Bowtie 保險有無人用過(2)

1001 回覆
9 Like 31 Dislike

十分詳細
Thank巴打
除非你pink墊底係50000萬以上,否則 標準就ok

同埋我計過條數,計咗好多不同年齡比較
標準 + pink 較低墊底, vs 靈活+pink 高墊底

前者係會平啲的
衰撚左啦我
個pink 2000墊
Cut 佢又要重新計過
你係買左幾耐?買完有冇新既病發現? 冇既話
你pink 20000墊,咁你可以cut 靈活plan 換標準plan,就搞掂
或直情 cut 靈活,剩留pink 都可以, 有事時剩俾2萬醫療費

或者如果你真係好想留靈活plan, 同cs 講提升pink 墊底費到8萬就得
但我覺得盡量唔好咁做,因為年紀大時,靈活+ pink 8萬墊會好貴,你有機會到時會剩留pink就算,但pink係8萬墊,個人覺得有啲高
Pink 1月買
靈活就上年
佢最煩係個等候期 真心閪
係,所以我一向喺度叫人唔好買pink
去買 cigxx 活優越/ 尊衛x
同佢講照買 靈活優越,唔要尊尚

尊尚貴三成保費,係差好遠,保障靈活優越 已經好夠
能力許可就15000 啦
想揀$25000
我決定揀25000,月費會平小小
因為有公司醫保會claim到小小
你一係好似其他巴打加多份咩基本plan
我就咁買c記算,但要電話傾先有得揀25000網上無得揀
其實見C記靈活大房 同 fwd 尊衛您
Fwd尊衛您 保額仲大 仲係半私家
2年無claim過仲開始之後有85折
保費會平過C記 但點解C記多人推過fwd既
半私家搵返半私家比
同問,除左每年保額同終身保額外,係咪仲有啲隱性缺陷?
尊x您一定要經連登仔最憎既agent 先買到
我列出 cigxx 靈活優x(半私家), 同 尊衛x(半私家) 不同年紀既保費分別,用25000墊嚟比較

cigxx 20歲 $3913
尊衛 20歲 $3192

cigxx 30歲 $5043
尊衛 30歲 $4384

cigxx 40歲 $6529
尊衛 40歲 $5320

cigxx 50歲 $9967
尊衛 50歲 $8379

cigxx 60歲 $16081
尊衛 60歲 $13781

但60歲後,尊衛加幅會突然增大,同 cigna 差距收窄
cigxx 65歲 $20425
尊衛 65歲 $20976

cigxx 70歲 $25944
尊衛 70歲 $25536
分別係
尊衛 以上價錢未計無索償折扣,相比cigxx保額較低,65歲前較cigna 便宜
只有出院免找數,冇入院免按金 (按金通常2萬)
cigna 保費較高,保額較高, 每三年送身體檢查,比尊衛
有入院免按金,出院免找數
仲有其他細微分別可能我冇為意,應該都差別不大

不過尊衛 可以當年紀大,冇收入時,將墊底最盡可降到25萬,保費都慳唔少,當然降到咁低墊底費,最好有份供斷既危疾保單喺手先好咁做

當你了解哂兩份保單既分別,就按自己需求自行決定
公務員一定係c記
冇agent跟慘過…
唔怪得官網留資料無人覆
多謝巴打解釋

我自己搵左c 記和f 記,因為自己有長期病但又未影響健康,諗住睇邊間肯保我

點知f 記網站留資料無人覆, c 記就兩日有人搵

c 記果到我問墊底費, 由細15k 轉大25/50k 可以每年轉,但大轉細就要核保,應該都係行規

問下身邊有無人識fwd agent 先
核保應該c記會鬆手少少
大轉細可以係退休年齡轉一次
最難比較係佢有d折扣係報先知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞