[結局]【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】

1001 回覆
67 Like 1 Dislike
仲load緊獅子狗係俾邊個指使
試煉,好似係
無直接講
但佢體內既魔力傳送門係真.康天賜俾既
真康天賜仲未岀場
回憶入面算唔算
我印象中預告之類既野出過場
唔重要
以為佢會係宋校長後嘅final boss
無可奉告
直接問BOSS身份點答
我留名睇
失敗左
霹靂一閃 神速
我覺得唔會係,真康天賜自覺係天才,都係放棄獵戶座走,去做其他野啫,就算支持過施子雄,最多都係施子雄打骰,唔比外人攪香港魔法界,宋校長成功,真康天賜都唔會信真神必然係好掛,嚟個消滅人類,佢都抵抗唔到。
不過真係唔知係邊個final boss,香港魔法師內諗唔到
今晚有冇
我決定今日早文
警告:是日連載含有可能令人不安,反感之圖片,請做好心理準備或關閉圖片顯示

警告:是日連載含有可能令人不安,反感之圖片,請做好心理準備或關閉圖片顯示

聲音之後,出現的是畫面。

甚至連血的溫度,焚燒屍體發出的惡臭也栩栩如生。

「1234年,蔡洲之戰,金朝滅亡,過程中,蒙古人屠殺女真500萬人。」穿著白衣的小女孩領著我走過自縊的男人面前。

「1917年,亞美尼亞種族滅絕,鄂圖曼帝國以驅逐為名屠殺180萬亞美尼亞人。」河面滿佈屍體,蒼蠅伏在被強姦後的女人眼珠上,幼發拉底河因為屍體而傳出劇臭。

「納粹大屠殺,死者600萬人;三年大飢荒,死者1500萬人;文化大革命,死者2000萬人,紅色高棉大屠殺,死者200萬人;盧旺達大屠殺,死者300萬人……」

走過屍山血河,走過頹垣敗瓦,白衣女孩冷眼看著我,我抱頭跪在地上抖震。

是的,這些事我全部知道。

「最後。」

「隆………」

巨大的蘑菇雲升起,前如未見的強光燒燬了一切,視野內萬物都起火焚燒。男生抱住自己的妹妹倒地,但馬上整個人活生生自焚熔化,起火的皮肉黏到女孩身上。

「廣島原爆,彈指之間,166萬條生命灰飛煙滅。」白衣女孩嘆氣說,「呢個就係失去諸神既世界。」

女孩轉身看著衝天而起的蘑菇雲嘆氣說,「行惡者再無報應,握權者無需忌諱任何存在,一個狂人誕生,要動員半個地球既國家軍隊,犧牲無數人無數生命,無數夢想無數人生先可以制止。」

地上的飛蛾倒地,原爆下翅膀起火的牠不知道是否滿足了撲火的夙願?

「何等可悲。」白衣女孩說。

接著風景又改變了。

「聖士堤反書院」,那邊的牌子這樣寫著。

那些屍首,那邊扔於地上的軍刀,那個跪在學生屍首前的男人,這是日佔香港的聖士堤反大屠殺。

「班畜生…班畜生…!!」

那個跪地的男人,是宋校長。

「你就咁望住呢一切發生?!」
「你就咁望住咩都唔做?!」
「你又話你愛世人?!甚至將你的獨生子賜給他們?!!?」
「你做過D咩黎啊?!??!」

宋校長向彩繪玻璃窗怒吼,玻璃窗上畫著救世主向民眾講道的畫面。

「佢地本來每個人…每個人都可以大有作為…每個人都……對唔住…係校長對你地唔住…」

他很有畫畫天分,也許會成為畫家。
他課餘時間會和自己討論數學,也許能成為數學家。
他對天文很有興趣,聖誕打算送他一個天文望遠鏡。
他跑起來比起校工的單車還要快,拿得香港第一塊奧運金牌也不意外。

現在只剩下血淋淋,肢離破碎的屍體。

死不瞑目。

宋校長哭著跪於被侵略者殘殺的學生屍首前,一時間只有中年男人的悲哭聲在牆壁之間回響。

然後—

「砰啦!!」

宋校長執起軍刀憤然一擲,軍刀擊碎玻璃上的畫像,講道的救世主化成玻璃碎片散落一地:「你唔配做神!!你唔配!!世界上,世界上一定要有人,有一個存在黎阻止呢班仆街…唔只佢地…係阻止所有呢種仆街!!」

那日死去的,還有昔日和藹可親的宋校長。

真神對我說:「明白未?范普仁。」

「……」

「屠殺,戰爭,從來都是係強者發動,因為佢地知道所有因果報應,道德約束,善惡審判都係假既,只要有無上既武力,權力,其他人無法反抗就可以為所欲為。」真神說,「宋校長先係正確,你地呢班魔法師先係真正既反派。」

「你講既歷史,我無打算亦無資格否認。」我反問,「所以我地應該接受一個無限神威既真神黎統治我地?」

「……」

真神彈一個響指。

好冷?!

「呢度唔係過去,係現在。」真神說,「俄羅斯已經係烏克蘭東面集結,隨時準備揮軍進攻,一但開戰,生靈塗炭,如果事態惡化就會係第三次世界大戰。」

寒風凜冽,一堆身穿俄羅斯軍服的彪形大漢手執步槍走過,軍車在雪中捲起沙塵,樹林只有樹枝在寒風中搖晃,沒有一絲生氣,只有鋼鐵的冰冷和汽油的臭味。

「世界上除左我,無勢力可以阻止到俄羅斯開戰,但我既神代氾濫覆蓋到過去,一瞬間我就可以令所有士兵沉睡,所有武器無力化,無任何人會傷亡。」

士兵們看不到我與真神,但我與真神卻可以看著他們正在擦拭步槍,為裝甲坦克進行補給準備出擊。

「你明唔明你地係幾可笑?范普仁,你竟然想制止我既臨世……你知唔知烏克蘭有幾多人向佢地所信既神祈禱,求神阻止戰爭,求神拯救佢地?」

一瞬間耳邊炸開,無數的低語聲傳入腦袋,雖然是我聽不明白的語言,但我卻明白了其此意思,即使不明白意思,飲泣聲也滲透著她們的無助和絕望。

[主啊,求你垂憐我既屋企人][神啊,你係邊度?][主耶穌救你賜予和平][萬福瑪麗亞,求你轉禱,為我既祖國帶來力量…]

「世人同弱小者都希望有神拯救,只有暴虐無道既強者先唔希望見到神明降下天罰,范普仁,你明明都係弱者,點解你要用朗基努斯炮炸我?莫非你想助紂為虐?」

「點解你唔想我抹消世界上所有既不幸,所有既絕望,所有既死亡?」

「你地有咩理由反抗我既臨世?」

「凡人,你憑咩感到自豪?」

面對真神的逼問,我沒法回答。

雖說我常說歷史是乞食科,但我那時還是挺用心讀書。

因此我知道真神說得完全正確,衪沒有用神威,神權使我折服,而是向我展示了我早知道,卻視而不見的歷史。

但是…但是我不甘心。

我不甘心我們以後要永遠地被一個無敵真神統治。

自由與安全的對立,連真神也解決不了嗎。

「咁如果有一日你變成邪神,無任何能力反擊既人類可以點?」我無力地反問。

「我乃全善之神,唔存在變壞既可能性。」真神說,「只要大部分人類嚮往美好,善良,正義,我既神性就會回應呢種集團願望。」

「…佢地都以為自己係為正義而戰啊。」我指指附近的俄羅斯軍隊。

「你想講咩。」

「我問你,俄羅斯國力同烏克蘭相比好強大係咪?打起上黎根本無得打,監硬打仲會有死傷係咪?就好似我地凡人面對你咁。」我問。

「無錯。」

「既然係咁,烏克蘭係咪應該即刻投降,恭迎俄羅斯入城?」

「…係。」真神說,「咁樣就唔會有人命傷亡,事實上被俄羅斯統治,呢度大部分人既生活質素都會變好。」

「哈。」

「嗯?」

「哈哈,哈哈哈哈!真神,我知道你既弱點係邊度!!」

「…我並無弱點!我係統合人世所有神性既存在,真正行走於人間既活神!」真神向我說,這大聲叫囂的樣子就像個發脾氣的小女生一樣。

突然間,景象收縮成一點,我被彈飛回現實世界,伽俐略車上。

「嗚…頭好暈…」

「阿仁!你見點!?」千雪說,「可柔話你暈左!釋迦牟彌賽亞拉…只係自報真名就咁大影響?!」

「唔…你地只聽到佢講自己真名?」

「你仲聽到其他野?」晨月問。

我轉頭看看四周,晨月正扶著我,似乎只有我一個人倒下了,是因為由我按掣炮擊真神才被祂特別招呼嗎?

「聽到,同睇到…」我呆然說。

「真神既強制傳心太大影響。」千雪道,「好在我幫佢解左咒。」

「你真係無事?阿仁…」

「無事呀傻瓜。」我輕拍晨月的頭說,「我訓左幾耐?」

「30秒。」晨月說。

「30秒你就搵解咒師?」

「阿仁你係麻瓜,仲要岩岩用完朗基努斯炮,然後仲要突然暈左,你竟然話返我轉頭…嗚…」晨女委屈地扁著嘴說。

「…唔…唔係啦,好啦…我唔岩,依加情況點?」

「真神既神性反應消失左一秒就重現,神代氾濫無停止,觀測到會長同宋校長既生命反應。」阿七走到我旁邊說。

「所以…朗基努斯炮無用。」

果然這種遠程開炮的作弊式「使用」過不了關。

「唔係無用。」可柔在遠處休息,雙眼被熱毛巾覆蓋,「雖然只係消失一秒,但已經證明聖槍起左作用,佢並非絕對無敵。」

「……」

之前說過,要靠聖槍弒神。

會長為了我不被聖槍殺死,才花這樣多時間,人力物力鑄造朗基努斯炮。

但萬一沒效就要靠我去拿起聖槍,親手弒神…但這也代表著我的死亡。

所以,我們現在…

「我會去殺死真神,阻止神代氾濫。」晨月說,「身為大死神,無野我係殺唔死。」

晨月握住死神之鐮,凝視千本鳥居後正洶湧氾濫的神代。

結局篇III:神代氾濫.真神釋迦牟彌賽阿拉

結局篇IV:未諗

當我無講過減文
但真係唔可以夜訓落去
本身既圖係BAN圖級,諗諗下都係算
咁早就有文 多謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞