Bowtie 保險有無人用過(2)

1001 回覆
9 Like 31 Dislike
再加上佢有 入院免按金,出院免找數,根本唔需要claim
只需要入院前申請,都會好快批
個陣買agent 話唔自願靈活啲將來保費加得少啲
其實係唔係
依家我claim 過野
都唔知轉唔轉返自願好
lm
例如你想買100萬額
咁咪 儲蓄 50 萬, 定期50萬

比例自己定 is ok
我自己買左60% 定期 40% 儲蓄
定期打算俾到 供完樓/下一代出身
定期就會保障哂最需要錢嘅時間

保費就會少過全部儲蓄危疾好多
有多啲流動資金
可以投下資
咪話左bowtie 核保較嚴,會問全家,好多間都唔問

又重複:

Bowtie Pink小粉紅計劃有幾年等候期( 多間保險公司靈活計劃都無,例如Bu記C記hsbc。aia連標準計劃都係一個月)

Bowtie Pink免費送身體檢查,伏到爆,係想你等候期查到有事無得claim,免費就是最貴!

Bowtie 較平,原因之一係,問職業全家(Bu記C話靈活無問)

仲要自付費,買來把L咩?(Bu記癌症免自付費)

小粉紅計劃,你係咪小粉紅?
計唔掂條數,平係因為頭4年係白比/智商税,你叫嘔返4年錢比你?
想問吓大家意見
17歲個陣屋企人幫我買落manulife嘅傳統住院計劃
依家25歲要我自己供返 一年俾萬三 覺得有啲貴 唔係做咗嘢好耐
想轉返平小小 bowtie 自願標準 加 C記靈活 係咪都ok?

p.s 因有時會喺門診醫生做打疣 claim唔claim到呢?
淨係幫襯咗佢人壽
睇睇你個傳統plan先,咁貴應該有saving 成份
住院要萬三?
唔會咁貴喎 應該有埋其他野係入面 危疾?
我睇返份保單 佢有意外 危疾同埋醫療三樣野 問過屋企話儲蓄成份得好少
儲蓄型危疾 全部要經 agent/broker
危疾幾多額?
個agent 熟唔熟?
唔熟既話可考慮砍掉重買,前幾提係你冇任何病歷
危疾五十萬
個agent轉過人 我都唔知搵邊個
有claim過錢 但都係啲小手術 唔會復發嘅
既然唔知邊個agent,咁你可以重新審視想要啲咩
新保單生效後,先cut舊
注意 新保單既 未知已有疾病等候期就得
總之唔好買pink🤣
收到thanks
爬文見到話b記標準 + c記靈活優越好似幾完善 知唔知b記標準plan個等待期係咪即日?
b記 標準 都係要4年,間間保險公司標準plan我諗一樣

我自己都係b記標準+c記靈活優越半私家 15000墊,或可25000墊(睇自己budget)

咁買我覺得已經無敵,細病有得claim,大病亦都全包哂

到時年紀大少少,b記標準保費貴既時候(b標準保費愈貴,用嚟保c既15000墊會愈唔著數),到時cut b記標準就剩係留c記

我研究過好耐,咁樣買性價比最高最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞