[動畫POST]進擊的巨人The Final Season Part 2 (78) 去幫我媽刷牙

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
都係個句
我覺得殺人同殺曬帕島以外既所有人係唔可以擺埋一齊講
我亦唔同意第二個plan係冇plan
佢地又唔係佛系等人打自己,而係打完人保障左自己安全再發展自己國家
呢個係有好大既risk
當然我都明take risk呢樣野係好多人睇落係冇必要
殺曬咪安全
但好似上面個位巴打講係如果企係帕島+島外既利益角度睇我覺得佢地既動機又合理

可能你會覺得考慮埋島外既人係左膠,如果係咁我係唔否認
咁樣只係大家對左膠既定義唔同姐,好小事
前設係在於“帕島/牆外世界最大利益化“ or“帕島+牆外世界最大利益化“ 佢地最大利益化個群眾入面係包含帕島 所以用放棄呢個字眼係唔成立 至少佢地並唔適用呢個字眼
扮乜鳩啫你 見有人cm有見地 就衝出嚟話自己講法

你冇否定地鳴? 冇否定給二千年的你?
上面打完又記得?

人地幫你打個重點出黎 你條柒頭重認埋添

100%認同 所以補充少少係我眼中阿爾敏佢地只係垃圾大愛膠
請問帕島比世界聯軍包圍 艾倫重要滅世宣言全球

呢刻佢地去救世又點樣去最大利益化到帕島?

假設佢地救世成功 阻止到滅世 你點肯定帕島會好過?
所以我先話佢地唔係帕島/牆外世界最大利益化佢地既立場係需要係帕島同牆外之間balance

而balance既代價就係帕島需要同地鳴救世後既世界鬥快 呢個就係佢地選擇既risk同不確定因素 所以阿爾敏立場先會支持艾倫啟動地鳴 但反對佢滅世

我就係唔肯定阻止左帕島會好過先會選擇支持艾倫滅世 但同樣我都唔肯定阻止左帕島一定會唔好過 真正阻到幾多年都唔知 所以我唔會認為阿爾敏佢地係放棄帕島 但你指控佢地膠 我係認同

當然所有說法都設係底下
其實到頭來可能只係啲terms太vague
大家既意見根本差唔多
我本身覺得唔殺人想談談先叫左膠,以為其他人係誤解左佢係想唔殺人
但可能其他人係想講佢地考慮埋島外人冇將自己島最大利益化係左膠
始終現實中冇可能面對到帕島呢種情況,將左膠擺落套作品到用大家個定義就好分歧

如果「考慮埋島外人冇將自己島最大利益化=左膠」我都100%認同佢地係左膠既
補充多少少 佢地既計劃除左帕島之後要冒險 牆外世界同樣要承受一定程度既屠殺同文明退步 只係咁樣唔需要是但一邊面對最差既情況(等死)
我唔係覺得考慮埋島外既人係左膠
而係諗嘢太理想先係
佢地唔係局外人
佢地嘅身份係被宣戰 巨人受害者(家人比巨人殺 細個就要參軍) 事後有機會含家剷 地嗚會過期
自身難保 真係仲有心力去諗無辜嘅人死活咩?
再睇返個天秤
一邊係無辜人民+仇人 但另一邊係自己至親嘅人 點揀?
仲要未講無辜人民係好大機會變仇人
一句殺人係唔啱真係可以推動一個人去做咁多嘢咩?洗唔洗咁大愛
同時佢地諗嘢好理想 50年後plan
咁追唔到上點? 而作者又真係好似比曬客觀條件你話追唔到喎
佢地好似仲話咩只要努力一定得個啲廢話
是不能也,非不為也
咁樣真係左膠喎 冇屈錯佢地
由一開始佢地救世隊心態
一係道德上接受唔到滅世 一係單純想拯救艾倫

每次提到帕島都係逃避話題 完全冇正面回答過

你係要話佢冇放棄 但行動上佢地跟本一次又一次背棄帕島 先係事實

如果呢種就係冇完全放棄帕島既諗法
咁我覺得有一刻比救世隊思想考慮拯救過既帕島人 真係三生有幸

可能呢樣就大家睇種膠既分別
你執着位同我唔一樣
殺人同殺曬所有人係唔同,你認唔認同先?

東洋國有講係地鳴震懾下要用至少50年先追到外國水平
但比曬客觀條件你話追唔到我係見唔到有
咁係踩爛外國既情況下呢個plan應該係可行,但有risk
個risk仲可能好大添

所以話理想我都唔否認
佢地係寧願take risk都唔願意殺曬帕島以外既人
當然你可以屌佢地憑咩為左自己信念/道德觀念而要人地take埋risk

我唔係覺得考慮埋島外既人係左膠

如果變左做「係咁既背景下仲考慮埋島外人」會唔會比較match你既定義?
呢樣我唔反對

我反對你個位係將殺人=殺曬帕島以外既所有人

努力一定得我就冇見到有呢句
你講既都係事實 但你都唔可以ignore左有佢地幫艾倫先可以啟動到地鳴架我係幫佢地既立場defense 唔代表我支持佢地既行動

都係個句 你可以話佢地膠 不切實際 大愛 垃圾乜都得 但佢地立場從來冇選擇過放棄帕島 放棄一開始就唔會幫艾倫發動地鳴
睇黎對你黎講都係一樣意思

只係字句好聽啲而言
我只能講站在救世隊動機行為上

你以上係用佢立場同心態去解釋

但我亦可以用佢選擇同行為去解釋

係好膠同好矛盾 兩種講法

但正如你話佢未完全放棄帕島一樣

係我角度佢已經放棄咗

如果變左做「係咁既背景下仲考慮埋島外人」會唔會比較match你既定義?
呢樣我唔反對

problem solved
最尾都係字眼問題
其實字眼好緊要 愈複雜既前設愈需要執著字眼準確程度
白夜
其實hange說服到mikasa放低刀我已經覺得好精彩
睇到hange攬住mikasa講:
「我都有好想佢地復活既人,有好幾百人…」
我已經淚曬眼淚以為最後就係送走Armin
點知到大家走曬,兵長又諗返去kenny講過既野、諗起armin既夢想,加埋團長舉手最後竟然係送走團長
竟然見到有共識
其實白夜艾倫個變化都好精彩因為知erwin未死即刻上頭逼埋去兵長 到都比人打到牙都甩冷靜翻 諗翻自己被媽媽陰影蒙蔽一開始鬧漢尼斯既自己 變左為仇恨而戰鬥 同阿爾敏依然為夢想而戰鬥唔同

其實艾倫都有份說服兵長 係佢第一個道破fight for what呢個觀念 先可以承上啟下帶到去之後三個人對夢想既價值觀衝突 係個刻真真正正feel到艾倫真係成長左 所以話白夜既文戲級數可以點超越啊屌
係!

係佢第一個道破fight for what呢個觀念

呢句總結得好好

有咩理由呢段會唔上榜
某人刷鞋刷到扮睇唔到 ?
其實大家都傾套野姐起碼真係討論緊實在既內容 觀點問題姐唔洗往死裡打啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞