[結局]【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】

1001 回覆
67 Like 1 Dislike
未有全故完
咁睇嚟仲會有伏筆
第二次錯字檢查

餘韻:我們手中所握之物

機場,我好久沒來機場了。

不過印象中每次都是送機,接機,自己飛的話大概是一兩年才一次的旅行吧。

這樣因為工作而來倒是第一次。

「呀~好想去旅行呀~」晨月說,今天她沒穿死神的黑袍而是穿著日常的裙子,如果加上一個行李箱的話倒又真的像是去旅行的人……嘩那邊那個空姐好漂亮—

「阿仁?」晨月擋到我面前,「唔應人既?你唔鐘意旅行?」

「鐘意啦,復活節個時無咁忙去囉。」我心虛地望向天花板。

「天花板有D咩?」

沒被發現,太好了。

「我欣賞緊建築。」

今天我們來的原因是因為工作,要知道朗基努斯之槍之梵諦岡的珍貴文物,即使是康台長因為他的原因借來阻止神代氾濫,現在依然是要還給人家的。

「其實你唔還都得啦,佢地都無人用到。」晨月與我走向會議室。

「唔緊要喇,做唔做咩神器使無所謂。」我牽著她手說。

會議室就在離境大堂的一角,神代氾濫時世界各地的魔法師因為康台長和可柔的星海燈塔:獵戶座流星雨而來,然後就全部變成非法入境者了。還好那個賈先生出面處理,各地的魔法師機構才派出包機接人。

我看,他根本不想那群海外的魔法師在神代氾濫現場留太久。

這傢伙真的叫人看不透。

總之,今天與我們接頭的是梵諦岡的主教,他會接管聖槍送回意大利,交回梵諦岡聖座。

「無人啊?」晨月說。

「我地早左到…掛?」

不,我們沒有。

總之我們還是在會議室中坐下。

才一坐下,不出30秒另一扇門打開,正所謂日頭不要說人,進來的人正是那個賈先生!

「係你?」我警剔地問,「我今日約左個個應該係主教黎。」

「個主教唔會黎。」賈先生坐下。

「…講清楚。」

晨月手一揮,手上多了死神鐮。

「冷靜D,大死神。」賈先生說,「我只係說服左梵諦岡當局,長借朗基努斯之槍俾我地,咁你地又阻止左神代氾濫,又得你先用到,都好合理既。」

我冷笑:「定係你話如果唔借俾你,你就唔放班主教同神職人員返意大利?」

賈先生眉毛一揚:「你做過政府工?」

「聽講過。」

「總之…」賈先生眼鏡射出使人不安的視線,「我地需要聖槍,更需要你,聖槍之神器使。」

「…點解?」

他拿出一張相片,那是個小孩子,男女看不出,大約初小這樣年紀吧,背景是海洋公園。

「世界上唔只庫瑪麗一個活神,有冇聽過活佛?會轉世個個。」賈先生說,「我地需要神器使,大死神,解咒師,一齊去阻止轉世…更重要,係阻止戰爭。」

光是照片亮在我面前,聖槍所在的錦盒已經發出「嗡——」的低鳴聲。

餘韻:我們手中所握之物

再黎係故後感,我會開POST做完故討論區
畢竟…我仲有故事想同大家講
第三季
支持
仲未有全故完
個心情好矛盾,想快啲睇到個結局,又唔想咁快完
幾時有第三季
未到全文完
多謝大家支持!!

又係呢一句做故後感既開頭但係真係好多謝大家

要知道我寫過既上一個「續集」既其實係末日既前傳,個個故真係俾左好多心機寫,寫出黎其實我自己都好滿意,但係反應真係麻麻 所以我對自己寫既「續集」真係無咩信心 更重要既係我個人對自己無咩信心,加埋魔法師故係一個全新既世界觀,我又更無信心。

係呀,我真係個好無信心既人

有一種理論叫鏡中自我理論,係好岩我,即係我其實係睇唔到自己,我要有一塊鏡先知道自己係型定柒,寫得好定悶,所以我一路上可能煩大家俾下正皮我啦,推下POST我啦,就係因為咁,我要有連登上既反應先知自己做得好唔好。其實一有巴打話唔明/睇幾次先明,我就會陷入超大既自我質疑中「仆街啦我係咪寫到1999,人地睇唔明啦仆街啦仆街啦」,不過呢個時候我就會搵常眠問佢,佢往往都會俾返D信心我

講返個故先

今次個故既核心又或者首尾呼應來自於「人會長大三次」個個講法,因為講左太多次所以唔再寫,其實係來自於我自己既反思。舉個例,我寫故就梗係覺得自己寫故係拿手,寫得好架啦,但係萬一唔係呢由小學開始寫起,目標係出書,到依加都未出到,會唔會我其實無自己想像中咁擅長寫文?!?!?比賽又無拎賽,幫人寫文人地篇野又無咩高評價

會唔會,我,只係一個凡人?!

對成長既概嘆,好多時都有呢一句:接受自己係個凡人。

黎到呢度,主角既凡人屬性我直接幫佢點爆,甚至有讀者話主角太貼地,的確係,佢係我寫過最無英雄氣概既主角,好多讀者都話其他角色比佢更似主角,文師兄唔在講啦,文師兄我男神我同你地講,仲有其他角色,例如晨月,例如我稱為第三角既可柔。但正係因為主角呢種凡人屬性,我先至寫到我想寫既野,結局已經畫公仔畫到出腸啦其實

而且最重要的,是在接受自己是個平凡人後不要妄自菲薄,以「平凡人」的身份感到緲小,感到挫敗。

要知道即使是個平凡人,也有平凡人的偉大,平凡人的精彩,平凡人的強大。

大家都知道我轉左工先有咁多時間出文,其實轉左工後我人工係低左,低成點就唔具體講,反正就係出黎食飯打死都唔講個種程度,唔好睇少一個講故佬既遊花園功力,你再問我就再帶你遊花園。所以由一個真係專業,我變成左一個可以隨便被取代既凡人。

然後我明白到凡人既挫敗,凡人既緲少,至少一開始個時係。

魔法師II呢個故算係我寫黎鼓勵自己既,就好似上面咁樣講啦,我寫文由小學開始寫起,到依加都仲係網上寫寫寫寫,書都未出到,係咪真係代表我既文比唔上出到書既人呢,係咪代表我其實無想像中咁擅長呢?

我唔知

咁係啦嘛,我只係作者,唔係編輯又唔係神,最多只可以自己寫自己睇返,但我睇返滿意架WOR!既然係咁,即使徒勞無功,都繼續努力落去,至少一件事無自己理想既成績都可以堅持十幾年,我唔覺得真係個個做到,容我張狂一次咁大把啦

所以,我唔知道大家人生過成點啦,你開心滿意既,恭喜你!即管自豪啦!因為活著好難,好好咁活著,活得自己滿意,活得自己開心既已經好勁,可唔可以教下我…

但係活得挫敗,覺得自己好無力,做咩都無用,徒勞無功既,我…我好想支持下你。即係活著已經好叻架啦,更加唔好覺得自己無用,緲小,十個有十個都咁諗!跟我一齊講:幻覺黎既啫!嚇我唔到既!!真架!我有個朋友,佢做保險既,真係好叻,又MDRT,同我同年月入幾萬,有一大班人跟佢搵食,岩岩先換左新車添!

佢有日同我講佢係垃圾

先生你使唔使睇下你自己講緊咩,你使唔使睇下咩先係真正既垃圾?!

總之,人類就係咁,唔知點解我地成日都覺得自己好弱小,好挫敗,好緲小,我覺得呀,人只可以係大自然面前話自己緲小,每個人都有自己價值,你老世有米過你,但總有D野係你做到佢做唔到,甚至誠哥咁勁啦!都一定有野係你做到而佢做唔到,三人行必有我師,我覺得唔係真係三人,就算二人都係咁話。

希望你睇完呢個故,會有少少得著,甚至乎會有少少改變,如果我寫既故能令你笑過,喊過,我就更開心啦,多謝你地支持,寫故真係我好大精神寄託,更加係我少數可以自豪既事,我地下個故再見!!

最後!!

你睇完成個魔法師II既故想打賞下我而又唔打算月月訂patreon既,可以隨心PAYME醒俾我或者當買書(?),完全係你既意願,先多謝大家!

patreon就會有更多連載同散文
https://www.patreon.com/vantablackstory
請注意好快既公佈多謝大家一路推POST,正皮,我每次見到有新回覆通知都會開心一下架

最最後,宣傳一下常眠個愛情故(好似係)

[開放式關係中]
https://lihkg.com/thread/2809600/page/1

我係陳立正,下個故再見,拜拜~~~~~
對唔住係我戇鳩
唔係話用左聖槍會死咩
定我睇漏左啲咩
btw 好中意你個故後感

迷航:????

咖啡店Arcana,理應在一小時前已經關門。

一個老者卻坐在那兒喝著紅茶,舉手投足散發著英式紳士的風韻,唯一可以挑剔的就是明明外頭沒下雨,還是半夜卻放在他身邊的一把傘。

「叮玲~」

大門打開,一個帶眼鏡的少女走進Arcana,因為店內只有老者一人,她一眼就看到。

「可柔。」老者說。

「康台長。」溫可柔說。

可柔坐到他對面,康台長遞給她一隻精緻的花紋茶杯,明明沒有倒茶,杯中卻有芳香的紅茶從杯頂溢滿。

「老人家要飲熱野,唔介意?」康台長問。

「…康台長,我真係可以…繼續留住台長既權能?」可柔低下頭說。

康台長一笑:「如果係我,我都無可能兩日內完成神代氾濫既初步善後。」

「…」可柔不發一言。

「拎去滴,記得暫時唔好用魔法住,交俾第七期喇。」

「佢地都好辛苦。」

「你黎緊會更辛苦。」

「…嗄?」

康台長拿出了一張白紙:「星海燈塔:獵戶座流星雨…我由頭解釋一次,放心,你好聰明,一下就會理解到。」

他於紙的最左,寫著「現在」;然後又在紙的最右,寫上「未來」

「如果等陣你返屋企係坐地鐵既,時間線就係咁。」他畫出一個點,然後用筆拉出一條線到未來。

「如果係的士既,時間線係咁。」又一條線。

「如果阿仁路過車你既,時間線係咁。」又一條線。

「如果千雪黎車你既,時間線係咁。」又一條線。

「如果夏富…」

可柔怒瞪一眼。

「總之就係咁先,我地唔同既選擇就會產生唔同既未來,唔同既IF。」

可柔恐懼地說:「等陣,星海燈塔……你話"迷航者"就係來呢D IF既平行宇宙?」

更可怕的是康台長搖頭:「星海燈塔通向既,唔係咁既程度。」

然後——

康台長把整張紙反了過來,在紙的背面寫上了六個字。

「格拉斯頓王國」

一個人影從漆黑的店面後步出,那是一個銀髮的女生,身上穿著黑紗和紫布交織類似中世紀的歐洲長袍。

「佢叫凡塔莉雅,只係第一個迷航者。」康台長用筆在紙上刺出一個孔,然後在上面寫著「星海燈塔:獵戶座流星雨。」

並不是IF世界連結在一起。

而是紙的正面和背面,香港和「格拉斯頓王國」透過了那個孔連結在一起。

第七期,將會回歸

全文完

作者:陳立正

~感謝閱讀~

聽日新POST
復活左
#791 變返做呀仁視覺個下
仆街咁夜,頂唔住了
聽日覆你地留言+新POST
煩我都要講多次啦!多謝大家!!
睡前講多句
明我點解正副連載要同一日完未…
我今日打左2萬+以上
早抖…(跌落床
屌你 玩到咁大....
辛苦啦
好好休息下先

PS 身體健康
期待第三季同新故
加油呀!
咁啫係邊個幫施子雄同宋校長?係咪我漏咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞