Bowtie 保險有無人用過(2)

1001 回覆
9 Like 31 Dislike
一個即時生效 一個要等四年先全數賠
肯定自己四年都唔會有大獲野嘅咪買pink
好似可以叫佢downgrade
想買定期危疾,
想問加唔加多50蚊買多重保障?
Thanks
我寧願將多出嚟既錢 買多啲單次危疾
中多重真係難到傻
想問問自願醫保性價比最高係邊個?諗住買埋比屋企人一個62歲 一個54歲(有乙肝),另外自己27歲都想買返份

初步諗自己可能買份靈活半私家c記 墊底費50000,本身公司有份保險

屋企人呀爸62歲,呀媽54歲,無買醫保,就咁買份bowtie 標準/靈活….夠唔夠洗,想上靈活半私家又好貴,雖然有得扣稅
想睇下醫生,做下檢查 有得claim 應該買咩
bowtie人壽係唔係算平
應該點買好
真,以前屋企人中過大腸癌,醫好咗過一兩年就復發
好似每次都有2年等候期?

比較緊C記優越靈活 同 尊衛你。 尊衛你有無索償回贈但有終身限額。C記送一次身體檢查咁大把。
藍十字門診保 3千蚊一年 包普通科 專科 中醫 物理治療 每年一次簡單身體檢查
唔知有無人特別關注癌症治療
有D寫明包質子治療、伽瑪刀etc
有D無寫包唔包
雙親年紀大就揀有墊底費full cover啦
始終易有cancer或其他大野
得幾十萬根本唔夠醫
保費兩個加埋兩萬一年啫都係
其實都包,under電療
專業Body check都係幾千蚊啫
要claim到保費會貴十倍 羊毛出自羊身上
照腸鏡胃鏡 d醫生好醒水識得幫你當手術咁claim架喇
姐係醫保ok?
終身限額都成六千萬 其實都使唔晒
當然你後生 價錢又差唔多 一定係揀無限
買保險都係防大病要使一大筆錢
門診/body check呢d有限錢
買埋門診保障反而發揮唔到個槓桿作用
真係想claim 搵份工有公司保仲好
得政府直接請先有
咁我去C記
b記標準 + c記 25000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞