Bowtie 保險有無人用過(2)

1001 回覆
9 Like 31 Dislike
想知如果唔買Bowtie靈活+Pink
信諾優越夠唔夠做 定係要再加埋佢份基本
b 基本 + C記二萬幾或五萬墊 (普通房/私家房) 看你budget
已夠哂cover 大中小病
如果公司有保險會更加好定係可以替代基本?
有公司保險更好,公司保險可以幫你出墊底費,咁就唔駛買基本
變左長期post
無agent 純醫保可以睇埋bupa cigna
基本上都差唔多 公務員一定揀cigna
移民照保?

但又話 唔知離開香港180日 會點?
打手要開工,無保險牌sell保險,可能犯法坐監,移唔到民,用自己前途去搏,咁打工好可憐

Pink四年等候期(B記C話靈活無)
Bowtie 核保問全家(B記C話靈活無問)
Bowtie 自稱 剛好就是最好
10life話癌症住標準私家房都係百幾萬,pink 五千萬就係多餘,病房等級有限制(豪華房唔包),無可能claim到五千萬,無用就最差

仲要自付費,買來把L咩?
醫保要重新核保,收得皮
睇咗咁耐 就咁買份c記靈活優越算
搞咁多麻撚煩
10life最近爆bowtie 人壽有條文係移民會自動cut(其他公司無),最好笑係bowtie 有比錢10life落廣告,比錢買難受
諗緊買唔買份標準計劃比$25000墊底費好
$25000講緊係10年標準計劃嘅保費
即係賭自己10年會唔會病

定係用公司醫保算
但驚轉工冇公司醫保
買返有不保事項
就算十年內會病
你都只係俾二萬五啫

買唔買就純粹睇自己有冇閒錢

同埋年紀愈大,買標準用嚟俾墊底既效益愈來愈低
公司醫保離職時有得免核保轉做個人醫保,好多保險公司都有,B記有transfer care
Bowtie pink 全球只供旅行用,要返香港claim,移民要重新核保,唔好諗,而且:

Pink有四年等候期,耐過排公立(B記C記靈活無)
Bowtie 核保問全家(B記C記靈活無問)

Bowtie 自稱 剛好就是最好
10life話癌症住標準私家房都係百幾萬,pink終身保額五千萬就係多餘,病房等級有限制(豪華房唔包),無可能claim到五千萬,無用就最差

仲要自付費,買來把L咩?
公司有醫保就用黎claim墊底費啦
個個都係咁玩 有公司醫保無人會自己出墊底費
係,15000好穩陣了
我本身無醫保,最近轉工有醫保
諗住將來轉工就問埋轉個人保
我理解個價錢係貴小小, 因為無新客優惠
但應該都會照keep , 唔洗核保真係好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞