Bowtie 保險有無人用過(2)

1001 回覆
9 Like 31 Dislike
咁樣買大約幾錢到一年?
想問有冇自願醫保係包埋or可加錢包埋牙科?
見到b記話中過omi要3個月後先買得自願 我3月個陣中左 洗唔洗報自己中過?
b 記標準
20歲不吸煙 (男 $1116 , 女$1308)
25歲不吸煙 (男$1296, 女$1548)
30歲不吸煙(男$1476, 女$1872)

c記 靈活優越 半私家3000保額
20歲 不吸煙 (15000墊$4409, 25000墊$3913)
25歲 不吸煙(15000墊$5005,25000墊$4442)
30歲 不吸煙(15000墊$5683,25000墊$5725)

c記 靈活優越 普通房 500萬保額
20歲 不吸煙 (15000墊$3528, 25000墊$3130)
25歲 不吸煙(15000墊$4004,25000墊$3553)
30歲 不吸煙(15000墊$4546,25000墊$4034)

想有事時住好啲,就半私家,如果budget有限,就普通房500萬額其實都夠

兩間首年投保既保費都有折扣
0墊底係最貴,除非你有錢得濟,否則唔好咁買

pink 有4年未知已有病症等候期,最好唔好買
c記靈活優越 普通房/半私家 最好選呢個,投保後立即100% 保障,冇等候期

但如果你對b記情有獨鐘
咁就 自願靈活 + 80000墊pink
Buxx 有
貴唔貴就唔清楚
望下先,唔該Ching
咁神奇?我買果時 態度勁好,完全冇留難,有問必答,冇推銷過我其他野
Ching你係指 靈活基本+80000墊pink?
見 ”靈活升級+80000墊pink” 總數好似同0墊pink差唔多 甚至0墊pink更平?
靈活 基本 + 80000墊 pink

靈活升級唔會考慮,個人認為佢個定位冇乜用
明白 ching建議嘅方法係平咗差唔多4成
但trade off好似就係無得住半私家?
因為靈活基本佢限你普通
咁80000墊pink上到半私家都無用
額外醫療保障果part 會有調整因子
本身係 額外果part賠80%, 然後會再減一半 ,呢一部份係缺陷
本身pink 4年 等候已經係超大問題
所以我話對b 記情有獨鐘先至好咁樣買

再講多次先,首選一定係 b 記標準 + c 記普通房/半私家 15000墊/25000墊
咁樣配搭,安心,又放心,點claim都得,又唔係貴,正常價格

自願醫保病房級別不設限制。惟靈活計劃保障表內的「額外醫療保障」,會因應客戶所選擇的病房級別,以百分比(調整因子)調整賠償的金額
明白晒級別不設限制
但睇返B記標準 好似都係4年等候
買pink 既人,就係想保大病,但大病,往往係喺身體入面潛伏咗一段不短時間,pink 有4年未知已有病症等候期
癌症就要時間養
心臟,中風 啲血管要時間先會塞

呢三樣野pink 已經廢咗
在香港,首 3 種疾病(癌症、心臟病及中風)已佔危疾保險總索償個案逾 9 成。!

b記一日未解釋清楚呢啲情況對應4年等候期佢係會點處理,勸大家買pink 都要三思
標準 4年等候期 就應該所有保險一樣
重點保障喺c記身上,所以問題不大

但如果重點保障喺pink身上,就一定pk
標準計劃有 4年等候期 就應該所有保險公司都一樣
重點保障喺c記身上,所以問題不大

但如果重點保障喺pink身上,就一定pk
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞