[動畫POST]進擊的巨人The Final Season Part 2 (78) 去幫我媽刷牙

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
我雙修,Kenny 都係追求自己宿主去到宿主死果刻,Levi 救左膠明唔救團長,出發點都係因為團長,唔係想救左膠明,即係只係排除法

咁出發點係為咗佢就代表係盲目追隨佢?
我理解係,同信耶蘇一樣,都係佢追隨者既旨意
上面否定開啟地鳴 係到幻想有其他option 覺得自己揾到正確方案個位

麻煩可以重聽惡魔之子 創哥已經將某種立場同思想表達得好明顯

https://youtu.be/WPl10ZrhCtk
我覺得完全唔一樣囉同信仰,Levi 最後選擇比團長死,唔係團長自己嘅意思,而係出於佢自己對團長嘅感情(非hehe),其他兩個都係

我話你唔答點解滅世係唯一可行既plan
咩事實唔事實
事實係4年前已經話係可以用小規模地鳴震懾世界
幫帕島buy time追上人地科技水平
但咁樣要犧牲historia
到後尾點解armin會幫手比艾撚發動地鳴,係因為咁樣可以係唔搞到historia既情況下發動地鳴
而家係發動地鳴最好時佳,打9瑪雷往後50年冇人敢郁帕島
本身就有其他plan,全部有畫出黎,邊到故事上冇發生過

邊到冇考慮過帕島?
佢地係唔考慮帕島一開始直頭唔會去幫艾撚打瑪雷
個mv
你既意思係創哥係支持地鳴?
其實已經一早講明科技開始追上巨人之力
你地鳴可以震懾到幾耐?
定世界一發展軍事科技你就地鳴一次

仲要帕島民心所向耶格派
S3政變劇情只會發生喺佢哋身上
佢哋守得住始祖之力先算
團長臨犧牲前,同Levi one one果陣展示在3季以黎從來無出現既懦弱(雖然之後衝出去真係好熱血),我理解Levi 係有考量個依點去比團長死
4年前東洋個陣係話震懾
到後尾armin直接話踩爆瑪雷打到佢地冇還手之力,根本唔洗維持地鳴

踩完又唔係大家返去瞓,佢地自己都可以發展
咁係佢自己考慮決定比團長去死,而唔係追隨團長嘅決定
同埋艾倫除咗保護帕島外
其中一個好重要嘅Point係
徹底斬斷仇恨連鎖
Armin嗰啲Plan咁多不穩定因素
點說服到艾倫
馬來根本就唔係科技軍事強國,馬來都係靠巨人,你踩爆佢都冇意思中東嗰啲一樣收你皮,armin 亦都唔會接受到犧牲女王,所以根本剩係得一個方法
你動畫黨定漫畫黨先

次次嘈親哩個問題
都會好大機會變成嘈有冇其他方法
首先作者點睇都有意推向極端程況(無論劇中定現實都係分成兩大派)
係套嘢入面 講左十鳩幾次冇其他方法
hange 左膠明仲要次撚次都啞口無言 (即完全駁唔到)
然後就彈句殺人係唔啱......
最多加多句 shall we talk
雖然老實講 如果我係佢地兩個 我都唔知點駁
真係有其他方法 佢講出嚟
Eren 葉卡派個啲收撚左皮好耐
作者唔咁set 點睇就係想搞個極端對立面
同埋要觀眾思考到底犧牲自己個族定殺埋啲無辜嘅人
一廂情願話有其他方法 唔洗滅世
我覺得係立場作祟而且根本嘈緊另一樣嘢
你會唔會話電車問題其實有其他solution先?
以為支持滅世嘅冇用過腦咁......
有其他option 我想反問點解要地嗚?
見唔到eren 同埋葉卡派其實內心無奈同好撚掙扎架咩?
當你有其他真係大家開心嘅方法 滅世派根本好滿意接受
但如果我問返班友
假設真係冇其他方法 你又會唔會支持地嗚?
班友一定又係到loop殺人係唔啱
鳩估佢地都係因為認同殺人係唔啱哩個point太柒
所以諗多個 :其實有其他solution
然後出嚟幫左膠明defend
艾倫的確係好掙扎,葉卡派係完全唔覺得掙扎囉,相反好開心,你睇吓佢哋話要殺黑人嘅時候
咁咪踩埋中東
總之踩到50年安全咪得,點解要踩曬全世界
大佬咁唔係剩係得中東一個國家有科技,你睇東洋嗰啲全部都有
帕島發展時全世界咪一樣發展緊
仲未計13年後換一批新血又可以滲透過帕島
有飛船又可以隨時突襲

而且最大問題係帕島民心所向耶格派
韓吉班友收皮落台根本必然會發生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞