[結局]【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】

1001 回覆
67 Like 1 Dislike
原來你係個腦會有清晰 立體 有顏色嘅畫面,啫係宋校長拎粒太陽出嚟扔你,你會代入到博士嘅視覺,有粒野飛埋嚟,你係阿蘇就會見到博士化灰
點解你會咁快覆post
又話考試
因為考完

【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】
連載再開

有無出術
過關?
去咗整圖?
睇真啲有對眼係水到
I am watching u
pass左溫翻囉老實得滯fail左會笑死人
今晚終於有
望穿秋水
抽樓主水
聽到會長說聖槍落了在施子雄的手上,我嚇得連最後一絲的睡意也飛到九宵雲外。

拜…拜託,那傢伙可是連自己的好友也可以下手的魔王,聖…聖槍是神器,堪稱魔法社會的核武,竟然落在他手上!?

恐怕不用待神代氾濫我們就要完蛋了。

我放下喝了一半的咖啡,揉一揉眉心,感覺偏頭痛又要開始了。

接著我打開第七期的群組,她們也已經知悉會長手上的聖槍被施子雄奪去後忙個不可開交,但是訊息內容全部都是在召集大家。伽利略晚上都會停泊在基地,群組內的訊息按時間排序可以分為[大家早晨]>[會長說聖槍沒了]>[一團混亂粗口亂飛]>[可柔著大家冷靜,現在來接眾人]>[各人報出自己地點,伽利略前往迎接]>[阿仁怎麼沒反應了]>[晨月為我應付]

不…這種級數的危機晨月你應該叫醒我啊…

考慮了片刻該聯絡晨月還是會長,但現在工作要緊吧。

[撥號中:會長]

「…嘟…嘟嘟…嘟…喂?阿仁?!終於醒啦咩你!」

「呀會長!依加係你出事喎,咁串好咩!」我突然很明白當年爺爺的感受。

「咩…咩啫,我都唔想架嘛…」

「總之,佢依加係邊?我地總要拎返聖槍,你個套咩對神兵裝唔係要聖槍做炮彈?同埋如果真係走投無路,我…都要搵人拎聖槍去捅佢,槍都無,捅條撚?」

「我點知佢依加係邊…」會長說話的聲音好似快要哭出來,我想起自己第一份工作時搞砸了的糟糕回憶。

「第七期可以搜尋魔力反應…唔得,佢依加同麻瓜無分別,唔會引發魔力反應。」我試圖找出方法,卻馬上碰壁。

「只可以用平常既尋人方法,搵下私家偵探之類?」會長天真地說。

「佢本身變左麻瓜,但係佢身邊一定有魔法師幫佢,個時五行山都見過,所以尋常既物證推理係無用。」我說。

鞋子呢?我的鞋子呢?!啊在那邊。

「不如咁講…佢要聖槍黎做咩?賣錢?的確啦朗基努斯之槍係曠世級既文物,但普天之下邊個敢收,唔怕俾班聖殿騎士斬開十八碌?而且…而且我感覺施子雄唔係為左私利會去偷聖槍。」

我突然有個想法。

施子雄的竅被毀了吧。

那麼他算不算麻瓜?

如果是伐魔隊的隊長,擁有這般的決意,又是沒有魔法能力的麻瓜…會不會施子雄可以使用聖槍?

「嗯…佢唔會。」會長同意。

「會長你依加係邊,總之我黎接你…」關上門,我一邊下樓一邊問,得要好好盤問他事發當下的情況才行,這是解決爛攤子的第一步。

可是走到外頭我才發現自己一向泊著R3的位置空空如也。

R3昨晚停了在伽俐略肚中啊范普仁你這笨蛋!

「定係我黎接你呀~~」這聲音不是從電話中傳來,而是路邊一架剛剛停下的七人車,車上貼上了動漫人物的貼紙,「無時間解釋啦!快上車!」

他只是想說說這句吧。

司機是戴著太陽眼鏡穿著皮衣完全變了風格的Kelly。

唉虧他還有心情開玩笑。

登上七人車扣上安全帶,電動滑門自動關上, Kelly 扭動軚盤駛出。

「咁我地由邊度開始著手?定係去同伽俐略會合傾下點?如果係神器,我地可以搜尋神器既魔力反應…」

「我今朝已經同佢地傾過,叫左可柔佢地去做…但有個人應該幫到我地搵施子雄。」會長說。

「只有神器既魔力反應而無法追蹤佢,你驚佢用神器為餌做陷阱?」

「無錯…我地對手始終係個個施子雄,係佢將晴晴既爸爸…」會長咬牙切齒地說。

「但係呢個方向係…喂唔好啦掛。」我不安地望向擋風玻璃。

七人車正往葵涌方向駛去,視野的遠方已經可以看到山頭上一堆建築物群立,正是瑪嘉烈醫院。我記得那兒的急症室七號房是千雪和沈醫生的所在…

「我地唔係搵佢兩個。」會長看穿我心思。

「咁係…」

「去到你就知。」

瑪嘉烈醫院—深切治療部。

[夏明慧]

最後一扇氣密門打開,躺在病床上的是一個全身包紮著女人,連接著呼吸機虛弱地呼吸著。看床頭屏幕上的維生指數,夏隊長只是勉強地活著而己。但沒想到在獵戶座一戰中被女巫之錘這樣重擊她也活著,但看她這全身插著喉的痛苦樣子,可能死掉會比較好。

「嘩…」我稍稍吃了一驚。

「醫生話如果唔係求生意志,佢早就死左。」會長走向昏迷的她說。

「睇得出。」這女人的頑強沒想到在這種時候也是如此堅定。

「我已經係Deepweb中放風話佢就黎死,施子雄一向睇重佢,佢一定會黎睇佢最後一面。」會長抽出綑仙索,「到時,黎個黃雀在後!嘿嘿!」

真卑鄙,我喜歡。

會長揮一揮手在角落變出兩張扶手椅和我坐下,地上有法陣閃爍似乎是強力盲點咒,他拿出IPAD,上面顯示著醫院的閉路電視,只要施子雄接近我們便可以預先知道,而如果他借別人的魔法進入,所羅門之眼也會在魔法發動前預警,無論現在還是未來我們也觀測著。

手機震動。

晨月:[你係瑪嘉烈?]

咦她怎麼知道?

我:[伽俐略個邊點?]

晨月:[追蹤緊神器既魔力反應]

我:[今日辛苦晒你喇]

晨月:[傻瓜,咁耐以黎你咪仲辛苦]

我:[搞掂晒之後我地去個旅行好唔好?之前你話去貓島?]

晨月:[貓島洞有野玩?]

嗯?甚麼貓島洞?乜乜洞是韓國的地名吧?我查查網上果然韓國有一個地方叫貓島洞。

但晨月怎會誤會我是說貓島洞?明明她也說過想去日本的貓島即青島…

氣密門打開,Kelly走了進來:「會長?你去左邊?」

會長站起來解開盲點咒:「有動靜?做咩直接上黎?」

Kelly拿出一份文件:「我收到第七期既報告,你睇睇。」

會長走過去的時候我突然發現:Kelly不是可以看破所有偽裝和變化嗎?!區區盲點咒怎樣看不穿?!

「會長,睇住!!」

文件夾下電光一閃,會長被電擊槍電倒在地,我還未來得及反應,眼前身影一閃,電擊槍直接擊中我側腹。

「嗚咕咕咕啊啊…」

我抽搐著倒下,Kelly冷冷的看著我:「原來唔係講緊貓島洞啊?范普仁。」

黃雀在後的當然是施子雄。

Kelly冷靜地收起電擊槍,拿起會長腰間的綑仙索把他縛起來,至於我的話他倒是完全沒打算理會,由我躺在地上流口水。

「你到底可以衰係我手上幾多次?會長,你真係完全少少進步都無。」Kelly把扶手椅搬夏隊長旁邊坐下,「你要覺得好彩偷走聖槍既人係我,而唔係其他別有用心既人。」

Kelly把手探到頭上一摸,拿下了一塊本來不存在的樹葉,葉子一離開她的皮膚,Kelly的外表馬上褪去,變回了施子雄的模樣,是日本的術式「化狸之葉」,狸貓用作化身他人的咒葉。

「…明慧,辛苦你。」施子雄輕撫夏隊長的瀏海,「我知道你呢段日子好努力睇住伐魔隊,唔令伐魔隊再丟架,努力完成北斗會館下達既命令。但係…北斗會館早已經腐敗,你咁樣盡愚忠反而唔係好事。」

真可悲,無論北斗會館下達多離譜的命令,夏隊長也確實地去執行,為的只是伐魔隊不再如施子雄那次一樣被人指責為失職,失控。

這是惡。

結果便與北斗一起成為了所有人公敵。

「你一定會好返,我知道你既決心同實力,我知道你聽到。」施子雄說,「我地仲有未完成既職責。」

由他說這句感覺超不妙。

但是在施子雄指尖掃過夏隊長額頭時,她的心率的確變化了一下子。

我全身麻痺,被電擊的側腹灼痛,連動一根手指頭也沒法子,連開口說話也做不到。這就是施子雄的心計嗎?也會長在他面前真的如孩童一樣。

「不過見到你無事我就安心,好好休息,等你歸隊。」

施子雄站起來:「至於你地兩個。」

口唇的麻痺開始褪去,即使幅度很少但能動了!我道:「聖槍…你要黎做咩!唔通你都想世界末日?!你應該知道神代氾濫既事!」

「相比起呢D事,你係咪應該要有更關心既事?范普仁。」

我用力移動眼球望向施子雄,突然發現他手上的電話其機背,貼著我與晨月的合照。

那是晨月的電話!!

「頭先係你用晨月電話同我講野!!佢…佢係邊度!!你想點呀仆街!!」

「唉呀,指紋解鎖真係好用。」他解鎖電話輸入不知甚麼,馬上我電話震動一下,手錶跳出通知。

晨月:[你唔係好撚醒既咩?]

仆你個街!!!

「我知道你既事,同詠珮兩個人打,靠既係其他人掩護;同宋校長息壤打,靠既係凌晨月同第七期;對抗北斗會館,靠既係文師兄同其他黎支援既魔法師。」

施子雄站在我面前冷冷地低頭看著我,「你根本一啲用都無,你一直以黎就係靠人保護,靠人掩護,然後執人死雞……凌晨月真係慘,身為大死神有你呢種咁既男朋友。」

…我知道。

我知道自己何等的沒用。

但不用你說!

「晨月係邊度,你到底想點,施子雄!!」

「聽佢地講你係第七期唯一有可能用到聖槍既人?」施子雄完全不聽我說話,「咁聽晚十點黎搵佢,一個人黎,如果唔黎我就會用佢把鐮刀殺返身為不死身既佢。」

他不說地點是要我去找,所以晨月與神器在同一個地點!

「你咪亂黎啊仆街!!你敢對晨月出手,我就…我就……」

「你就點?」施子雄冷笑著用鞋子踩我後腦,「講啊!!你可以點!?!」

我甚麼也做不了。

一如以往,徒勞無功。

他即使失去了魔法能力還是那個施子雄,在他面前我甚麼也做不到。

施子雄拿起會長的IPAD看一看外頭的閉路電視:「就係咁樣,我地聽晚見,范普仁。」

開門而出的他消失在外頭的走廊中,腳步聲傳來。

「喂會長!阿仁!」

Kelly 披頭散髮的跑來 ,身後有千雪跟著,再後面是幾個護士與醫生。我與會長分別被扶起,千雪口中吟唱歌咒,我身上的麻痺感褪去,全身好像沐浴在春風之中一樣通體舒暢。

「嗚…今次仆街…」

「阿仁!你俾醫生檢查下先啦!」

「我無事,你地照顧住會長先!」

當然有事!我被電擊到的地方好像燒傷了一樣痛死啦!!

但是…晨月…晨月…我焦急地解鎖,撥出電話予可柔。

「…鎖定神器位置唔難,但你要一個人去?」可柔問。

「施子雄條仆街係咁講啦嘛!!」我氣急敗壞。

「你知道係陷阱黎架可?阿仁。」

「……」我拿遠手機,以免可柔聽到我的咽哽聲,更以免自己說了多餘的話而哭出聲。

不行…不行…我不可以失去晨月…

「我知道,但我要照去。」

施子雄計劃第一步成功。
夜D覆留言
施子雄逼阿仁用神器?
邊得
無睇死神
BTW唔答住

但其實爽,代表同一條件/場景下角色做某舉動先岩佢既角色設計
化表角色有自己個性我稱為靈魂
有了
諗通ZOOM考既話其實唔使背
唔知
利申呃左自己

我係用第三人稱運鏡中
你見D過場CG就係用PS還原返想像畫面出黎
唔知
利申呃左自己
應該唔會?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞