[結局]【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】

1001 回覆
67 Like 1 Dislike
就係囉
凌係姓黎
咁日頭見到月亮 叫「晨月」
咁有咩問題
呢一下轉折
其實本身係BUG黎

話說當日係舊年11月
寫好左個開頭, 定好晒名同起源先發現
仆街
日蝕點會有月光, 我係咪痴撚左線
於是將錯就錯變成今日咁既轉折黎兜
差d變成史上最大失誤,好在諗到
因為作者係食埋個姓

咁你正常人提起「月」又點會諗到係月背個面
我仲好似寫明係見到月光
好在你地發現唔到,我兜左先
阿七 文師兄
日環蝕得唔得

(金星/水星凌日同理)
如果阿七同芷瑜叫醒庫瑪麗抵抗,加中華魔法聯會搵到方法熄咗個聖火,真神會唔會減弱?
其實仁仔同晨月拍拖都幾煩,仁仔可能行落街一個花盆跌落嚟就死咗,但晨月唔會死,點都係幫仁仔做白事
文?
文?
未訓
有文岀我理得你係咪瞓住岀
我指未訓前都係今日
錯字檢查
那一瞬間,我不知道自己為甚麼會這樣做。

晨月是不死之身,是大死神。

而釋迦牟彌賽阿拉可是擁有統合神性的真神。

我只是個凡人。

「阿仁,你返工真係…講得好聽已經係頂爛市,講得衰你就係社畜啊,成隻狗咁啊。」

社畜,奴隸,黎生。

我沒打算否認,這只是利害衡量罷了。

不務正業的我,四處炒散的我說到底只是兼職,被其他人取而代之可以說是平常不過,所以為了留住工作自然在他們眼中比起其他人更蝕底,或說奴性更強。

我沒打算否認,這只是利害衡量罷了。

「屌你啦,我係誠哥個仔使咁?!」

連五斗米也沒有的人,當然會為五斗米而折腰—我這樣為自己辯護。

人會成長三次。

第一次知道自己不是世界的中心,除了我爺爺的世界。

第二次知道有些即使努力也徒勞無功,例如加入天文台的我知道自己的無力。

第三次即使徒勞無功,也會盡力而為…是甚麼時候呢?

要不,現在吧?

「同我—!」

所羅門之眼洞悉了先機。

「放開——!!」

我的身體在我衡量任何東西前搶先行動了。

「晨月———!!!」

右掌一推,真神的手印被我托歪,噴出的烈焰直沖天際!!

「阿仁?!」晨月,第七期,真神都吃了一驚,真神大概沒想過我會這樣直接襲擊衪吧!別說他們,連我自己也想不到!

「死妹釘,無大無細!」

「死麻瓜,你竟然…你竟然!敢!掂!我?!」真神怒極,躍後改為向我施法!

我不知道大家有沒有看過一套電影叫作「一秒拳王」。

以下劇透。

火球在我耳邊呼嘯而過,我總是提早一秒間搶先於千鈞一髮之間閃過!躍過地面飛出的雷霆,避開墜下的劍刃,幾個兔起鶻落我再次欺近真神!

奪刃嗎?!她沒武器!摔技嗎?!她還是能施法吧!

那麼—戰術擊昏!

「砰!」

空氣凝結成防壁,但我早已看穿繞過,手肘擊向庫瑪麗太陽孔!

「哼。」

血脈中強化魔法的光芒流過,完全沒有作用。

「我要為你擅自掂我而後悔存在過。」真神瞬間傳送到我身後,「既然只係一秒既預判,咁我快過一秒就可以。」

但瞬間回身的我一手捉住真神舉起打算放出風刃的手。

「呢個唔係預判。」

「砰!」

真神被我重摔,直接從天壇大佛的樓梯摔下去了!!

這是讀心,即使是真神,只要有動用權能的念頭我便會看到未來的施法……嗚…動…動不了…

「我睇你係完全唔明,所以你先會斗膽到用你對臭手掂我,凡人。」

真神直直地飄起來,光是這點已經顯得衪與魔法師的層次不同了。因為世界本相對於徒手飛行會產生巨大修正力,魔法師都要用掃把,魔毯之類較多人接受的方式飛行,徒手飛行的極限只能類似武俠小說的輕功,魔法師馬上就會被修正力逼降。

但是真神,卻這樣沒有任何支撐下浮於空中。

「連大死神既攻擊都無用,你認為你既拳打腳踢攻擊會有用?」真神浮向我,「你係咪覺得自己好勇敢,英雄救美好勁好型?」

衪的雙眼正發光,瞳仁中有火舌在搖曳。

「阿仁!」晨月與其他來想來救我。

「下一個先到你地,第七期。」但眾人卻馬上也沒法動彈,「我要俾你地睇下范普仁既下場,然後你地可以再考慮一下係唔係要再敵擋我!!」

竟然連阿七和文師兄的物種起源也沒法擋住衪的神權,到底是有多強大?!

「眼神好嬲?范普仁。」真神說,「你地之前話凡人係真神眼中如螻蟻一樣渺小,我實在咁話你知,你地連螻蟻都不如,你地係我面前只係微生物一樣既存在。」

「嗚嗚…」

不行,全身沒法動彈,連一根汗毛都動不了!

「我想既話,可以一瞬間就停止你地所有人既心臟。」擁有絕對優勢的真神宣稱,我當然知道,衪絕對做得到。

可惡,連說話也做不到嗎?

咦,不對,嘴唇能動了?!

「既然係咁點解你唔做?!」我說。

她竟然一臉錯愕:「點解你…」

「如果你想佢地屈服既,你大可以用咩奪魄個D!反正你神代氾濫後都唔會再理自由意志!無錯,你知道動用神權使我地屈服係好簡單,但係用神權既屈服唔係係真正既信服!」

真神臉色變得極度難看。

但我要繼續說下去!

「哈哈,哈哈哈!!神可唔可以創造一塊佢舉唔起既石頭?!神又可唔可以用神權使人真正信服?!如果你用左神權,就唔係真正既信服!但你唔用神權,又唔會有人服你!全能?!邊度全啊,睇過?!」

「先唔講你既大不敬,點解你講到野!?」

相比起我的邏輯挑戰,祂更因自己的絕對神性受挑戰而暴怒!

「夠啦!夠啦夠啦!我忍夠你班凡人既愚昧!如果你地有慧根既世界就唔會變成咁烏煙瘴氣!我唔再需要你地既信服!神代將會覆蓋地球,我只會留低信奉我,願意同我建立新地新地既義人!」

她像個發脾氣的小女生一樣舉起手:「七印已揭開,號角奏鳴終焉至,七碗瀉神怒!啟示錄,爭鬥時,聖訓錄!嗚…嗚…」

本來當她詠唱時,天地震動,地動山搖,樹林中有飛鳥拍翼群起,但是到了最後,她卻痛苦地跪下。

[唔準你傷害阿七哥哥同佢既朋友!]

另一把女孩的聲音在腦中響起。

「庫瑪麗…嗚…」

[大家快D走!!我盡力壓制佢!]

真神既想站起來施術,但身體好像失控一樣跪於地上,她正在相反方向同時用力,全身青筋暴現震動不而!

同一時間第七期的大家身上的定身也被解開!

「走得去邊?!成個世界毀滅變成神代,我地走得去邊?!」阿七說,「庫瑪麗,你唔可以完全控制返自己身體?!」

[你就想,庫瑪麗,你呢個對世人慘況袖手旁觀既偽神!]真神。

[我唔可以…其他神權都係佢個邊…你地快D走…]庫瑪莉。

「我之應承過你會黎接你,我唔會走!」阿七說,但雖然這樣說,我們還是一展莫籌。

「嗚啊!!停手!庫瑪麗,咁樣你都會死!啊咕咕咕……」真神舉起手掐住自己的咽喉!

現在怎麼辦?!一起幫手掐嗎?!要不我用晨月的鐮刀砍下去?要不推她下樓梯吧!

「晨月,係依加!呢邊觀測到真神既神性正下降緊!殺左佢!只有你先做到!」可柔耳機中激動地大吼,我耳朵甚至有點點發痛。

「我…我做唔到…」晨月卻說。

「下?」

「對唔住,對唔住,阿仁,對唔住,我,我,我做唔到,我原來…我…」晨月一個腦兒地道歉,跪在地上哭的她…是因為剛剛真神說的話吧。

「……」我們臉上都是五味集陳,沒人開口怪責她。

「晨月,唔緊要架。」我祈求庫瑪麗能撐上多一會兒。

「阿仁…?但我係呢D重要關頭竟然…」

是呢,這是史上最糟的發台瘟,可能還是人類史上最後的發台瘟。

詩珮的樣子最為焦急,二人也走到晨月旁邊:「晨月,已經黎到呢度,我地唔可以輸俾佢架。」

庫瑪麗正在試圖壓制真神,阿七與芷瑜在旁邊看著又不能插手,而我與詩珮二人只希望能在這段時間內使晨月振作起來。

「我…我…」

耳邊繼續傳來可柔的吼叫:「你地搞咩啊?!機不可失啊!佢咁耐以黎神性最弱係依加啊!!再唔落手就無機會啦晨月!!等咩呀?!」

這漏音耳機,恐怕連晨月也聽到吧。

「妖!」我一手擲下耳機,狠狠地往欄杆外擲出。

「阿仁…」

「我諗我依加再講咩你唔係天煞孤星,我無心呃你個D都無補於事係咪?」我問。

「…我知道你係為左我好…係我蠢,一路都諗唔到…其實你地都無心…」

唉,這喊包死神。

但自詩珮那時便痛恨我騙她的晨月,竟然原因歸咎於自己身上,她真的很沮喪。

「我無同你講,我係有錯,晨月。」我用破爛的衣袖輕印晨月的眼淚,「但係有一個更大既原因…就係你媽媽見到咩根本唔重要。」

「點會唔重要…?佢係因為見到個一幕而改我個名,我…我以為至少除左凶兆外,我出世有少少佢值得開心既事…」

晨月抬頭望向穹頂,真神的日食虛像還在空中高懸。

「你出世本身呢件事咪值得佢開心囉傻女。」我輕撫她的頭髮說,「有冇月光根本唔重要,我地無同你講,係因為我地都覺得唔重要。」

「嗚嗯?我唔明…」

「所謂願望,就係自己無既野,你叫咩名?」

「下?」

「答我先啦。」

「凌晨月…」

我輕拍兩下:「咁咪係囉,佢都改左你個名做凌晨月,證明佢係有呢個憧憬,至少係我岳母眼中佢係睇到…或者想睇到呢個景色。」

日蝕之時,那個黑影如真神所說正是月球。

同一個黑影,有人看到天狗食日的不祥。

同一個黑影,凌母看到凌晨月輪的高掛。

「岳母?」詩珮說。

「我,我…」

「你唔係咩天煞孤星,你媽媽一定唔會咁諗,你個名係佢既夙願,就算天狗食日,掃把星凌空,佢眼中都睇到月光既浪漫。」我說,「晨月,如果真係咁諗既…我地第二時如果有小朋友,就叫范晨月。」

「嗄?!嗄?!?嗄?!?!?邊邊邊邊邊個同你有小朋友啊?!我,我…想生女架!如果,如果係男仔既叫范晨月佢實嬲死我地,我…」

破涕為笑時慌張的晨月最可愛了。

「晨月。」我說。

「……」

「做得到?」我半摟住她,指向那邊的真神。

「…做到。」晨月點點頭。

但我們太晚了。

「砰!!」

「呀!!」

阿七與芷瑜被爆風波及飛出,空中阿七連忙抱住芷瑜代她承受落地的衝擊而痛哼一聲。

「庫瑪麗…」真神低頭看著自己的雙手撫過身體,「你早咁樣咪唔使受折磨。」

「仆街……」

「你地唯一既援軍都無埋。」真神說,「再無庫瑪麗,再無塔雷珠女神,我就係唯一既真神!」

這時,詩珮望著彼此點一點頭,然後牽起了手:「未必。」
太夜,緊急訓教,聽日覆大家
仲以為孖妹諗住copy真神 點知copy女神?
copy女神應該唔夠做?收得咁埋應該再勁啲?
究竟甴近平好打,定真神好打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞