Bowtie 保險有無人用過(2)

1001 回覆
9 Like 31 Dislike
咁快買保險,怕個b過唔到100日?
就算你用恥笑既語氣黎諷刺我
我都係用心平氣和既語氣黎解答返你
有好多父母會襯未知道有咩遺傳病之前買定保險
到時萬一真係有病都可以受保
小弟有屋企人就係因為1,2歲果陣發現有慢性病
結果呢世都再冇保險受保
Block柒條傻鳩算啦
冇醫保嘅買靈活計劃加佢個港怡
分分鐘好過直接買高端 plan,唔使比墊底費又 full claim
cancer medical我睇過無論邊間去到60幾70都貴到仆街

反而topup需要要比自負但包埋其他非 cancer
年紀大又平

買topup定高自負額high end都唔買cancer保

另外唔考慮任何少過10年claims experience嘅保險公司
隨時用d濕鳩assumption低估發病率
幾年後開始多人claim隨時係咁加20%
做咗十幾年個堆個pool年年差唔多都加5-6%
細嘅p&l頭幾年多數蝕住做搶market
保險公司利潤好高架,做客唔洗擔心個pool,就算個pool無事都會加價,因為要出bonus
你諗下保費扣除折扣,agent有3-4成佣金,間公司仲大賺,保險幾賺錢!
醫保都有3-4成agent佣,經agent記得叫回水
Bowtxx 就食水深,無agent都咁貴
自願醫保標準唔保8歲前既先天性疾病
呢個無辦法

唔介意大房
fwd易衛房保埋8歲前
不過就唔係高端
唔回水咪過主,好多agent要追quota 就回
其實唔洗醫生寫
只要佢覺得係"投保前已有病症"呢個不保事項 佢可能就唔賠
(有人有其他實例可以分享下)

生效之後XX日先診斷到
呢個情況比較適用到自願醫保既"未知"已有疾病 佢就比較難話唔賠
唔該哂巴打 我研究下呢個先
巴打有心
的確唔洗為d諗野狹窄既人動氣
有冇咩case可以分享黎聽下?
你講到實牙實齒咁
上網搵完都唔係好覺有
唔洗比agent 佣,食水好深
有agent 回佣先至買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞