Bowtie 保險有無人用過(2)

1001 回覆
9 Like 31 Dislike
明晒
咁等C記打嚟報埋啲不保事項再諗
定期危疾,因為b記我有標準plan,危疾同人壽我都係買返b記算,廢事拆開哂幾間保險公司

onedegree 其實仲好過bowtie,
保既病多過b記好多,又有早期癌20%,通波仔20%
保費之前望過好似同b記差不遠
靈活升級一遇癌症,又係即時奶野唔夠賠
所以靈活升級既定位,我覺得沒乜用
係, 每個月有啲標靶藥係10萬以上, 要食兩年

同埋戰癌保又係已有未知癌係claim唔到,要投保後90天後,出現既癌症先保

投保後90天 之前出現既癌,係不受保障

保單生效日前診斷出、或保單生效日起九十(90)日內出現的癌症亦不受保
障。
最近考慮緊買危疾
想問有無巴打買過Bowtie 危疾?覺得好唔好?
講緊未知既已有病症
有癌症喺身體入面,而自己合理地唔察覺,亦都冇去body check 發現到既癌
好多公司高端醫保已經投保後好快保障呢類未知既已有病症,通常係30日後或即時

但bowtie 既pink 係4年,靈活係1年,
戰癌仲衰, 應該係投保後90天後 生產出嚟既癌先保障(有錯請指正)
個人覺得one degree 好D B記唔包原位癌 多次索償等候期兩年one degree 包原位癌 多次索償等候期一年
匯豐呢個點睇 有冇人買過

今日係電話錄音到買左份c記
想問下佢會唔會寄返份合約比我
睇過terms 定期危疾黎講係幾好 又有多重保
心肌病包第3級以上
要收到電郵去佢度開個account
頭先我直接inbox咗bowtie個facebook問佢幾upgrade pink 未
扮到好急想買佢個bowtie pink咁
Cigna 嗰啲個pool而家其實好唔健康
個個都始住自己冇等候期好容易 claim 到錢
個 pool 唔健康到咁, 第時實加價加到仆街
其實係
而家好多係無/31日等候期
只係信佢全球公司有好多人同你一齊共用保險池
再我自己都有講,我有個病佢核保完都包埋(其實係你地同我share緊風險)
P牌打手?竟然有人擔心保險公司賺得少,公司慳到錢都用黎出bonus啦,點會唔加價
你就唔健康
間間保險公司(未知已有病症)高端醫保都係30日後或即時保100%架啦

係得pink自己一間要4年ja

唔通全部保險公司,得bowtie一間健康,其他都唔健康?
佢要問清楚係咩原因claim唔到
或者佢本身有其他已知病,但報漏咗,好多原因
諗緊買c 記靈活嘅大房定半私家好
本身得公司個醫療+窮撚
15k/25k 墊底應該點揀?
窮撚就普通房

墊底當然15000較好
但真係睇你有幾窮,超窮既50000墊都要照做
(G) 附加保障
39. 末期疾病
40. 永久完全殘障(a)
41. 不能獨立生活(b)
42. 重大醫療情況(c)

都係有用既,不過賠到呢part應該都冇乜命享

都係one degree 早期危疾20%比較易用得著
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞