up

叉電都係幾十秒姐

淨係火牛都唔洗帶多個

10.5 真係剪片無問題?FHD? 4K又得唔得?

4K 未得閒試,果日剪2.7 又唔太覺咩問題

除左部機熱左啲之外
notablility 有個問題
一個裝置打完字
up上google drive
第二個裝置down返落黎
個編輯唔同 只可以加text box 咁編輯
己入手,好正,用緊smart keyboard
有無人有買lightning to usb 3 camera adapter? 真係是但插平時的card reader都過到相?
想問下ipad用家們執相儲相個workflow係點樣?放本身photos? 開icloud photo library? google photos? 定會抽返出黎放電腦HDD?
有無人有買lightning to usb 3 camera adapter? 真係是但插平時的card reader都過到相?

我用返apple 個sd card reader,過raw 都快
一個裝置打完字
一個裝置打完字

如果揀返 sync Note format 就可以第二部機編輯
不過變左電腦會睇唔到
一個裝置打完字

如果揀返 sync Note format 就可以第二部機編輯
不過變左電腦會睇唔到

sync note format 點整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞