Bowtie 保險有無人用過(2)

1001 回覆
9 Like 31 Dislike
尊衛 好似冇入院免按金,出院免找數
不過佢有指定危疾免墊,同無索償折扣
c 記 就保額大過尊衛, 價錢高少少
但雖然佢冇無索賠折扣,但佢每三年送一次身體檢查
c記有入入院免按,出院免找數, 有時如果醫大病

尊衛就要找咗數,事後先claim

兩款各有優點,大家可以自己了解清楚兩款既分別,再自己決定
我見FWD有個咩臻一醫護團隊會幫個客搞免找數,所以應該都屬於有免找數安排?

不過Cigna個agent同我傾嘅時候,都幾強調佢哋入院免按金,出院免找數,應該係佢哋嘅selling point嚟。
係wo,真係有呢句野
唔知有冇埋入院免按金

臻一尊貴優才管理團隊度身訂造一站式醫療方案,並涵蓋出院免找數服務
問咗,無免按金。
唔知佢係咪真係send過病歷
我都係有舊病但無loading/exclusion
無咩病史,尊衛你係幾好
要搵agent囉
本身睇緊Cigna靈活優越,但見到70歲後 自付$15000 plan 年費要$27xxx 上到 80歲要 $44xxx。
年紀越大理應越要保障,但成幾萬蚊年費又驚老咗畀唔起。咁諗係咪唔啱?
到時當然係調高墊底費
預留用75000 嚟保障 數十萬既癌症醫藥費

如果後生時有供斷儲蓄型危疾保,就可以用危疾嚟俾呢一筆75000墊底費
因為呢個post講bowtie呀嗎
正常架喎, 醫保嘅費用一定會跟住你個年齡加, 調返轉咁睇, 如果幾萬蚊都俾唔起, 出起事上嚟都唔止幾萬啦, 冇保障的話味更加負擔唔起
我都有買儲蓄危疾, 供咗一段時間, 每年都唔少錢, 而家睇返個保額跟唔到醫療通脹, 開始覺得唔知供嚟做乜

果時係跟屋企人買, 唔知頭唔知路, 而家有D後悔
所以都係按自己能力,買少少就得,唔好太多,會好貴

一般打工仔搵得唔多,咪買20-30萬額,少少地,當留俾幾十年後既自己用嚟俾醫保墊底,心理上會好好多
岩嘅, 而家叫做有嘢墊下底, 但再買真係會睇返純醫保
B/C記無agent架喎 更加無儲蓄保
似係佢想買自願醫保
俾第二間agent水佢買儲蓄保
B記俾個post屌都開花
都無分係咪b記
老豆65歲,幫佢買份C記靈活優越(大房)$25000自負巴打點睇?

不過如果touchwood要入icu(通常都係私家房)包唔包?
巴打我都有睇到c記優越個plan
講"若您每三年未曾索償,我們將送您一張免費身體檢查贈券。"
佢張身體檢查贈券係咩黎架?
要用佢指定既醫院/體檢中心?
定係自己驗完同佢地claim 番? 有冇上限的?
thanks
Cigna sales真係會定時定候打比你
不過我比較過bowtie同Cigna自願醫保 靈活
雖然cigna 保障係好啲,不過其實每個月差唔多多bowtie 300$,而且中意bowtie 港怡計劃,所以都想揀返bowtie
每三年,佢會送一張免費體檢卷,上網喺自己個cigna acc 下載返就得
用張卷去指定體檢中心驗身就可以
唔需要再claim返驗身錢,張卷係免費驗身
唔係尊尚plan 先送體檢?
尊尚每年送
靈活優越 每三年送
(e) 深切治療
每保單年度最多25日

全數賠償
按金通常幾錢度,如果要比一大筆錢,即係無用。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞