[動畫POST]進擊的巨人The Final Season Part 2 (78) 去幫我媽刷牙

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
止處嚴禁狗吠
其實仲好睇過巨人
點解你地可以俾班偏激撚係度傳教傳足10個月
都仲日日睇佢地互含聽佢地d歪理?
真心唔明呢個post究竟係咩事
我冇偏激,地嗚都on9
我講緊mr.whiterose果班
依位巴打幾啱聽
不要覆牠
其實你係咪有病?
不如去睇下醫生

我係要搞鳩你
吹呀
屌你老母
我對你冇咩印象
可唔可以講下咩原因?
關你撚事咩支那賤畜問問問
合埋口乖乖哋俾人恥笑屌老母啦
你啲支那賤畜唯一嘅存在價值就係俾人屌老母
明未呀柒頭
睇黎你真係有病
你成段講緊點解要有地嗚
但我係問緊 有其他option我想反問點解要地嗚?
所謂最secure係事實
但同時地鳴係唯一secure嘅power
你會留意到你地啲points都係要用到地鳴嚟做一個對賭
劇中思想衝突好多次 而作者基本係想做到真係無計可施嘅情況
又補充咩科技水平落後 艾島一定唔夠人嚟等等
所以先要出動地鳴 所謂其他plan根本係比作者自己ban曬

唔好當睇唔到其他points ok? 我啲問題你冇答到喎?
你會唔會話電車問題其實有其他solution先?
假設真係冇其他方法 你又會唔會支持地嗚?如果會 咁其實你同滅世派諗法一樣
如果唔會 點解? 殺人係唔啱?

屈鳩呢班人淨係識談? 

其實哩個問題已經講左好多次
sorry 係我屈佢地只係識talk 佢地仲識打自己人嘅
但我係覺得點解要幫人笠話左膠
唔打爆全世界已經係死左膠?

咁佢地真係左膠喎 咁都唔比人講?
你願意犧牲自己個族都要阻止其他人滅世已經好左膠
左膠最可悲嘅地方係唔知自己離地
其實哩個問題已經講左好多次
1.佢地身份軍人 食乜住乜都係用艾島交嘅稅
依家一個反手害到艾族處於水深火熱之中 仲要係人地想滅你先
(比人恰到上心口個隻)
2.親疏有別 正常人都係重視自己親人朋友多啲啦
佢地知自己個族最後會收皮
但居然仲可以反自己個族轉頭 因為一句殺人係唔啱
我其實唔知係咪因為佢地係孤兒仔 所以想報復社會

3.已經唔洗佢地做醜人
4.佢地連其他plan都冇 係知自己說服唔到人嘅前提(佢地自己講) 仲要迫人傾
5.殺人係唔啱 但你認為當初死刑點解可以被justify?

其實我覺得滅世同反滅世都係up to you
我自己不嬲都分滅世/反滅世/撐左膠明
因為我都somehow認同反滅世
而且唔會同反滅世嘅人嘈
假如Eren對立面唔係左膠明/左膠團
我諗我都會撐反滅世(我由一開始已經唔認同左膠團做eren對立面)
但撐左膠明個班真係唔知點講好了
完全理解唔到左膠團既動機
因為佢地係最理解巨人嘅恐怖同埋唯一出過島生活嘅帕島人
為左得人心嘛
你成段講緊點解要有地嗚

第一句就錯, 都仲可以打到咁春大段廢話
幾勁
Deal左都唔當完?中英聯合聲明係歷史文件?
撞車簽和解賠晒錢仲唔當完?咁deal黎做乜?一係就唔好deal一係就改條件一係就繼續打佢含家產。

Deal完之後,平民可以唔服(仲要唔知真相),但國有國法,領導人有責任去履行承諾,重點係最終打破承諾一方係瑪萊戴巴,唔係瑪萊平民。
所以呢到可以話係瑪萊理虧,純粹為左一己私利掀起戰爭。
其實睇作品,小說又好影視又好,有分文內同文外,文內就係當作者己死,單純去理解同分析內容。文外就係結合作者本身同作者身處時代環境去分析。

文內文外—勞悅強
咁 Bertholdt 踢嘅兩次都係外門啫,牆入面有地鳴巨人係唔可以踢爆嘅
明=香港白鴿黨
其實佢有道理e艾倫走到呢步除左要發動地鳴 保護104期 滅世之外 仲有好緊要既就係

而呢一點救世一行人係完全唔知情 佢地只係會考慮到 救世然後用巨人之力威脅全世界達成未來幾十年既和平時間(存在未知之數) v.s 放任艾倫殺哂全部人

佢地只係願意承受呢個未知之數去選擇救世 唔代表佢地放棄帕島 但base on艾倫視角就係一個必然要啟動地鳴而且要踏平世界既誘因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞