Bowtie 保險有無人用過(2)

1001 回覆
9 Like 31 Dislike
Bowtxx 係賺到盡,傳統保險要比幾成agent佣,Bowtxx已經唔洗比佣,仲要條款較差,核保問全家,profit margin高,理論上比傳統保險低一半以上保費都得
出面話買危疾要2-3年年薪總和。我買一年係咪無咩意思。
只係想出事有少少額外錢。
睇個人需要啫,不幸有大病,需要醫兩至三年,又工作唔到,就係用危疾既賠償嚟應付日常開支。
如果你又需要供樓,養老婆仔女,俾父母家用,你當然要買大啲個額,月薪兩至三年

如果你幾乎冇以上支出,買一年都有乜所謂

但高端醫保一定要有
我覺得標準+50k墊都ok
50k樓下標準claim到
年紀大就cut咗佢
保費再平啲
係到時要keep住50k流動資金for醫療
有諗過揀75k/100k墊
不過諗到年紀大要keep呢舊流動資金就好似太多
雖然到時都通脹貶值晒
另外b記標準可以睇埋bupa
不設等候期好似
問c記啦 只要好返晒都保
我自己有長期病患都冇加loading/exclusion
終於有巴打講下其他公司
小弟都睇到onedegree好似唔錯
唔知有無巴打有無用過??
之前小弟有講過太平洋人壽,都有定期多重危疾
唔知有無巴打有更多推介.
應該要睇下你自己本身份醫保保幾多先.同埋係分細項/全數.
建議睇下:
https://www.bowtie.com.hk/blog/zh/learn/%E8%87%AA%E9%A1%98%E9%86%AB%E4%BF%9D-%E5%A2%8A%E5%BA%95%E8%B2%BB/
如果本身有份25萬醫保,咁咪買份最高既墊底費,又會平D

限咗日數:好似多數都會有限.
終身限額:好難講,如果能力許可,不如買份終身無上限.
BUPA公務員好似有分細項
信諾有份新出大房,已經無分細項.
有無咩病史
你買公務員果份無核保
你最後核保完先cut舊
尊尚醫療保?但唔見有大房
其實價錢差唔多 無理由唔揀大啲保額
年紀愈大兩份差距愈大
冇錯,而家睇就好似差別唔大,但年紀越大差距愈大,而且一次過買三份,咁樣計落FWD平唔少。
佢咪就係問C記,打黎同佢講唔保
好多人吹奏C記,真係冇人中伏
叫靈活計劃優越普通房
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞