[動畫POST]進擊的巨人The Final Season Part 2 (78) 去幫我媽刷牙

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
一邊滅世 一邊救世
咩叫唔極端 而家個局面咪極端緊囉

冇人話hange難理解喎
大屠殺係錯 阿媽係女人道理重洗解釋咩

話佢左膠就係因為個帕島人身份
佢原計劃甚至一樣係犧牲何嘗唔係無辜嘅女王
點解而家帕島人咁多耶派 咪因為冇大屠殺就要等死囉

相反你作為帕島人去阻止地鳴 佢地係事後完全冇可行方法去幫帕島就去阻止喎

正常人都會選擇救世
但作為帕島人就完全係膠到極致嘅矛盾行為

所以你可以點理解佢地
咪就係一句 我唔係帕島人啊HI

帕島事帕島了 我投奔去世界先
個心態係 已經係聖人個種級數添
你可以話咁做係將個波踢比下一代

但我都可以話夾硬要係呢一代到解決個問題係太激進太急進,hold地鳴係手慢慢部署長遠計劃先係最穩震嘅做法

同埋都係表達問題姐,你將句野修飾下變成將未來/希望託付比下一代
即刻正面嗮
其實大家都知而家停地鳴係有其他potential既solution
和談又好震懾又好破壞曬軍事要塞又好,當然有好高既risk,之後好大機會會再打仗
但只係因為有risk所以選擇殺曬所有人一了百了

唔想重覆
從來唔係得兩個選擇
只不過係唔滅世就要take risk
但唔想take risk唔係一個充份既理由去滅世
至少對armin佢地一行人黎講係咁
同帕島班廢老高層一樣 摸住酒杯底吹水 嘆住吉克精液 輕描淡寫犧牲女王 笑住犧牲下一代人

論你想字眼幾正面修飾 去犧牲部分人既心態都係一樣
最緊要係已經冇時間,如果將呢個問題推比下一代,過咗一百年之後地嗚仲係咪真係有咁大威力?出面個科技係發展得好快,巨人之力係越嚟越冇用。
所以唔係話只要犧牲咗女王就有第三條路,係從來都冇第三條路,只係好似一開始城牆之王咁,自己享受平靜嘅日子等下一代滅亡
姐係你唔犧牲就以為可以得到一個結果?

'甚麼也無法捨棄的人 甚麼也改變不了'

唔係巨人呢個殘酷世界觀表達緊咩

係耶派捨棄牆外世界人嘅同時
帕島救世派奈何唔係捨棄緊帕島?
有少少唔明你想表達啲乜
「甚麼也無法捨棄的人,甚麼也改變不了」幾時變成兩個只能活一個
本身咪話出地鳴打到佢地幾十年內冇還手之力再處理個問題
點解講到帕島一停左地鳴就大家返去瞓覺瞓到人地有核彈再起身打過咁
成個地鳴篇就係講緊人性 思想對立 犧牲同捨棄

咁都唔明就係你自己問題喇 好難關我事喎
「甚麼也無法捨棄的人,甚麼也改變不了」幾時變成兩個只能活一個

呢無啦啦撻呢句野出黎我咪話唔明你嗡乜
呢句只係代表只能二選一既時候冇得兩樣要曬
前提係「只能二選一」

但本身島外全滅同帕島未來就唔係二選一
唔想重覆
從來唔係得兩個選擇
只不過係唔滅世就要take risk
但唔想take risk唔係一個充份既理由去滅世
至少對armin佢地一行人黎講係咁

你加句名言又兜返去最頭個討論位到冇意思嫁喎
你講地鳴篇講乜唔代表你已經回應緊人嫁喎
咪就係
都有機會係打完人地 係人地還手之前發展軍備好過其他國家架

再唔係你一直hold住地鳴係手,幾差都可以再用地鳴踩多次(大不了就到時先再考慮滅世),如果係都要揀宜家就滅世而唔嘗試地鳴鎮壓後和談/發展軍備就等於放棄左個可能性

宜家地鳴除左可以救到historia之外我諗唔到有咩extra好處

點樣叫無啦啦撻出黎?
人地係成個巨人中心思想之一喎
你自己睇唔明就鬧人冇意思

而且呢刻點樣唔係二選一啊
由艾倫廣播開始已經只係向緊一個方向行喇
重係到本身 本身 唔代表你有說服力喎

不如你答我一個簡單問題
巨人每個角色都捨棄某啲嘢向前行

艾倫捨棄人性 犧牲島外人去守護佢自己珍惜嘅野

敢問帕島救世隊hanga 佢地呢刻又捨棄緊咩去選擇救世啊?
都啱 繼承者問題的確係一個風險

覺得可以用阿卡曼作為監督者嘅角色黎balance返個風險 (阿卡曼唔會被洗腦)

阿卡曼慘過被洗腦,會死忠般咁追隨認定左既宿主
重睇唔該
拿我第一個reply已經講緊唔係二選一
除左世界全滅同帕島全滅之外仲有其他option
而家滅世只不過係因為唔想take risk

你覺得冇說服力既、唔想take risk呢個point係錯既,你咪講下點解滅世係唯一一個可行既方法

但你而家都冇回應過呢個point,而係講乜都唔捨棄就改變唔到
至於佢地捨棄左啲乜,咪係百分百安全既未來囉,內戰有冇就唔知,反正一定冇人打佢地

但又兜返去我之前既reply,佢地唔覺得呢個係一個充份既理由去屠殺島外既人
邊part 理解錯,下下叫人重睇惡共產黨
你邊度見到阿卡曼死忠咁樣追隨認定嘅宿主,我唔知你係睇動畫定係睇漫畫,所以淨係講Kenny 一生都係追隨力量,Levi 叫團長放棄夢想去死,已經唔係啦
其實咁計法Ackerman係咪得返Mikasa同兵長
Kenny同佢老豆個集有講佢地差唔多比人殺曬有一個分支走左去希干希納(Mikasa老豆)
成個所謂point都係到自己假設 故事上都冇發生 就係到鳩噏有其他option 重話人唔答你 冇事實又點撚樣答你啊

我所提出 全部都係跟返故事發生緊既事去講述
你就避重就輕唔肯答

一個簡單問題 剩係識左兜右兜

不如等我話你聽hange佢地選擇去救世要捨棄咩喇

咪就係你上面死口唔認嘅帕島
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞