[結局]【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】

1001 回覆
67 Like 1 Dislike
我要讚下自己呢張圖好撚有FEEL
幾時先去得日本
大家都知PASS左自己會唔會溫返
要溫既一早溫左啦
肥仔水
都係個啲算係反派,好多佈局 有魅力但比主角收咗皮嘅角色囉
全黑色無畫面表示羨慕個腦好似識播片咁,係咪真係有得練
咁啫係可以腦補 除褲做運動?
某人想永續肺炎 你等下先啦
當然有
例如我叫你想像「沙灘」,你腦中出現沙灘既畫面係咪?
之後就要補充細節
你係第一人稱定第三人稱?你企係水入面定沙地?D沙熱唔熱?附近有冇人?你著住咩衫?空氣係咩味?身體唔同部分有咩觸感?風?沙既熱力?曬傷左赤赤痛?

練習愈多,你下次想像時就唔止「沙灘」呢個概念,而係立體詳細既體驗,速度加快,更加仔細,想像力就會變好

同埋我唔只播片,有冇打過PS4一D有「相片模式」既遊戲,可以放大縮細,連時間都可以改變身為作者係要咁既想像力
打機對馬島好靚
如果我第一步已經唔係呢
同個post啲人一樣 知自己諗緊沙灘 但唔會有個沙灘係腦入面出嚟,就算畫畫咁一筆一筆咁嚟諗都無,你係一開始就有沙灘?
我幾年前都睇過條片講心盲,之後問過某連登作者一句,諗野個腦係咪會浮現個畫面,佢都係答我有,你好似仲勁
南丫島就有
支持
回到伽俐略時,他們紛紛走過來。

「阿仁,你見點呀?」

「你有冇事?唔好去呀。」

「你唔好衝動,我地從長計議先。」

我搖搖頭:「無事,我無事。」

坐到終端上登入,打開魔力雷達介面。

>歡迎回來,范普仁
>魔力樣本載入
>確認神性魔力:聖槍—朗基努斯之槍
>開始掃瞄
>座標確認
>觀測完成

「青衣擔捍山路,船塢。」我抄下座標和經緯度,再拿出手機拍攝畫面。

「喂,你唔好自己亂黎先啦。」阿七按住我的肩膊說。

「咪撚掂我!!」

一掌揮過,我將阿七推開幾步。

「……對唔住。」意識到自己幹了甚麼的我只能匆忙地道歉,然後跑向車尾的出口。

「嗶—嗶—嗶—嗶—」可是尾板卻收起,把我擋在伽俐略之中。

「唔該你,Carla。」可柔放開耳機的通話鍵。

「溫可柔!放我出去!!」我轉身喝道,「你憑乜撚野困我係度?!」

可柔沒有說甚麼,而是走到我臉前,然後——

「啪!」

可柔一個耳光扇到我臉上。

「癲夠未?」

怎麼是她眼泛淚光?

「我要去救晨月,一直以黎都係佢保護我,我唔可以咁樣俾佢有事…」

「咁樣我更加唔可以俾你去死,你唔係話第七期永遠都係十一人?我地點可以俾你自己去死?」可柔搖頭說。

我看看四周,其他人在身後把我圍住,完全不讓我有機會突圍。

「你得一個人,你依加就咁衝過去你咩都做唔到,如果我地依加唔擋住你,我地就真係愧對文師兄,博士,同晨月。」可柔說。

「……我可以點…咁我可以點……」

說出那句吧。

沒辦法了,我已經沒辦法了。

「求下你地幫下我…」

阿七和芷瑜微笑扶住幾乎要跪下的我:「咁梗係,我地都係度,唔使驚。」

伽俐略開始進行換裝,卸下常規的流動觀測站,然後開始把「母艦式觀測站」連接到拖頭上,而我們就到休息室中等待伽利略進行測試和補給。

「呢D御守同護身符俾你,阿仁。」Carla在休息室說,「護身符係我按西藏個時學教既方式制作,御守就係可柔準備既。」

一個又一個符咒與御守被塞到我懷中,我每把一個綁到自己身上都覺得自己精神了不少,身體也好像輕盈了起來。

「雖然唔及得上正規既強化魔法,但加護同強化效果都會有…好過無啦。」

「多謝你地。」

「…阿仁,你真係無事啦嘛?嚇死我地,我地未見過你咁樣。」

「……對唔住,我有D太歇斯底里。」

「晨月竟然會被施子雄捉走,一定係暗算。」

「施子雄佢完全就係個卑鄙無恥既仆街,咩男神,我屌佢老母啦。」

「所以你明你一個人去會幾危險未?可能搵沈醫生,白醫生,甚至會長出馬會安全D。」

會長?你肯定?

「佢講到明要我一個人去,我唔敢亂黎出古惑。」我說。

「…嗯,都係既,你好好休息,我地黎準備。」

休息,補給,調整。

待伽利略和我們準備好,是第二天早上十時,距離施子雄指定的時間剛好12小時。青衣本來就有不少貨櫃場和貨櫃車,伽利略停在這兒沒有一絲的違和感。伽利略駛過北橋,接近遠離市區的船塢附近後停下。

「無人機群,準備升空。」阿七放開鍵盤,抓著搖捍準備控制無人機。

母艦式觀測站著重於放出不同的儀器進行觀測,除了無人機外,這兒還備有觀測用的氦氣球,水下觀測用的無人潛航機,另外強化了與衛星的通訊信號,加上不同的感測器使這車子可以對特定區域進行精密觀測。

「嗡嗡嗡嗡嗡嗡——」

貨櫃的天窗打開,無人松升空飛向船塢後關上。

「觀測用汽球,升空。」

那是幾個好像氦球飛船的儀器,產生動力飄到目標頭上後便能長期懸浮,低消耗,而且無聲無色,唯獨是大風時不能使用。

「衛星連接完成,開始調整軌道……你地去食飯先啦。」操作著儀器的阿七說。

「我唔去,你地買外賣返黎俾我?」我道。

「哦,你係GROUP講要食咩啦咁。」呀蘇說。

「點?有冇晨月蹤影?」

「生命探測器掃瞄緊。」

無人機們正在目標船塢上巡航,可以看到去買外賣的呀蘇,Carla和可柔三人化成雷達上的三個光點往商場方向消失。

「神器反應確認,聖槍就係船塢入面,繼續執行生命探測。」

汽球和無人機上搭載著生命探測功能,可以穿牆過壁的掃瞄目標區域。現在屏幕上開始出現船塢的立體模型,神器就在船塢地下的位置。

「大約有…六個人,但唔知邊個先係晨月,可能全部都唔係,技術有極限啊,阿仁。」阿七放大模型,可以看到生命反應分別從一樓和二樓傳來,但在那之外還有閣樓與天台。

「定係我飛架無人機入去開鏡頭睇?」

「千祈唔好,無人機咁大聲太近會俾施子雄發現,到時晨月就凍過水。」

「哦…」阿七拉高搖桿,無人機飛高。

到了傍晚,我們捕捉到船塢內出現新的生命反應,但是船塢附近都沒有人出入。

「地道?」我問,「點解船塢會有地道?」

「走私啊。」呀蘇說,「施子雄一定係睇中呢點。」

「有幾多係麻瓜幾多係魔法師?」

「呢點要完全觀測先做到,阿仁。」

明知故問了呢。

以現在的資源,我們沒法啟動完全觀測,伽利略的汽油會瞬間用盡的。

只能假設當中的人全是魔法師了。

「阿仁,食D野先,唔係無力。」Carla說。

「我無胃…」

「無胃口都要食,乖啦。」

「…唉,好啦。」

在車上每一分一秒我都如熱鍋上的螞蟻,只能看著分針一刻刻的走動,我連早到也不敢,怕輕舉妄動會傷及晨月。

「新熱源確認,唔係活物,係火爐之類既野。」芷瑜說。

我咬著冷冰冰的飯團,突然想起今晚寒風呼嘯,船塢接近海邊,大概不會暖和吧。

晨月挺怕冷的,冬天常黏著我說要取暖,她本身也是手腳易冰冷的體質。

……我好想念她。

「附近既屋呢,睇埋,有咩事要疏散平民。」可柔看著電子白板上的地圖說,用電磁筆圈起附近的房屋。

「放心,附近都係船塢,唯一有可能有人既係五金鋪同飯堂,已經用汽球掃瞄過,無生命反應,已經放晒工。」

這種天氣,這種荒涼之地,當然不會有人。

時間來到晚上9:40。

我拿起裝備:「我過去啦。」

「試多次耳機先,TESTING!TESTING!」芷瑜叫停我

「聽到。」

「沈醫生同千雪已經係急症室STAND BY,如果你地中咒既我地會即刻送你地過去,本身想佢地過黎啦,但佢地話北斗會館解散後多左好多人要解咒師救治,所以行唔開…」

「可柔,得架啦。」我說,「多謝你。」

「……唔好死。」

我看看眾人,每人臉上都好像在最後送別似的。

「我盡力。」但我沒有保證自己不會死的實力。

是任何實力也沒有吧。

天上只有一弧眉月,這附近都是船塢船廠,在日間也沒幾個人出入,現在眼前更顯荒涼。風吹過身邊,樹木晃動如巨獸,房間之間傳出令人毛骨悚然的金屬拉扯聲,抬頭看天可以看到第七期的無人機正遠遠的跟著我移動,目標船塢的上空也看到氦氣球與無人機正懸浮著。

到了。

供船隻車子出入的大閘關上,我走到人用的鐵閘旁邊敲響大門。

「施子雄!」

大門自動打開,果然有魔法師在。

「入黎。」他的聲音從一旁的喇叭傳出,我沒法憑聲音得知他的位置。

施子雄的目標是甚麼?

職場上最重要知道自己的對手想要甚麼,同樣是閪客,有些人要威,有些人要錢,有些人只想發洩情緒;同樣是上司,有些人要效率,有些人要虛榮…了解對手要求自己好做,大家好做。

但我完全想不到施子雄要甚麼?要錢嗎?他大可以直接賣掉神器;要權力?那他要重建北斗會館或魔法師組織。

無論他想要甚麼,也不應該用晨月要脅我要我前來。

唯一解釋是要我。

船塢之中沒有船隻,巨大的空曠空間之中有幾條路軌通向斜台,斜台盡頭就是海,這路軌是供船隻下水用的。船塢有兩層,再上便是閣樓,結構與第七期的觀測相同,靠牆位置放著不同的五金和機械,燒焊,沖床,鋸床之類,滿佈油污。

但最叫人在意的是中間那火堆…那火堆就是剛剛觀測到的熱源了吧。

路軌中間有一堆炭火在熊熊燃燒,神器朗基努斯之槍直直插在火堆之中,槍頭被燒個通紅,炭火正爆出「啪啪」的火花。

「喂你將成千年既文物當燒烤叉用?!」

這畫面我見過,去BBQ時無聊就會把叉子這樣插在火堆之中煉鐵!

「佢地話你係第七期可以用到聖槍既人。」施子雄從一旁走出來,「我倒要睇下你呢個一直靠人保護既廢物憑咩。」

「你地到底想點,晨月係邊!!」

我盤算著拔出腰間手槍的時機。

即使是他也決不能躲過子彈吧?

「搜佢身。」

屌。

手下們在我身上亂摸一通,把手槍,電擊槍,伸縮警棍,胡椒噴霧,虎指,軍刀全送沒收,扔到施子雄腳邊。

「你…又無話唔準帶武器黎,咩啫。」

「哼。」施子雄冷笑一聲。

他一下彈指,閣樓窗戶打開,一個手下正拿著鐮刀對準昏倒的晨月其咽喉。

那鐮刀可以解除不死性,割下去晨月必死無疑。

「我黎問你一個問題,范普仁。」施子雄走向我凝視我的雙眼,「係凌晨月同救世關鍵既聖槍之間,你會揀邊樣?」
丈二金剛
聽日應該會講到戲肉
聽日可能夜文
可能
又係選擇題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞