[動畫POST]進擊的巨人The Final Season Part 2 (78) 去幫我媽刷牙

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
呢個係完全唔合理,如果你淨係摧毁人哋嘅軍隊,人哋科技一樣係咁發達,重新建立一定冇50年嘅時間,可以參考珍珠港
你踩爛哂啲基地都冇撚用㗎
你科技知識冇失傳要整過啲嘢有幾難
一定快撚過你帕島由0發展先啦

其實咁樣行均全世界已經踩死唔少人
團長死前做既就係去死,成就艾撚佢地
之前美國某間大學有槍殺案,有個學生殺左物理系幾個教授
其中一位係某個field最top既學者
事後學界都表示佢死左佢個field既發展起碼慢左十年

珍珠港係咪有咁多國既聯軍係到?
老實講單單係調查兵團冇左Erwin已經唔成樣
你踩死曬啲軍人你建立同培育返呢批人都要好長時間

我唔覺得唔合理,但的確係冇eren個plan咁secure
始終死曬咪冇人打
技術上到頭黎都係踩哂全世界
同埋 "總之踩到50年安全咪得"
點解唔直接踩到永遠安全
你發動得地鳴已經一定死唔少人
無論點踩咪又係一場大層殺嚟
其實都係滿足自己殺少咗人Lesser Evil
抵啦
都係個句 要怪就怪mappa cut咗104去馬萊考察個位

成日話耶派行極端作風 但牆外咪又係主動推佢地去呢個極端 有因有果
你幾時見過啲教授上戰場?培養軍人一定係快過發展科技
Gabi, Reiner嗰堆全部童兵

諗起呢個quote
因為地鳴滅世最secure囉
艾主席自己講
其實滅唔滅世我真係覺得up to you
但我係覺得點解要幫人笠話左膠,or屈鳩呢班人淨係識談談

事實唔係啊嘛

成件事係點?
一開始東洋黎到吉克比左個假plan:用地鳴威脅全世界,叫historia係咁生仔keep住地鳴,同時靠東洋追上外國水平
但舊調查兵團全部唔同意要放棄historia,所以個島起基建既同時,佢地出去瑪雷實地考察有冇其他plan
聽完島外對帕島既仇恨,eren突然消失,跟手eren已經逼佢地幫手一齊打瑪雷
armin策劃左大部份既計劃,炸撚埋個港口,因為佢知一失敗島既未來就冇撚埋
之後高層以為eren配合搞絕育所以佢地要換左eren,但armin信eren唔會搞絕育,覺得佢應該係想借地鳴打爆瑪雷爭取時間然後靠東洋追上外國水平
點知eren唔係要打爆瑪雷,係打爆全世界,佢先覺得要stop

話左膠個啲係點睇?唔打爆全世界已經係死左膠?
比喻姐
想講人才既培育先係最難
但發展科技只係將東洋國既野搬去帕島到
班偏激撚好生猛
正常人注意
呢班人係唔會企係耶派以外既角色立場去睇個故事的
佢地基本上即係上集圍住係咁叫開槍班耶撚咁
係唔會接受滅世以外既任何option
故事設定係咁咪係
為駁而駁連設定都要反

現實都冇巨人
艾人變到巨人係咪唔合理?
thx提醒 好奇會調去咩位 呢part重要性個人覺得幾高
當下佢地係唔想放棄historia先想搵其他plan
東洋黎suggest個陣當時佢地得2個做法:
1. 放棄 historia
2. 搵其他 plan
所以佢地先會去考察
104期係到紅酒個part自己圍內估先知艾撚搞咁多野係想地鳴
armin仲第一個撐地鳴成功佢仲第一個叫出黎艾撚得左

點解又變到佢地想去考察係因為唔想滅世想談談
個陣根本冇滅世呢個option

不過我唔識讀心,可能你先知作者諗乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞