Bowtie 保險有無人用過(2)

1001 回覆
9 Like 31 Dislike
保險公司送身體檢查係伏,係你未過冷靜期時check你未知已有疾病,無得claim架
咁又係既
四年等候期
危疾/人壽如果你有好重經濟負擔先買
eg 供緊樓 有老婆仔女四大長老要養
有咩事當係留返份心意俾佢地
有冇agent?
有事claim個陣 使唔使自己搞?
指定國家/地區 名單**
澳洲
加拿大
中國內地(不包括西藏及新疆)
馬來西亞
新西蘭
新加坡
南非(只適用於約翰內斯堡、開普敦和德班)
韓國
中國台灣
英國
美國
**有關名單將會不時更新,未有列於上述名單的地區,經檢視後亦可能毋需額外支付保費。Bowtie 將會提供名單列出移居不同地區後,有可能需要支付額外的保費金額
如果買左pink自付2萬,重洗唔洗買戰癌保?
不用
pink已能醫癌,比戰癌更好
可以買幾多間都得
好無用
最近開始想買
c記no agent
你呢個情況好明顯係買左2600 儲蓄,400醫療
3000醫療
Bowtie 咁樣買係咪最好?

自願醫保(靈活計畫升級)+ Pink $50000 墊底費?

Or

自願醫保(靈活計畫基本)+ Pink $20000 墊底費?

Or

自願醫保(標準計畫)+ Pink $20000 墊底費?

個人prefer 半私家房,同埋費用cover 晒。
(最抵玩組合)
選第三呢個 自願醫保(標準計畫)+ Pink $20000 墊底費 (俾我會選c記靈活優越 更好,pink 4年未知已有疾病係致命缺點)
會平過第一個,效果又差唔多

中間不予考慮
如果選第三項,C 記靈活優越半私家房 你會選$15000 墊底費?
yes,將來年紀大咗,標準計劃愈嚟愈貴時,就剩係留 c記
C 記靈活優越半私家係比較貴,但如果你係公務員就好好多,有85折。
如果 pink 跟其他保險公司將等候期取消/30天,我會考慮由c記轉返去pink
否則買完未夠4年,如果發現癌症呢類病,就會仆到直一直,
同4年白交保費冇分別,pink點平都好,白交4年條數都追唔返
我就唔會咁樣博
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞