Bowtie 保險有無人用過(2)

1001 回覆
9 Like 31 Dislike
你岩, 但揀一份保單, 計劃內容同條款應該比CS態度緊要掛, 講到態度差, 大家味照樣去食澳牛~ 不過我同意, 如果比較完係差唔多, 就梗係搵態度好果間啦

利申, 我冇實測過咁多間嘅CS
我就一路都係講pink唔好買,唯獨只有pink 係4年

其他公司都係 即時/30日後 100%
普通房 將來年紀大咗都無得調高自付額,呢個係一個concern
腳痛去睇醫生 呢d 有冇得保
係喎,睇撚錯左,靈活計劃先至一個月,你啱
都係既
半私家75000墊 更平
冇,除非會做手術
明白。睇佢d 西醫先
咁我想問如果係半私家可唔可以加墊底費
其實本身係大房 將來如果老左
同一間公司 可唔可以直接轉半私家plan
再調高墊底費呢
Yes
要重新投保
都係果句,買c記靈活優越/尊衞x

中小病既話相對大病冇咁嚴重,排公立都有得搞

遇大病普通靈活計劃就係完全唔夠賠,癌果啲可以過百萬既醫療費用,呢個風險先真正係需要轉嫁去保險公司

所以買保險個人認為一定係要優先考慮大病既醫療費
絕對係業界 第一或第二既選擇

二選一,c記靈活優越/ f記 尊衞x

兩個都可以,從此大病無憂醫藥費,免得出事時要登報紙扮慘籌錢
詳情呢,呢啲通常都係衰自己投保冇主動申報
窮撚我覺得買fwd 尊為你最抵,1000萬 1年點睇都應該夠
想問下VHIS
FWD 標準確衛您 + 尊衛您 (應該要$50000/$25000墊底?)

又有D人推

易衛你 + 尊衛您(250000墊底)

應該點選擇

bupa既CS真係差
就係有次我仔仔等入院,
打極電話都無人聽,叫埋個broker一齊打都係無人聽
留埋言可以成日都唔覆

個日就冒住風險,俾咗按金入院,
好彩之後都搞番掂!!
我會選前者 再選25000墊
將來年紀大,cut 標準,比較容易操作

如果買後後者,要注意 易衛你 都有分 普通房/半私家

要用返半私家配搭 尊衞你
唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞