[結局]【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】

1001 回覆
67 Like 1 Dislike
樓主諗住點回應真神
真神挽哂啦
咁我都好想知讀者點睇既
你想唔想全人類被一個真神永遠統治?定係人類就係世界主宰但繼續咁打黎打去殺黎殺去?
有未
星期日抖抖先
估唔到個故可能爛尾既原因係核戰
睇下我寫得快定核彈飛得快
冚球鏟(物理)
視黎有咩用
佢要玩核既我地除左等死都做唔到咩
Dont Look up 啦
聽日繼續等文

我嘅訴求就係睇文

結局篇IV: 強襲神代.世人的不可為而為之

晨月竟然說要由她來殺死真神。

「我唔會俾你去,晨月!」我捉住她的手說,「我唔理你殺唔殺得死,咁危險我點會俾你去?你望下千本鳥居後面,唔可以去!」

「……除左聖槍之外,大死神的確係擊殺真神既最大希望。」

可柔…你在說甚麼…

「大死神既權能,包括時間權能,你見過破滅之相係點樣?就係將時間強置到毀滅既一刻。」

可柔,你…你為甚麼要做樣說…

「時間之神—柯羅諾斯(Chronus),本來就代表死亡既概念,而死神手上既鐮刀,只係因為同死神讀音相近既「豐收之神」克洛諾斯(Cronus)而黎,兩者框念揉合起黎,就變成手執死神鐮既死亡之神。」

可柔你在做甚麼…

但沒想到連晨月也是這樣。

「即使係本來唔存在終結既既目標,但因為被我斬中,因果上就存在終結。然後我再行使時間神=死神既權能,將目標既現在定義為終結一刻,就可以將目標破壞……」

「晨月,我唔想知,總之我唔想你去做D咁危險既事!」

可柔卻說:「依加我地只剩返晨月呢個希望,如果唔由佢去殺死真神…」

「收嗲啦!!係度推晨月去死!邊個知入左神代之後會點?!」我激動地站起來,「叫人去死你就叻!你自己唔去?!正一冷氣軍師!!」

可柔先是一愣,然後緩緩低頭,即使熱毛巾蓋著眼睛也看得出她心裡受傷了。

「喂,阿仁,你唔好咁樣講野好喎!可柔都係講事實啫!」呀蘇說。

「你點可以咁鬧佢!?可柔佢都唔想!!」

一時沖口而出了。

但是…但是…

「唔通我要點呀?!好呀,我地一於由晨月去死啦咁呀?!阿七你唔好成日係度扮文師兄!你唔係佢,你永遠都做唔到佢!!」

阿七氣到差點昏掉,因為被我說中了他的心態:「范普仁!你…你!!」

「咁晨月佢呢?唔通佢話好呀,一於由你去拎聖槍同真神同歸於盡啦咁呀?!」呀蘇怒道,「佢就係愛你先寧願拎自己條命黎搞飛!」

「我…我夠知…」

一陣腳步聲從車尾傳來,卻出現兩個人,那是因為二人一致相同的步伐。

「換句話說,只要由晨月進入神代而可以確保佢既安全就無問題啦?」

詩珮姊妹從車尾登上伽利略。

「詩珮…」

「阿仁,隻手好返未呀?嗯,睇黎D藥有用。」詩珮一左一右捉起我的雙手察看,完全不怕我正在生氣。

「原來係你地…咦,等陣,咁即係你地係晝星既人…施子雄既人?!」

「依加我地係邊一邊既人,重要咩?」

詩珮問。

「如果硬係要話,我地係第七期既人。」她們說,「你地又鬧交啦?」

「唔好掂阿仁!」

晨月一手拍開二人,擋在我與詩珮之間,眼中卻滿是警戒,始終詩珮那時幫宋校長毒死了恩奇都。

「…嗯,都係既。」詩珮說,「但如果你地真係要進入神代,我地晝星已經準備左方法。」

「方法…?」

「嗯,係神代之內,神權高於一切,換句話說諸神既加護愈多,人就愈安全,可柔。」

看回第七期的成員,擁有神權的只有晨月身上的柯羅諾斯(Chronus)和克洛諾斯(Cronus),硬要說…詩珮也有六耳獼猴的加護,阿七,芷瑜算有庫瑪麗的護佑,剩下甚麼也沒有的就是我,Carla和呀蘇吧。

「但係,我地可以用法寶補足。」詩珮說,「施隊長除左請齋王閣下黎發動千本鳥居,佢仲準備左御守,係千本鳥居後既世界被定義為日本神代,日式御守係最有用,齋王乃係日本皇室既侍神代表,我諗應該無比起佢製作既御守更強力?」

詩佩亮出幾個精美的御守。

這聽起來…可行。

「由晨月帶住御守突入神代,然後擊殺真神。」詩珮說,「咁樣就無問題喇?你又係,阿仁,點可以咁樣同可柔講野?仲有阿七。」

詩珮輕彈我額頭一記:「快D同佢地道歉。」

「下…但佢地頭先竟然話…」我不依。

「阿仁?」詩珮瞪住我說。

「…嗯…對唔住,可柔,阿七…我頭先激動左少少…Sor鳩.。。.」

一如以往,詩珮可以協調我們第七期的人,有她在即使吵架也不會太激烈。

「唔緊要喇。」可柔揮揮手說。

唉,找天請她吃飯吧。

「好,咁就交俾我。」晨月接過御守,「我會殺佢佢。」

「要去一齊去。」我也拿過一個御守。

「嗄?!」

萬一晨月犧牲,我便拿起聖槍捅死真神,然後與晨月於彼岸團聚——我那時抱住這種想法。

但是我沒有說出來。

「既然係咁。」Carla走過來,「我諗我地全部都會去架啦?」

那時我才注意到準備好的御守剛好是十一個。

第七期永遠也是十一人。

「你地…去黎做咩?喂唔好啦,有御守都唔代表100%安全,你地…」我慌張起來。

「可柔,你留低支援我地。」呀蘇拿過御守。

「嗯,佢身體咁,的確唔可以一齊黎。」阿七拿起御守,掛到剛剛背到身上熟悉的斜肩袋上。

「反正我地應承過會去救庫瑪麗。」芷瑜拿起御守掛到裙子上。

「……如果你地唔介意,我地都想一齊黎。」詩珮把最後兩個御守掛上身上,然後把博士和文師兄的御守掛到角落處我們合照的相框角落。

大家彼此點點頭,沒人提出異議。

那麼—

「我地出發,敵人係真神!」

就在這時,外頭傳來一陣尖叫聲。

「仆街!!頂唔住啦!!」

才一回到夜色中,可以看到一些千本鳥居已經崩潰!神代從這些缺口氾濫而出,污血,蒼蠅,蝗蟲穿過倒塌的鳥居湧向外頭,人們驚呼著逃跑,但同時也有魔法逆向跑往缺堤處!

「結界張開!!」

「吾名為——!」

崩潰的千本鳥居由魔法師們取代,由自身的法力擋住氾濫成災的神代,但這樣子下去連日出也撐不到!

「呢邊係伽利略,大家聽唔聽到?」可柔的聲音從耳機傳來。

「聽到。」

「神代開始進一步氾濫,我呢邊睇到真神正向山下緩慢移動,佢移動既方向有更多鳥居倒塌!施壓方向同佢進擊方向一致!」

天上有更多鳥居飛來補充缺口,但是這密度遠不及倒塌來得快,只能靠世界各地的魔法師撐住!

「下定左決心啊?第七期。」正在齋王身邊輔助她定位鳥居的施子雄說。

「…我唔知御守可以抵抗神代氾濫幾耐,你地行動要快,ご武运を!(祝武運昌隆)」

「多謝你,齋王小姐!」

「小姐啊…」齋王笑了笑,咦我說錯了嗎?

「有餘力既人過黎!!幫第七期打開進入神代既通道,齋王閣下,請你配合我地打開個鳥居!等陣我地負責撐住防線,直到第七期成功弒神為止!」施子雄指揮。

「了解!」

尼泊爾的僧侶,京都的齋王,梵諦岡的神父,倫敦的巫師全部集結於我們周圍。

「準備好啦嘛,晨月。」我壓下聲線問。

「有大家係度,我唔驚。」晨月輕揉我手背說。

這就是終局,攔截神代的決戰。

「開始喇!」

神父使出聖座神淨,鳥居後的一小片神代瞬間消失!巫師召來圓桌騎士的英魂,似有還無的騎士身影舉起盾牌包圍著我們把我們護住!梵文組成的法輪在我們腳下流轉,法輪轉動捲起清風使我們覺得身體更加輕盈!

「以齋王之名打開聖域!自豐葦原中國宣之,稟告天照大神在上—」齋王雙目如雷,「此乃救世之戰!!八百萬神,八百萬神,請與吾等勇士同行!!」

神居突然間放出陽光,在黑夜之中耀目卻不刺眼!

「出發!!」

穿過鳥居,我們身處的正是神代。

腰間的御守正在發燙,呼吸有點困難,這兒明明還是平地我卻感到好像高山反應發作似的,但我們還活著。

身後的鳥居已經再無光輝,從這邊望回去竟然還看不到神代以外的景色,聲音也被隔絕,通訊亦然,整個世界好像只剩下我們幾人似的。

晨月既死神概念解釋
係複雜,唔明都唔緊要唔影響閱讀,我只想試圖解釋

目標未來本身係無死相,之所以會出現死相,係因為被晨月揮刀
而晨月揮刀引致既死相並非憑空出現,而係因為晨月揮刀先會出現
一種被稱為「套娃」既概念

1。玻璃杯本身永遠不碎(永生)
2。晨月對其揮刀,召喚未來而來既「死相」
3。「死相」套用至玻璃杯,玻璃杯進入「死相」而死亡
4。已經死亡的玻璃杯,現在的樣子(死相)被過去的晨月召喚至2,引致3,促成4

所以果=因 只要被晨月揮刀,玻璃杯必死

屌自己都講到199999
希望你地明 我當時同常眠都解釋左好耐
果=因,因=果 希望你地明 雖然唔係重要
結局篇IV: 強襲神代.世人的不可為而為之

將會係最後既結局篇
我明
我既訴求係出文
唔重要:是次連載完結後會開始於penana上連載

暫時計劃係魔法師II連載結束後先將舊故扔上去摸熟功能

畢竟我成日有CG配圖,配樂,文字效果咁

學識用後下個故將會連登/penana同步連載,對大家無任何影響

故事會係完全一模一樣既內容,不過連登我可以一個個讀者覆,多謝支持
下個故聽講係末日3
唔係
定全新故
全新 下個係輕鬆故 同之前D故完個時講既一樣
阿仁都幾婆媽
明明係佢怕死 晨月先話自己上 第7期先附和
自己自私仲要鬧其他人
睇住D 圖同俄羅斯既新聞
有少少俾真神說服
即係死神可以倒果為因 強行賦予未來必死
所以現在必死 有冇理解錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞