[結局]【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】

1001 回覆
67 Like 1 Dislike

呢個角色俾我預計中更痴線發展得更完整
我都廢事幫佢數
反正我都幫佢睇完
唔止一字係餐廳讀餐牌俾佢聽,心諗你唔係識字既咩
好在知佢大概鐘意食咩
上次話死得突然啦嘛嘿哈哈哈哈
呢個結局唔好過自爆咩
本身有架你見我都係寫佢魂具復活
然後文師兄自己話佢應該要完係呢度
所以個時留在伏筆
同佢度左幾日都係決定文師兄既旅程完滿咁結束係呢度
安倍哲也既角色線的確好完整,見好就收,見好就走
作者黎講收刀片係獎勵
仲要加更
不過無計,本身預左聽日完
聽日完故後我會躺到好平
睇下幾時手痕就會開新故,但要好返d先
差三頁先爆post,唔知開唔開好
文師兄的確係自己決定離開故事,大家見一開始我專登寫「安倍明理事件」,一直唔講真名既文師兄,無啦啦附近有魔力流動既文師兄,完美魔偶—康台長二世,身為書靈術師使又識鍊金術魔偶術咁…無錯,我本身已經寫好左,文師兄會係北斗會館大戰獵戶座天文台一幕自爆
然後留低阿七

直到終戰,先變成魂具出黎幫手(JEAN既所有出場都係提醒返讀者有魂具呢回事)。直到呢度都係我既計劃之內。其實同一個角色有兩個專屬表演時刻已經好夠(又稱高光時刻)。仲要兩個都係喊爆既場面,我本身對呢個角色既描寫已經完

由當初孤伶伶一個人既安倍哲也,到創造出明理,明理誤傷人類,文師兄單挑全個伏見稻荷大社,最後得到明理個句「唔好為我變成咁」,先回復佢既本性變成文師兄,創造出康台長二世然後成為第七期,犧牲變成魂具。

呢個時候,可能係我,可能係文師兄,我心入面突然出現一個「點解唔真係完左係呢度呢?」既問題。文師兄以魂具再現個下呢個問題已經變到無法忽視,文師兄不斷同我討論呢個問題,係好完整呀,但係如果咁樣落去,文師兄可以係魔法師III之中再出場,就算唔出場,佢只要存在,世界再變化都會影響到佢

文師兄是否於第二集中退場,成為我寫結局既一大掙扎,於是我留下左文師兄回避問題既伏筆,亦專登寫左成佢同明理唔同奏,佢兩個係無實體

隨住進度推進,文師兄都係同我講,係度完左係好D,完整,完滿,安倍哲也同安倍明理從此退場,雖然無得係第三集出場,但係角色完美咁落幕。

所以掙扎位就係文師兄係第三集出場VS文師兄就此退場,同佢傾左一陣,諗過度過,最後我同佢既決定就係大家睇到既咁:文師兄係第二集退場。

係第二集登場,係第二集退場,完整咁完成成個角色曲線,雖然無得再見佢出場同阿七廢UP,但係完整好緊要,一個好既結局,終點,好好好重要,無論電影系列(星戰,DCEU),甚至遊戲(刺客教條),甚至最近既Vtuber 被引退我都明白到,一個完美既落幕好重要,就好似晨月所講,萬物有始就要有終,一個好既終點先令成個旅程變得完整,完滿,有意義,否則總有一日件事會使我地唔希望既方式完結。

"Nothing Lasts Forever "

由其由命運將我地擊落,倒不如自己好好咁完左佢。

我當然鐘意文師兄呢個角色,強大,專一,啟發身邊既人,正因為佢係咁美好,更要係度完左佢,對佢依依不捨帶入第三集,可能我寫衰左第三集,可能我有咩意外寫唔出第三集都有可能,所以佢即使美好,即使我鐘意,我同文師兄都決定係度完左佢既故事,令佢係登場既一集中退場,係一個故事中睇到文師兄既一生同始末,我自己其實幾滿意

特別係搞喊大家方面,你地愈喊作者愈開心,因為傳遞到我既諗法

希望大家明白呢個安排背後既思量,而我亦係最憎MARVEL個種死完又復活又死又復活個種,角色死亡既重量唔應該輕易被推翻,文師兄變成魂具一陣已經係超規格既待遇。

一路好走,文師兄,阿七阿仁芷瑜佢地會幫你走落去
最後呢道真係好有電影感
令讀者睇到電影畫面係我既目標
睇黎得左
本身略嫌男主太貼地 場弒神唔夠刺激 唔夠爽快
但文師兄呢集太感動 珍惜道別既機會

定我一路搞錯 文師兄先係主角
其實都真,用到盡要退場就退場,Q版特工一個真生都玩咗幾次
不過有啲人寫嘢角色未用盡就寫死咗,又係差。
其實施子雄先係主角,兩季都有得威 有重要戲份
沈醫生 白千雪 jean都無乜出場,施子雄出場全部都型嘅
最後的感動

不過估唔到係以擊掌做結尾 好有動漫/Game 啲CG feel
結局之夜
點人數
等緊
岩岩打完副連載,打埋呢邊就會同時出
等文
第一次錯字檢查
打出來俾讀者檢查
稍安「毋」躁

賈特使(是咪獅子雄來)
上季出過場
的確係特首既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞