Bowtie 保險有無人用過(2)

1001 回覆
9 Like 31 Dislike
好處係全球保
到你真係移民,個等候期都未完。移民都係去到當地先買啦
再睇左bowtie pink既plan, 原來佢既等候期係for已有病症
未知已有病症
例如身體內有癌但自己又唔知,投保後完一年內發現,冇得賠
又例如心臟血管本身已經塞咗9成自己唔知,投枲後1年內後病發,又係一毛都冇得賠

希望b記都見到大家既意見,縮短未知已有病症等候期,否則大家有排喺連登講呢樣野
真係懶得好緊要,想是但網上投保既人先會買小粉紅,買既都on9
b記 自願標準 + c記 靈活優越 半私家15000/25000 墊底
b 記 = 標題果個bowtxx
我覺得bupa 又貴,claim時又比較難搵客服(爬文得知),so不會考慮

C記果個正確,係呢個,睇你想出事時保普通房定半私家房,預算有限就選普通房

我係指兩個都買
因為b記係標準計劃既賠償係用嚟俾c記既墊底費

當然剩係買c記都可以,只不過出事時要俾墊底費,唔介意就得

我本人就係咁樣買 (bowtxx 標準+ c記 靈活優越 半私家15000 墊)
個人覺得好完美,有乜病都唔擔心冇錢醫
c記 墊底費,有得選 15000/25000/50000/75000

b記 標準 + c 記15000墊 我認為較合適 剛剛好

標準claim到$15000蚊,可用嚟俾後者既墊底費

如c記選 25000以上墊底, b記標準 就有機會claim唔足墊底費,到時就要貼錢出來
已有病 但通常大劑嘢都係潛伏咗好耐
細病就洗鬼claim 咩
例如 手術費 $100000
用c 記 15000墊 ,去claim 呢筆數, =$100000-15000= 只能claim$85000
即係自己要俾$15000出嚟

然後再用b記標準去claim 呢筆手術費, 通常可以claim得返上面自己出咗既$15000,就算claim 唔足$15000,都有九成以上
Bowtie 標準都有等候期,不如買a記標準(一個月等候期)
啲低價野我個人認為平平地就得,求其網上投保咗就算,甚至乎呢啲標準醫保可以唔買,就算真係中咗四年等候期,但真正既保障係喺c記果度,所以不太擔心
如果專登搵個agent 純粹買個標準醫保,我自己就覺得有啲核突,同埋斷估應該會貴過b記
一個手術Claim 兩份保單
調轉睇可以係claim爆b記 c記包底

claim form會問你有冇claim另一份保單
照填就可以
當你醫療費5萬 最多都係claim到5萬 唔會俾你賺
Pink就話四年等候期,標準係咪一樣?
同埋當我b + c咁買,等候期間中招都有c記承包吧,除非黑仔到中絕症加時日無多果款,咁幾多保險都係假啦,諗身後事仲好啦
我會揀5萬墊底費 保費再平d
同時份標準plan都仲包到呢5萬
到年紀大就cut 咗份標準

私家 買保險就係唔想排公立
A記網上有得賣,好似經citi 都買到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞